Επιδόματα: Ποια θα καταβάλλονται με «προπληρωμένη» κάρτα -Πώς θα χρησιμοποιείται (λίστα)

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 378

Συνεχίζονται οι «διαρροές» για την… ψηφιακή προπληρωμένη τραπεζική κάρτα που ετοιμάζει η Κυβέρνηση για να δίνει πλέον, τα επιδόματα. Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά σε δικαιούχους, καθώς φαίνεται ότι αλλάζει ριζικά τον τρόπο καταβολής πολλών επιδομάτων.

Οι δικαιούχοι, ως τώρα, έβλεπαν τα χρήματα απευθείας στο λογαριασμό τους με εξαίρεση το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), που καταβαλλόταν κατά το ήμισυ με προπληρωμένη κάρτα.

Οι πληροφορίες θέλουν λοιπόν πολλά επιδόματα να εντάσσονται σε αυτό το νέο «σύστημα», όπως για παράδειγμα τα επιδόματα ΟΑΕΔ- ΔΥΠΑ αλλά και επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Σίγουρα ένα από αυτά θα είναι το επίδομα γέννησης!

Το σχέδιο λέει ότι ο κάτοχος της κάρτας θα συναλλάσσεται άυλα, ηλεκτρονικά, μέσω e- shopping, e-banking και άλλες on line υπηρεσίες.

Ειδικότερα, το εάν επιδόματα όπως το επίδομα παιδιού, το επίδομα ανέργων κλπ θα δίνονται με προπληρωμένη κάρτα στους δικαιούχους, ρωτήθηκε σε συνέντευξη στο MEGA ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Η απάντησή του ήταν η εξής:

«Τα επιδόματα που είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό θα αυξηθούν και αυτό για να το ξέρει ο κόσμος. Γιατί αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό από το ποια είναι η τεχνική μέθοδος καταβολής. Είναι κάτι το οποίο παρακολουθεί την τεχνολογία, παρακολουθεί τις εξελίξεις σε όλη την  Ευρώπη. Βλέπουμε τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βλέπουμε και τι είχε γίνει ήδη και με την προηγούμενή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.  Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα Αλληλεγγύης, το πρώην ΚΕΑ καταβάλλεται σε κάποιο βαθμό ηλεκτρονικά. Θα τα δούμε όλα αυτά», απάντησε και ξεκαθάρισε πως  «Δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι το οποίο είναι πρωτότυπο ή παράξενο. Εξελίσσεται η τεχνολογία».

Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν θα δίνονται οδηγίες στους δικαιούχους των επιδομάτων για το που θα ξοδεύουν τα χρήματα.  Απάντησε κατηγορηματικά πως “αυτό δεν θα συμβεί.”

Για τη χρήση προπληρωμένης κάρτας σε πολλά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ ρωτήθηκε και η Υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία έδωσε με τη σειρά της κάποιες διευκρινίσεις.

Όπως τόνισε, ΔΕΝ θα καταβληθούν τα αναπηρικά επιδόματα με προπληρωμένη κάρτα!

Σύμφωνα όμως με την κα. Μιχαηλίδου, πολλά άλλα επιδόματα εντάσσονται πλέον στη λογική του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (προπληρωμένη κάρτα): Τα επιδόματα του ΟΑΕΔ- ΔΥΠΑ της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης αλλά και επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Επιβεβαίωσε δε ότι σε προπληρωμένη κάρτα εντάσσεται το επίδομα γέννησης.

«Το επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ επειδή είναι μεγάλο επίδομα και δίνεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1000 ευρώ και 1000 ευρώ…. είναι  ένα από τα επιδόματα που θα δίνονται  στην προπληρωμένη ηλεκτρονική κάρτα», σημείωσε.

Επίσης, είπε ότι η προπληρωμένη κάρτα αφορά σχεδόν 2 εκατ. δικαιούχους επιδομάτων σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι  δικαιούχοι του επιδόματος γέννησης, οι  δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού που είναι πάνω από 1 εκατ.  και οι δικαιούχοι των επιδομάτων της  ΔΥΠΑ, του πρώην ΟΑΕΔ.

Αντιδράσεις

Εν τω μεταξύ, επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό έστειλε η ΕΣΑμεΑ για το ενδεχόμενο καταβολής επιδομάτων μέσω προπληρωμένων καρτών.

Στο κείμενο επισημαίνεται πως για ακόμη μία φορά υπάρχουν δημοσιεύματα στον Τύπο, τα οποία δεν έχουν διαψευστεί, που αναφέρουν ότι «στο πλαίσιο αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης συζητείται από την κυβέρνηση η καταβολή των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, από τα επιδόματα τέκνων, έως τα επιδόματα ανεργίας και τις έκτακτες ενισχύσεις, μέσω προπληρωμένης ψηφιακής κάρτας και όχι μέσω του τραπεζικού λογαριασμού».

Η Συνομοσπονδία τονίζει πως κάθε πολίτης, γνωρίζει τις ανάγκες του και είναι απόλυτα ικανός ώστε να διαχειριστεί το πενιχρό επίδομα του κράτους και πως μεγάλο ποσοστό ατόμων με αναπηρία, ιδίως μεγάλης ηλικίας, δεν είναι εξοικειωμένοι με την χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας.

Ποια επιδόματα «εντάσσονται» στην προπληρωμένη κάρτα

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, στο σύστημα «προπληρωμένη κάρτας» εντάσσονται:

Επίδομα Γέννησης

Επίδομα Παιδιού (Α21)

Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων

Αγροτική εστία

Επίδομα αναδοχής

Ενίσχυση σε Οικογένειες Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών

Επίδομα ανεργίας

Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής ανεργίας

Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων

Επίδομα επίσχεσης

Ειδικό βοήθημα σε αποφυλακισθέντες

Ειδικό εποχικό βοήθημα

Βοήθημα μακροχρονίως ανέργων ύψους 200 ευρώ για έως 12 μήνες

Επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη

Επίδομα διαθεσιμότητας.

πηγή: aftodioikisi.gr

Μενού