Κατώτατος Μισθός: Στα 950 ευρώ ως το 2027 διαβεβαιώνει η Κεραμέως

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 58
Στο επίκεντρο της συνάντησης της υπουργού με την ΕΣΕΕ; Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας – Κατώτατος Μισθός – Συλλογικές Διαπραγματεύσεις – Αναβάθμιση Δεξιοτήτων

Στη διαβεβαίωση πως ισχύουν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ έως το 2027 προχώρησε η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Νίκο Καρανίκα. Το νέο απαιτητικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας για τις εμπορικές επιχειρήσεις εξαιτίας των απαιτήσεων της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης, καθώς και τα μείζονα εκκρεμή εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο, τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που πραγματοποίησε χθες, Τετάρτη 10 Ιουλίου στο Υπουργείο Εργασίας, αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κα Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός κ. Πάνος Τσακλόγλου, ο Υφυπουργός κ. Γιώργος Καραγκούνης, η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων κα Άννα Στρατινάκη και ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Νίκος Μηλαπίδης.

Τις θέσεις της ΕΣΕΕ παρουσίασε ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας κ. Γιώργος Καρανίκας, ενώ συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος κ. Σπύρος Γεροντίτης, ο Γενικός Γραμματέας κ. Νίκος Μπόνης και ο Νομικός Σύμβουλος της ΕΣΕΕ κ. Αντώνης Μέγγουλης. Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου κατέθεσαν στην κυρία Υπουργό αναλυτικό Υπόμνημα Θέσεων και αιτημάτων της ΕΣΕΕ. Από την πλευρά της, η κυρία Κεραμέως υπογράμμισε εξαρχής πως η κυβέρνηση δίνει έμφαση στο διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους αναζητώντας σημεία σύγκλισης.

Ψηφιακή Κάρτα

Στο επίκεντρο της ιδιαίτερα εποικοδομητικής συζήτησης που εξελίχθηκε σε κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας, βρέθηκε η πορεία υποχρεωτικής εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στο Λιανεμπόριο, που έχει ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου. Η Υπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο  της ΕΣΕΕ να υπάρχει από την Συνομοσπονδία προς τις υπηρεσίες του Υπουργείου τακτική ανατροφοδότηση για τυχόν προβλήματα ή προτάσεις για βελτιωτικές παρεμβάσεις που αφορούν την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, τονίζοντας πως εφόσον χρειαστεί το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και νέες διευκρινιστικές εγκύκλιοι. Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ επισήμανε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανάγκη να εξαντλήσουν τον συμβουλευτικό τους ρόλο και να αποφύγουν τις κυρώσεις στις εμπορικές ΜμΕ, ιδιαίτερα εν μέσω της θερινής περιόδου και της διαδικασίας σύνδεσης των pos με τις ταμειακές μηχανές, που βρίσκεται ταυτόχρονα σε εξέλιξη.

Κατώτατος Μισθός

Σχετικά με το ζήτημα του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού, ο κύριος Καρανίκας επανέφερε το πάγιο αίτημα της ΕΣΕΕ να επιστρέψει η αποφασιστική αρμοδιότητα στους κοινωνικούς εταίρους, στο πλαίσιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η κυρία Κεραμέως σημείωσε πως ισχύουν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ έως το 2027, επισημαίνοντας παράλληλα την υποχρέωση της Ελλάδας να ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επαρκείς κατώτατους μισθούς και για προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα καθορίζουν τις μισθολογικές απολαβές των εργαζομένων. Η Υπουργός ανέφερε πάντως πως η οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση των μισθών θα πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχη προσπάθεια για μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Αναβάθμιση

Κοινή ήταν η διαπίστωση των δύο πλευρών πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνολικά και ο κλάδος του εμπορίου ειδικότερα έχουν σήμερα και εφεξής αυξημένες ανάγκες αναβάθμισης δεξιοτήτων τόσο των ίδιων των επιχειρηματιών όσο και εργαζομένων. Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ ζήτησε να τεθούν κεντρικά από το Υπουργείο Εργασίας συγκεκριμένες προδιαγραφές για την υλοποίηση επικαιροποιημένων Προγραμμάτων Κατάρτισης. Η κυρία Κεραμέως δεσμεύθηκε πως το Υπουργείο Εργασίας θα σταθεί με κάθε τρόπο αρωγός στις αναπτυξιακές προσπάθειες των εμπορικών επιχειρήσεων.

OT.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Παράταση αιτήσεων καταρτιζομένων και έναρξη αιτήσεων παρόχων για το νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ σε πράσινες δεξιότητες για 50.000 ανέργους
Προηγούμενο άρθρο
Έρευνα ανοίγει τον δρόμο για ανάπτυξη εμβολίων για τον καρκίνο του ήπατος
Μενού