Αναδρομικές αυξήσεις ως 1.500 ευρώ στο επίδομα γέννησης

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 1K

Αύξηση μέχρι 1.500 ευρώ, για το επίδομα γέννησης που έλαβαν το 2023 θα πληρωθούν μέσα στον Απρίλιο οι μητέρες που απέκτησαν παιδί το προηγούμενο έτος.

Η αύξηση του επιδόματος αποτελεί ένα από τα μέτρα για την ανάσχεση της μείωσης των γεννήσεων και εντάσσεται στο συνολικό πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που θα ανακοινωθούν τον Μάιο. Η διάταξη για το αυξημένο επίδομα γέννησης κατατέθηκε στη Βουλή και όπως είχε ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, προβλέπει αναδρομικά για όλες τις γεννήσεις από 1η.1.2023 χωρίς να απαιτείται από τις μητέρες νέα αίτηση.  Οι σχετικές διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, περιλαμβάνονται σε σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις».

Προϋπόθεση για να πληρωθούν οι μητέρες τη συμπληρωματική παροχή είναι να έχουν λάβει και τις δύο δόσεις από το αρχικό επίδομα των 2.000 ευρώ.

Η πρώτη δόση καταβάλλεται, τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού και η δεύτερη δόση πέντε μήνες μετά από τον μήνα γέννησης του παιδιού.

Πριν από την αύξηση, το επίδομα γέννησης ήταν 2.000 ευρώ ανεξαρτήτως τέκνων στην οικογένεια. Με την αύξηση το ποσό κλιμακώνεται από 2.400 ευρώ ως 3.500 ευρώ ανάλογα με τα παιδιά που έχει ήδη η οικογένεια.

Για παράδειγμα, στην πρώτη γέννηση η μητέρα θα λάβει επίδομα 2.400 ευρώ σε δύο δόσεις των 1.200 ευρώ. Αν αποκτά δεύτερο παιδί, θα λάβει το επίδομα των 2.700 ευρώ σε δύο δόσεις των 1.350 ευρώ, αν αποκτά τρίτο παιδί θα πάρει επίδομα 3.000 ευρώ σε δύο δόσεις των 1.500 ευρώ, ενώ για κάθε νεογέννητο παιδί από το τέταρτο και πάνω η οικογένεια θα λαμβάνει επίδομα 3.500 ευρώ σε δύο δόσεις των 1.750 ευρώ.

aftodioikisi.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
ΕΦΚΑ: Προειδοποιητικές επιστολές σε 200.000 επαγγελματίες
Προηγούμενο άρθρο
Ανατροπή στο «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Αλλαγές σε ποσοστό κυριότητας, λεφτά μπροστά πριν τις εργασίες
Μενού