Έκτακτο δώρο Πάσχα: Με μοντέλο Χριστουγέννων στους δικαιούχους η επιταγή ακρίβειας

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 278

Υπο στενά δημοσιονομικά περιθώρια, η κυβέρνηση ετοιμάζει το έκτακτο δώρο Πάσχα, πώς θα δοθεί η «επιταγή ακρίβειας» στους δικαιούχους.

Απολύτως αναγκαία καθιστά η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας μια πολυδιάστατη κυβερνητική παρέμβαση προκειμένου να στηθούν αναχώματα για την Ελληνική Οικονομία. Το τοπίο είναι εξαιρετικά ρευστό με τις διαπραγματεύσεις να είναι σε εξέλιξη και την Ευρώπη να αναζητά διέξοδο διαφυγής από την εξάρτηση της από το Ρωσικό αέριο.

Η κούρσα στις τιμές έχουν σημάνει συναγερμό σε ολόκληρη την Ευρώπη με την Κομισιόν να εξετάζει σενάρια ελάφρυνσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή η Ελληνική Κυβέρνηση «ζυγίζει» τα δημοσιονομικά περιθώρια προκειμένου να δει τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να προχωρήσει στο έκτακτο επίδομα στήριξης. 

Δεδομένο είναι ότι όσο περνούν οι μέρες τα δημοσιονομικά περιθώρια στενεύουν και μαζί περιορίζονται και οι δυνατότητες που έχει η Ελληνική Οικονομία προκειμένου να στηρίξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Στην Αθήνα εκτιμούν ότι είναι αναγκαία πλέον να υπάρξει συνολική παρέμβαση της Κομισιόν, στη λογική του Ταμείου Ανάκαμψης, με μόνο στόχο να στηριχθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ευρωπαϊκή πρόταση ενδέχεται να παρουσιαστεί αφού οι ηγέτες της ΕΕ πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βερσαλλίες της Γαλλίας, στις 10-11 Μαρτίου.

Οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι κοινές ομολογίες, καθώς και το ύψος των χρημάτων, τα οποία θα πρέπει να συγκεντρωθούν.https://c009b801f6be0ac07120e4b390a49826.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Αποφάσεις αναμένονται μέσα στο Μάρτιο και αυτές θα κρίνουν τα περιθώρια που θα έχει η Ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει στη λήψη αποφάσεων. Προφανώς και δεν υπάρχει άπλετος χρόνος, καθώς κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν τις επόμενες ημέρες και να ακολουθήσει η νομοθέτηση τους.

Η πίεση του χρόνου είναι ίσως από τους βασικούς παράγοντες οι οποίοι οδηγούν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να ακολουθήσει το μοντέλο του επιδόματος που δόθηκε τα Χριστούγεννα, με την καταβολή 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ΑΜΕΑ και διπλασιασμό του επιδόματος στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). 

Το επίδομα δόθηκε σε περίπου 1.000.000 δικαιούχους, εκ των οποίων οι 800.000 συνταξιούχοι. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι αρκετά, με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια και στόχο να στηριχθούν οι χαμηλό συνταξιούχοι, οι άνεργοι και οι χαμηλόμισθοι.

Το μοντέλο για τους συνταξιούχους θα θυμίζει το επίδομα που δόθηκε τα Χριστούγεννα με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Συγκεκριμένα δικαιούχοι ήταν συνταξιούχοι με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ σύνταξη), ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 14.400 ευρώ (600 + 600 ευρώ σύνταξη) και περιουσία έως 200.000 ευρώ.

πηγή: dikaiologitika.gr

Μενού