Freestudies learn English

Ακίνητα: Ψηφιακός φάκελος – Τι θα περιλαμβάνει

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 21
Καταγραφή των κενών κατοικιών για αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης – Ενεργοποιείται το 2025 το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων

Τον αριθμό των κλειστών κατοικιών σε όλη τη χώρα τα οποία θα μπορούσαν να «πέσουν» στην αγορά για να αντιμετωπιστεί το στεγαστικό πρόβλημα αναμένεται να αποκαλύψει το φακέλωμα όλων των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους οι φορολογούμενοι.

Η ΑΑΔΕ σε συνεργασία με το Κτηματολόγιο άρχισε να στήνει το Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων το οποίο θα ενεργοποιηθεί το 2025 και θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες για τα ακίνητα των φορολογούμενων από τα βασικά χαρακτηριστικά τους όπως είδος ακινήτου, επιφάνεια, θέση, όροφος, ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, κενό, ποσό συνιδιοκτησίας έως και εάν είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων, τα στοιχεία των ενοικιαστών.

Κενά ακίνητα

Ειδικά για τα κενά ακίνητα το δημόσιο δεν έχει πλήρη εικόνα. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με βάση την απογραφή του 2021 δείχνουν 793.884 κενά ακίνητα εκ των οποίων 255.300 βρίσκονται στην Αττική, 229.627 στη Βόρεια Ελλάδα, 182.918 στην Κεντρική Ελλάδα και 126.035 στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσα είναι ακριβώς είναι τα κλειστά ακίνητα» ανέφερε χθες ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής στο συνέδριο της Prodexpo επισημαίνοντας ότι η εικόνα θα αλλάξει το 2025 «όταν και θα αναπτυχθεί το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων, σε συνεργασία με το Κτηματολόγιο».

Aλλά και ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλεξης Πατέλης, επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στη δημιουργία καλύτερων βάσεων δεδομένων και τη διασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας στην αγορά ακινήτων, λέγοντας ότι υπάρχει ένας τεράστιος όγκος πληροφοριών σε διάφορες υπηρεσίες, που πρέπει να «κουμπώσει»».

Φάκελος για κάθε ακίνητο

Ο νέος ψηφιακός φάκελος για την ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων θα περιλαμβάνει:

1. Τα στοιχεία του ηλεκτρονικού «Περιουσιολογίου» το οποίο έχει δημιουργηθεί με τις δηλώσεις Ε9 των φυσικών και των νομικών προσώπων. Τα στοιχεία του Περιουσιολογίου θα μεταφερθούν, χωρίς την παρέμβαση των φορολογουμένων. Στη συνέχεια οι κάτοχοι των ακινήτων θα ελέγξουν την περιουσιακή τους εικόνα και αν διαπιστώσουν διαφορές ή παραλείψεις θα προχωρήσουν σε διορθώσεις.

2. Τα στοιχεία για τα μισθωμένα ακίνητα τα οποία προκύπτουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τα μισθωτήρια ακίνητων αλλά και το έντυπο Ε2 των φορολογικών δηλώσεων στο οποίο καταγράφονται τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από ενοίκια.

Στην νέα ειδική εφαρμογή θα έχουν πρόσβαση και οι ενοικιαστές οι οποίοι θα βλέπουν τα ακίνητα που ενοικιάζουν σε και σε περίπτωση που εντοπίζουν αποκλίσεις (π.χ. μικρότερο μίσθωμα από αυτό που καταβάλουν στον ιδιοκτήτη του ακινήτου) ή διαπιστώσουν ότι δεν έχει δηλωθεί το μισθωμένο ακίνητο θα υποχρεωθούν να δηλώσουν τα ακίνητα που ενοικιάζουν και τα ποσά – μισθώματα που πληρώνουν.

Με τον τρόπο αυτό η ΑΑΔΕ θα έχει τη δυνατότητα να διασταυρώνει άμεσα τα ακίνητα που δηλώνονται ως εκμισθούμενα καθώς και τα ποσά των ενοικίων που εισπράττονται και δηλώνονται από τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές.

Το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που θα υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη ακινήτου και θα γίνεται αποδεκτή από τον ενοικιαστή του ίδιου ακινήτου η δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης. Επίσης το Μητρώο αυτό θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που ένας ιδιοκτήτης θα δηλώνει τη λύση της μίσθωσης ενός ακινήτου του.

Κτηματολόγιο

Συγχρόνως, το Μητρώο θα διασυνδεθεί:

– Με το ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, προκειμένου τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους να προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ στα έντυπα Ε1 και Ε2 των φορολογικών τους δηλώσεων, οι δε δαπάνες των ενοικιαστών για πληρωμές μισθωμάτων να προσυμπληρώνονται και αυτές στα δικά τους έντυπα Ε1 και να μην χρειάζεται ουσιαστικά καμία πρόσθετη ενέργεια συμπλήρωσης στοιχείων τόσο από τους ιδιοκτήτες όσο και από τους ενοικιαστές.

– Με τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο, προκειμένου να εντοπιστούν και να διορθωθούν αποκλίσεις στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί από τους ιδιώτες και από το Δημόσιο, αλλά και να αποκαλυφθούν και να αποτυπωθούν οι διαφορές και οι διεκδικήσεις μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου επί αμφισβητούμενων εκτάσεων.

ot.gr

Μενού