Εφορία: Μετά τον ΕΝΦΙΑ, έρχονται και οι φορολογικές δηλώσεις

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 178
Η πλατφόρμα για την υποβολή θα ανοίξει μέσα στο δεύτερο μισό του Απριλίου – Οι προθεσμίες και οι δόσεις πληρωμής

Μήνας έναρξης των φορολογικών υποχρεώσεων ο Απρίλιος με την υποβολή των δηλώσεων να πλησιάζει καθώς μέσα στην επόμενη εβδομάδα πιθανότατα θα ανοίξει η πλατφόρμα.

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ έχουν ήδη αρχίσει να αναρτώνται και οι φορολογικές δηλώσεις ακολουθούν.

Η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα ανοίξει μέσα στο δεύτερο μισό του Απριλίου – ίσως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Να σημειωθεί ότι επειδή το Ε9 δεν έχει ανοίξει ακόμα για τροποποίηση στον ΕΝΦΙΑ, αναμένεται να ανοίξει το σύστημα μέσα στην εβδομάδα για να μπορέσουν όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων βρήκαν λάθη να κάνουν χωρίς πρόστιμο τις τροποποιήσεις για να έρθει η επανεκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και να προλάβουν την 1η δόση που θα είναι στα τέλη του μήνα.

Για πρώτη φορά φέτος, η έκπτωση θα ισχύει ακόμη και αν δοθεί παράταση, ενώ χιλιάδες επαγγελματίες θα πληρώσουν το μισό τέλος επιτηδεύματος ή θα απαλλαγούν.

Οι αυτόματες δηλώσεις

Επίσης, έτοιμες (προσυμπληρωμένες) δηλώσεις ισχύουν για ένα εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους.

Μεγάλη προσοχή συνιστάται σε αυτές τις κατηγορίες φορολογουμένων σε σχέση: 1) με τις αποδείξεις στον κωδικό 049 (δηλ. να είναι αρκετές ώστε να καλύπτουν τα εισοδήματά μας καθώς η συλλογή των ηλεκτρονικών αποδείξεων χτίζει το αφορολόγητό μας) και 2) τα τεκμαρτά εισοδήματα που τυχόν υπερβαίνουν τα πραγματικά.

Τι ισχύει για την πληρωμή φόρου και τις δόσεις

  • Πληρωμή φόρου σε: 8 δόσεις
  • 1η δόση έως 31 Ιουλίου 2024
  • 8η δόση έως 28 Φεβρουαρίου 2025
  • Εφάπαξ εξόφληση: έκπτωση 3%

Ο ΕΝΦΙΑ

Η ανάρτηση 7.159.164 εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ έχει ολοκληρωθεί. Με βάση αυτά, σε 6.167.304 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις βεβαιώθηκαν 2.286.700.139 ευρώ.

Για πρώτη φορά φέτος πάνω από 215.171 φορολογούμενοι θα λάβουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για 298.210 εμπράγματα δικαιώματα σε ασφαλισμένες κατοικίες τους.

Για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, που έχουν εκκρεμή επιστροφή φόρου και επιθυμούν να τη λάβουν ολόκληρη, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεν θα διενεργεί κεντρικούς συμψηφισμούς με τον τρέχοντα ΕΝΦΙΑ έως και τις 19 Απριλίου 2024.

Μέχρι τότε, πολίτες και επιχειρήσεις με εκκρεμή επιστροφή μπορούν να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ, ώστε αυτός να μην συμψηφιστεί με την επιστροφή τους.

Οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν άμεσα τα χρήματα της επιστροφής τους, εφόσον εξοφλήσουν τον φετινό φόρο ακινήτων έως:

  • τις 18/4 για πληρωμή μέσω web banking ή
  • τις 19/4 για πληρωμή μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE και του myAADEapp.

Επισημαίνεται ότι οι ιδιοκτήτες μπορούν να:

• Έχουν πρόσβαση στα εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΝΦΙΑ μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, στη διαδρομή: «Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ > Είσοδος στην εφαρμογή», επιλέγοντας ” Έτος 2024″.

• Προχωρήσουν σε πληρωμή της σχετική οφειλής μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, στη διαδρομή: Ο Λογαριασμός μου (Οφειλές, Πληρωμές, Επιστροφές) > Οφειλές εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή, ή της νέας εφαρμογής της ΑΑΔΕ για κινητές συσκευές myAADEapp, στην επιλογή: Ο Λογαριασμός μου (Οφειλές, Πληρωμές, Επιστροφές) > Οφειλές, Πληρωμές > Πληρωμή μη ρυθμισμένων οφειλών > Επόμενο > Επιλογή Τρόπου Πληρωμής (Μέσω IRIS ή Με κάρτα) > Συγκεντρωτική εικόνα ατομικών ανοικτών εκτός ρύθμισης.

Τέλος, οι υπόχρεοι του ΕΝΦΙΑ έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο ακινήτων:

  • εφάπαξ,
  • σε 11 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τα τέλη Απριλίου και την τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2025, ή
  • σε 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις, εντάσσοντας την οφειλή στην πάγια ρύθμιση.

πηγή: OT.gr

Μενού