Έως το τέλος Φεβρουαρίου οι πρώτες εισφορές για το νέο επικουρικό

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 124

Προθεσμία έως το τέλος Φεβρουαρίου έχουν οι εργοδότες που απασχολούν νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας για να υποβάλουν μαζί με τις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις ΕΦΚΑ για τον Ιανουάριο και τις ΑΠΔ ΤΕΚΑ, όπου θα αναγράφονται οι πρώτες εισφορές προς το νεοσύστατο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).

Εγκύκλιος που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ, καθώς έχει αναλάβει να εισπράττει για λογαριασμό του ΤΕΚΑ τις εισφορές και να τις αποδίδει εντός δύο μηνών, ορίζει το ύψος των εισφορών για τη μεγάλη κατηγορία των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας σε 6,5%, που επιμερίζεται σε 3,25% για εργοδότες και 3,25% για εργαζομένους. Η εισφορά αυτή, βάσει νόμου, μειώνεται από την 1η Ιουνίου 2022 στο 6%, ήτοι 3% για καθένα από τα δύο μέρη.

Ηδη έχει ξεκινήσει, από την 1η Ιανουαρίου 2022, η υποχρεωτική ασφάλιση στο ΤΕΚΑ όλων όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας. Από το 2023, και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών θα μπορούν να επιλέξουν το ΤΕΚΑ για την επικουρική τους ασφάλιση, προαιρετικά: οι αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί, όσοι ασκούν επάγγελμα που υπάγεται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ (αγρότες), καθώς και τα πρόσωπα που βάσει ειδικής ή γενικής διάταξης εξαιρούνται από την υποχρεωτική υπαγωγή στην ασφάλιση άλλων φορέων επικούρησης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους.

Η εγκύκλιος καθορίζει το ύψος των εισφορών που θα καταβάλλονται εφεξής στο ΤΕΚΑ. Για την πλειονότητα των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, οι εισφορές ορίζονται σε 6,5% έως την 31η Μαΐου και 6% από την 1η Ιουνίου 2022 και μετά. Υπάρχουν βέβαια και ειδικές κατηγορίες μισθωτών που υπάγονται σε βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, οι οικοδόμοι κ.λπ., που καταβάλλουν επιπλέον ασφάλιστρο, ενώ η εγκύκλιος καθορίζει και τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, που βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας επιλέγουν οι ίδιοι την ασφαλιστική τους κατηγορία.

Ειδικότερα, για περιπτώσεις ασφαλισμένων με βαρέα και ανθυγιεινά, πέραν του 6,5% τον μήνα που ισχύει έως το τέλος Μαρτίου, υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση 1,25% για τον ασφαλισμένο και 0,75% για τον εργοδότη (συνολικά 2%) και έτσι το σύνολο των εισφορών για την επικουρική ασφάλιση ανέρχεται σε 8,5% τον μήνα. Από την 1η Ιουνίου, όμως, και γι’ αυτές τις ειδικές περιπτώσεις ασφαλισμένων θα υπάρξει μείωση εισφοράς κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και θα καθοριστεί στο 8%.

Για όσους απασχολούνται σε οικοδομοτεχνικά έργα, το μηνιαίο ασφάλιστρο για το α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους είναι 7,312% (3,250% για τον ασφαλισμένο και 4,062% για τον εργοδότη), ενώ για το β΄ εξάμηνο υποχωρεί στο 6,750% (3% για τον ασφαλισμένο και 3,750% για τον εργοδότη). Στα γενικά ποσοστά ασφάλισης θα πρέπει να προστεθούν και τα βαρέα των οικοδόμων, που είναι για την επικούρηση 1,250% για τον ασφαλισμένο και 0,940% για τον εργοδότη, ώστε τελικά το ασφάλιστρο να ανέλθει σε 9,502% για το α΄ και 8,940% για το β΄ εξάμηνο. Τέλος, για τους έμμισθους δικηγόρους και μηχανικούς ισχύουν οι τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες που έχουν θεσμοθετηθεί από τον νόμο Βρούτση (ν. 4670/20) και συγκεκριμένα: 42 ευρώ για το α΄ εξάμηνο, που μειώνεται σε 39 ευρώ τον μήνα από τον Ιούνιο και εφεξής, ή 51 ευρώ το α΄ εξάμηνο και 47 ευρώ στη συνέχεια ή, τέλος, 61 ευρώ τον μήνα για τους πρώτους 6 μήνες του 2022 και 56 ευρώ μετά.

Πηγή: kathimerini.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Επίδομα παιδιού – ΟΠΕΚΑ: Η πλατφόρμα για το 2022 θα ανοίξει μέσα στον Φλεβάρη και θα είναι διαθέσιμη για αιτήσεις ως τον Ιανουάριο του 2023
Προηγούμενο άρθρο
e-ΕΦΚΑ: Προσωρινή μη διαθεσιμότητα ηλεκτρονικών υπηρεσιών
Μενού