Μιχαηλίδου – Τι ισχύει για όσους εργαζόμενους δεν μπορούν να εμβολιαστούν

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 87

Αισιόδοξη ότι μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη (19/8) το ποσοστό των εμβολιασμένων εργαζόμενων σε οίκους ευγηρίας και σε δομές ΑΜΕΑ θα έχει αυξηθεί, εμφανίστηκε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Όπως τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100.3, το ποσοστό των εμβολιασμένων υπαλλήλων στις αρχές Ιουλίου, πριν ανακοινωθεί η υποχρεωτικότητα, ήταν στο 62%, σε περίπου ένα μηνά έφτασε στο 75% και μέχρι την Πέμπτη θα είναι πολύ παραπάνω.

Κάνοντας ειδική μνεία για τις δημόσιες δομές, η υφυπουργός υπογράμμισε ότι «αρχές Ιουλίου το ποσοστό ήταν κάτω από το 50% και αναμένεται μέχρι τις 19 του μηνός, να έχει φτάσει στο 80-85%». Επίσης, σημείωσε ότι μέχρι αύριο (18/8) οι εργαζόμενοι που δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο για λόγους υγείας, έχουν δηλαδή κάποια αλλεργία ή μυοκαρδίτιδα, μπορούν να καταθέσουν την αίτηση απαλλαγής στις αρμόδιες επιτροπές υγείας. «Πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις», κατέληξε.

Αντικαθίσταται το προσωπικό που αρνήθηκε να εμβολιαστεί σε δομές φροντίδας:

Θυμίζουμε ότι στις 11 Αυγούστου με εγκύλιο προς τις διευθύνσεις Κοινωνικής Μέριμνας και Δημόσιας Υγείας Περιφερειών, τους Προέδρου των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Ευρυτανίας και του Παπάφειου Κέντρου Παιδικής Μέριμνας, αλλά και τους Προέδρους Κ.Ε.Α.Τ και Ε.Ι.Κ, η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, ενημέρωσε για την ανάγκη αντικατάστασης του προσωπικού που αρνήθηκε να εμβολιαστεί.  Η εγκύκλιος ανέφερε συγκεκριμένα:

«Αξιότιμες/Αξιότιμοι κυρίες/κύριοι,

Σύμφωνα με τις ισχύουσες ιατρικές οδηγίες, που αφορούν την εξάπλωση του κορωνοϊού Covid-19, η εντατικοποίηση των προληπτικών μέτρων για την προστασία των πλέον ευπαθών συμπολιτών μας κρίνεται επιβεβλημένη.

Για το λόγο αυτό, δυνάμει του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (A’ 130), για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, θεσπίστηκε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού COVID-19 για το σύνολο του προσωπικού των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό).

Σημειώνεται ότι ως προσωπικό των δομών αυτών νοείται κάθε φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες ή εκτελεί έργο ή προσφέρει εθελοντικά υπηρεσίες και εργασία με φυσική παρουσία, καθώς και κάθε φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες, με φυσική παρουσία εντός των ίδιων δομών, σε νομικό πρόσωπο, με το οποίο είναι συμβεβλημένος ο φορέας λειτουργίας των δομών.

Στην παρούσα συγκυρία υγειονομικού κινδύνου, καθήκον όσων υπηρετούμε στην Πρόνοια και την Κοινωνική Αλληλεγγύη είναι να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να ενθαρρύνουμε τον εμβολιασμό του συνόλου των εργαζομένων σε κλειστές και ανοιχτές δομές όπου φιλοξενούνται ή παρέχονται υπηρεσίες σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ).

Όπως γνωρίζετε, το προσωπικό των δομών αυτών πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19 έως τις 16 Αυγούστου 2021. Η μη συμμόρφωση του προσωπικού στην υποχρέωση αυτή έχει ως συνέπεια, στην περίπτωση των φορέων του δημοσίου τομέα, την επιβολή σε κάθε μη συμμορφούμενο εργαζόμενο του μέτρου της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση, την υποχρέωση του εργοδότη να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και την απαλλαγή του εργοδότη από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας.

Δεδομένου ότι μετά την 16η.08.2021 οι εργαζόμενοι που δεν θα έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-1, τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα, δεν θα μπορούν να προσφέρουν την εργασία τους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ, παρακαλώ όπως προβείτε εγκαίρως σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την αναπλήρωση του προσωπικού που θα τεθεί σε αναστολή, σύμφωνα με το άρθρο 207 του ν. 4820/2021 (Α’ 130), όπου αυτό εφαρμόζεται, ή σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στις υπόλοιπες περιπτώσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των δομών προς όφελος των φιλοξενουμένων».

Πηγή: in.gr

 

Μενού