Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Νέα ημερομηνία για τις αιτήσεις

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 178

Ακόμα μια ημερολογιακή παράταση για την έναρξη του προγράμματος επιδότησης για την αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών, δίνει η κυβέρνηση.

Αν και οι πληροφορίες ανέφεραν πως η ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί, προκειμένου να κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι, θα άνοιγε κατά το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου, ωστόσο φαίνεται ότι στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν άλλα σχέδια.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα που σήμερα μίλησε στο Mega η καταληκτική ημερομηνία για το άνοιγμά της πλατφόρμας «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» είναι η Δευτέρα 20 Ιουνίου. Η πλατφόρμα θα είναι ενεργή για περίπου 15 μέρες.

Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα θα αφορά 350.000 νοικοκυριά και θα υπάρχει ιεράρχηση με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορούν να επιλέξουν οποιαδήποτε συσκευή θελήσουν, αρκεί να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας.

Διαδικασία

Βασική προϋπόθεση για να εξασφαλίσει κάποιος την επιδότηση είναι να δώσει για ανακύκλωση παλιά συσκευή.

Αφού υποβληθεί η αίτηση και εγκριθεί θα έρχεται ο τεχνικός να ελέγξει ότι η συσκευή λειτουργεί κανονικά και θα αποσύρεται με έναν μοναδικό κωδικό.Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόσυρσης, ο δικαιούχος θα λαμβάνει ένα εκπτωτικό voucher, με το οποίο στη συνέχεια θα μπορεί να προβεί στην αγορά της καινούριας ηλεκτρικής συσκευής, κλιματιστικού, ψυγείου και καταψύκτη.

Αίτηση

Όλοι ανεξαιρέτως εισοδήματος θα μπορούν να κάνουν αίτηση με κωδικούς Taxisnet στο gov.gr. Με την είσοδο στην πλατφόρμα θα χρειάζεται να έχουν τρία στοιχεία, τον αριθμό ταυτότητας, το ΑΦΜ και τον αριθμό παροχής. Έπειτα θα δηλώνουν το είδος της συσκευής που ενδιαφέρονται να αλλάξουν.Όσοι σπεύσουν να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή» να ξέρουν πως δεν θα πάρουν ποτέ χρήματα στο χέρι. Η επιδότηση θα φανεί απευθείας ως έκπτωση επί της αξίας του νέου προϊόντος το οποίο θα αγοράσουν.

Η εναλλακτική για την αίτηση

Για όσους πολίτες δεν επιθυμούν να κάνουν την αίτηση μόνοι τους, υπάρχει εναλλακτική: Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει αίτηση και στα καταστήματα της επιλογής του, από όπου και θα κάνει την αγορά των συσκευών.Επιλογή δικαιούχων με μόρια:

  • Χαμηλό εισόδημα
  • Πολύτεκνη οικογένεια
  • Μονογονεϊκή οικογένεια
  • ΑΜΕΑ

Πόσα και αριθμός αντικαταστάσεων

Τα μέσα ποσά των επιδοτήσεων για την αντικατάσταση συσκευών θα είναι:

  • Air condition: 300 ευρώ.
  • Ψυγείο: 300 ευρώ.
  • Καταψύκτης: 150 ευρώ

Κάθε νοικοκυριό έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει από 1 έως και 3 συσκευές.

Μπορεί να αλλάξει για παράδειγμα 1 κλιματιστικό, 1 ψυγείο και έναν καταψύκτη.

Εξαίρεση αποτελούν τα κλιματιστικά, για τα οποία υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης έως και δύο.

Παραδείγματος χάριν, ένα νοικοκυριό μπορεί να αλλάξει 2 κλιματιστικά και ένα ψυγείο. Δεν μπορεί, όμως, να αλλάξει δύο ψυγεία ή δύο καταψύκτες.

πηγή: aftodioikisi.gr

Μενού