Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Τι συστήνει για AstraZeneca, Johnson & Johnson

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 21

Σύσταση σε γυναίκες κάτω από 50 ετών να αποφεύγουν τα εμβόλια Astra Zeneca και Johnson & Johnson λόγω των περιστατικών θρομβώσεων κάνει, στην ουσία, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος Μαρία Θεοδωρίδου, προτείνει ο εμβολιασμός να γίνεται με mRNA εμβόλια, δηλαδή Pfizer και Moderna.

«Η Επιτροπή κρίνει ότι το όφελος από τον εμβολιασμό υπερτερεί του ρίσκου θρόμβωσης/θρομβοπενίας. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε η συνέχιση του εμβολιασμού ως έχει. Διαπιστώνεται ωστόσο ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50 ετών. Επίσης τα mRNA είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών. Όσον αφορά στη 2η δόση, συστήνεται η συνέχιση με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι η εμφάνιση TTS είναι εξαιρετικά σπάνια κατά τη δεύτερη δόση. Στο ΗΒ σε 9 εκατ. δόσεις, μόλις πέντε περιπτώσεις», είπε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.

Πέντε περιστατικά θρόμβωσης με ένα θάνατο

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου έχουν διαπιστωθεί πέντε περιστατικά θρόμβωσης με ένα θάνατο.

Συγκεκριμένα, όπως είπε: «Από την έναρξη των εμβολιασμών, 27 Δεκεμβρίου, έχουν χορηγηθεί 3.662.292 δόσεις της Pfizer, 499.799 Moderna, 88.730 Johnson & Johnson και 905.915 δόσεις AstraZeneca. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενημερώνεται συχνά για τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Καταγράφηκαν πέντε περιπτώσεις μέχρι τώρα του TTS (θρόμβωση/θρομβοπενία) μετά τη χορήγηση του AstraZeneca. Οι τέσσερις σε γυναίκες 36,44,47 και 61 και η μία σε άντρα 35 ετών. Ένας ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς», κατέληξε.

 

ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr

Μενού