Αναβίωση ρύθμισης οφειλών: Ποιοι μπαίνουν ξανά σε 36, 100 & 120 δόσεις

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 105

Άνοιξε η εφαρμογή για την αναβίωση των ρυθμίσεων σε 24/48, 36/72, 100 και 120 δόσεις.

Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ με email ενημερώνει τους οφειλέτες, ότι θα πρέπει να μπουν άμεσα στην εφαρμογή, έχοντας περιθώριο λίγων ημερών μέχρι να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος που θα περιέχει τη σχετική διάταξη η οποία ενσωματώνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και πρόκειται να ψηφιστεί εντός των ημερών.

Μέχρι να ψηφιστεί ο νόμος και αν δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, οι οφειλέτες θα πρέπει να μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ, να πληρώσουν όλες τις δόσεις που εκκρεμούν μέχρι και τον Μάρτιο του 2024.

Το «κέρδος» που θα αποκομίσουν πληρώνοντας τις μαζεμένες δόσεις είναι η διαγραφή των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που παρείχε η ρύθμιση στην οποία εντάχθηκαν.

Ποιοι δικαιούνται

Το μέτρο της αναβίωσης αφορά οφειλέτες που είχαν κάνει ρυθμίσεις στο παρελθόν, ή όσες εξ αυτών αναβίωσαν και το 2023 λόγω ενεργειακής κρίσης.

Από τις ρυθμίσεις αυτές, όσες είναι μέχρι σήμερα ενεργές, παραμένουν ενεργές και δεν εντάσσονται, όσες έχουν χαθεί και απενεργοποιήθηκε η ταυτότητα Οφειλής που τις συνόδευε, δεν εντάσσονται, ενώ 232.000 ρυθμίσεις τυπικά χάθηκαν για λόγω μη έγκαιρης πληρωμής μιας οφειλής. Ωστόσο, χωρίς να παραμένουν ενεργές, δεν έκλεισαν οριστικά και εξακολουθούσαν να αποπληρώνονται ενώ είχαν χαθεί. Αυτές οι ρυθμίσεις επανεντάσσονται στο κανονικό καθεστώς, αν καλυφθεί η αιτία απώλειάς τους.

Το μέτρο αφορά συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου κάποιοι, ενώ πλήρωναν τακτικά τις υποχρεώσεις τους, άργησαν π.χ. 1-2 μέρες την πληρωμή δόσης ή κάποιας άλλης τρέχουσας οφειλής στην εφορία (π.χ. εξόφλησαν δόση ή τρέχοντα ΦΠΑ ή φόρο εισοδήματος την επόμενη μέσα ή το σαββατοκύριακο μετά τα μεσάνυχτα που έληγε η τελευταία εργάσιμη ημέρα πληρωμής).

Σε πολλές περιπτώσεις, παρότι μπήκαν και τόκοι καθυστέρησης, οι ρυθμίσεις χρεών αυτές παρέμειναν ενεργές γιατί ο Έφορος δεν πρόλαβε στο μεσοδιάστημα από την πληρωμή μέχρι την απώλειας της ρύθμισης (π.χ. τη Δευτέρα ή Τρίτη μετά από πληρωμή που έγινε σαββατοκύριακο) να πατήσει το «κουμπί» απώλειας ρύθμισης.

Έτσι οι δόσεις συνέχιζαν να πληρώνονται αλλά χωρίς να σβήνουν την οφειλή που είχε ρυθμιστεί. Και το χρέος αυξανόταν ενώ, την ίδια ώρα, οι πληρωμές που γίνονταν με ενεργή Ταυτότητα Οφειλής εμφανίζονταν σαν «υπερείσπραξη» για την ΑΑΔΕ, χωρίς να μπορούν να συμψηφιστούν με τα χρέη και τις ρυθμίσεις που αφορούσαν -αφού τυπικά είχαν χαθεί αλλά στην πραγματικότητα δεν είχαν «πεθάνει» οριστικά.

Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ

Η ΑΑΔΕ ενημερώνει τους υπόχρεους ότι, στις ρυθμίσεις, που με βάση τις κείμενες διατάξεις συνεπάγονται την απώλειά τους, λόγω εκπρόθεσμων ανεξόφλητων δόσεων, πιστώνονται:

όσες καταβολές έχουν γίνει ή θα γίνουν, μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου, δηλαδή μέχρι τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

τυχόν εκκρεμείς επιστροφές φόρου.

Ο τόκος εκπρόθεσμης καταβολής στις δόσεις που χάθηκαν υπολογίζεται με 0,73% στο κεφάλαιο της καθυστερούμενης δόσης, για κάθε μήνα καθυστέρησης μέχρι σήμερα ή μέχρι την τελευταία δόση της ρύθμισης, εάν η προθεσμία καταβολής της έχει σήμερα παρέλθει.

Επίσης, υπολογίζεται προσαύξηση στην τελευταία ή τις δύο τελευταίες δόσεις της ρύθμισης (ανάλογα με τον τύπο της, 24/48 δόσεις, 36/72 δόσεις, 100 δόσεις, 120 δόσεις κλπ).

Μετά την πίστωση των καταβολών και των τυχόν εκκρεμών επιστροφών:

Εφόσον τακτοποιείται το σύνολο των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων, η ρύθμιση θεωρείται πλέον εξυπηρετούμενη και δεν θα οδηγηθεί σε απώλεια.

Εφόσον τακτοποιείται μέρος των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων, επέρχεται απώλεια για το υπολειπόμενο μέρος αυτών.

Η απώλεια των ρυθμίσεων θα γίνει κεντρικά και όχι από τη ΔΟΥ του οφειλέτη.

Η διαδικασία αναβίωσης

Οι οφειλέτες που θέλουν και μπορούν να αναβιώσουν τις χαμένες ρυθμίσεις τους θα πρέπει να μπουν στη νέα εφαρμογή που βρίσκεται στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) / Εφαρμογές / Φορολογικές Υπηρεσίες / Ρυθμίσεις με ανεξόφλητες εκπρόθεσμες δόσεις, όπου μπορούν να ενημερωθούν, κατεβάζοντας το σχετικό ψηφιακό αρχείο. Στην αρχική σελίδα αποτυπώνονται:

Οι τυχόν επιστροφές και «υπερεισπράξεις» που έχουν καταβάλει οι οφειλέτες και δεν πιστώθηκαν στις ρυθμίσεις που είχαν και οι οποίες θα συμψηφιστούν με τις ανεξόφλητες δόσεις ρυθμίσεων

Οι ανεξόφλητες δόσεις, πριν και μετά το συμψηφισμό των επιστροφών και υπερεισπράξεων.

Το συνολικό ποσό που απαιτείται, για να καταστούν όλες οι σχετικές ρυθμίσεις ενήμερες.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η επανένταξη είναι η πληρωμή να γίνει μόνο μέσω web banking, στην Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής, ενώ η ΑΑΔΕ τονίζει πως δεν παρέχεται δυνατότητα πληρωμής μέσω IRIS ή κάρτας.

aftodioikisi.gr

Μενού