Αύξηση από 40 έως 80 ευρώ σε 140.000 παλαιούς συνταξιούχους

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 489

Αυξημένες από 40 έως 80 ευρώ κατά μέσο όρο θα είναι οι συντάξεις Ιανουαρίου που θα λάβουν περίπου 140.000 παλαιοί συνταξιούχοι από τις 20 έως τις 23 Δεκεμβρίου (με τις πληρωμές των συντάξεων Ιανουαρίου).

Πρόκειται για αυξήσεις που προβλέπονται με βάση τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης και θα καταβληθούν συνολικά σε πέντε ετήσιες δόσεις έως και το 2024.

Οσοι πάρουν αύξηση μεγαλύτερη του ποσού της προσωπικής διαφοράς θα δουν την κατάργησή της άμεσα και θα έχουν και αύξηση στην τσέπη. Οσοι πάρουν αύξηση που θα είναι μικρότερη της προσωπικής διαφοράς θα τη δουν να «εξαφανίζεται» από το 2023 που θα πάρουν πρόσθετες αυξήσεις, ικανές να μηδενίσουν το υπόλοιπο της προσωπικής διαφοράς που θα τους μείνει τώρα.

Oι αυξήσεις αφορούν 140.000 παλαιούς συνταξιούχους (πριν από τον Μάιο του 2016) που έχουν ξεπεράσει την προσωπική διαφορά. Πρόκειται για την τρίτη δόση των αυξήσεων από τις συνολικά πέντε που θα καταβληθούν μέχρι το 2024, η οποία θα καταβληθεί με τη σύνταξη του μηνός Ιανουαρίου.

Οι ίδιοι έχουν λάβει ήδη τις δύο πρώτες δόσεις του 2020 και του 2021 μέσα στον Οκτώβριο. Περίπου 550.000 παλαιοί συνταξιούχοι που δεν έχουν ξεπεράσει ακόμα την προσωπική διαφορά και οι αυξήσεις που έχουν δει μέχρι στιγμής είναι λογιστικές, αναμένεται να δουν ταμειακές αυξήσεις το 2023 (οι νέοι συνταξιούχοι έχουν λάβει εφάπαξ τις αυξήσεις).

Επισημαίνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις με τις αυξήσεις αυτές (5 δόσεις) θα μειωθεί η αρνητική προσωπική διαφορά μεταξύ της επανυπολογισθείσας σύνταξης και της καταβαλλομένης. Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2023, που προβλέπεται το «ξεπάγωμα» των ονομαστικών αποδοχών των συνταξιούχων, η αρνητική προσωπική διαφορά θα αποσβεσθεί πιο γρήγορα, οδηγώντας επίσης πιο γρήγορα σε πραγματικές αυξήσεις στις κύριες συντάξεις και των παλαιών συνταξιούχων.

Οπως ορίζεται με τα ισχύοντα (νόμος Βρούτση), από 1/1/2023 οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι σε ποσοστό 50% κατά τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος). Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο ΔΤΚ αυξηθεί 2,5%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι γύρω στο 3%-3,2%.

Πηγή: in.gr

Μενού