Freestudies learn English

Επαναφορά 13ου μισθού στο Δημόσιο: Μπαίνει στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 101
Γιατί η κυβέρνηση εξετάζει την επαναφορά του 13ου μισθού στο Δημόσιο – Το «προφητικό» άρθρο Μητσοτάκη στους FT

Παρά το γεγονός ότι η πολιτική ατζέντα καλύπτεται από την τραγωδία των Τεμπών και παράγει τις αντίστοιχες παρενέργειες, ωστόσο σε ισχυρούς κυβερνητικούς κύκλους φαίνεται πως «ωριμάζει» η ιδέα της επαναφοράς του 13ου μισθού στο Δημόσιο.

Η πίεση προς την κυβέρνηση από την αντιπολίτευση είναι προφανής – ήδη καταθέτει πρόταση νόμου ο ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε προχθές στη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ που τον επισκέφθηκε πως θα στηρίξει την επαναφορά του 13ου μισθού.

Η πίεση για την επαναφορά του 13ου μισθού

Ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, όχι μόνο δεν αφήνει καθόλου αδιάφορο το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, αλλά αντιθέτως εντάσσεται στους σχεδιασμούς του.

Αυτό βεβαίως σε συνδυασμό με αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 950 ευρώ. Φέτος, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 870 ευρώ. Και τούτο παρά τι αντιδράσεις που εκφράζονται κυρίως από τους μικρομεσαίους (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΕΑ κλπ) και «χαμηλόφωνα» από τον ΣΕΒ.

Τα όρια του δημοσιονομικού χώρου

Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί όμως ότι για να υπάρξει η επαναφορά του 13ου μισθού, πρέπει προηγουμένως να εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος. Επ’ αυτού κρίσιμο διάστημα θα είναι οι θερινοί μήνες όταν θα ανοίξουν οι σχετικές συζητήσεις στις Βρυξέλλες σχετικά με το εύρος του δημοσιονομικού χώρου.

Κυβερνητικές πηγές που είναι θέση να γνωρίζουν τις σχετικές συζητήσεις έλεγαν προς τον ΟΤ ότι η αύξηση της χρηματοδότησης των στρατιωτικών εξοπλισμών στην Ευρώπη είναι μία εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση δεδομένου ότι μεγάλες χώρες – όπως πχ. η Γαλλία έχουν σοβαρά προβλήματα με τους προϋπολογισμούς τους.

Θετικό περιβάλλον στην Ευρώπη

Άρα θεωρούν στην κυβέρνηση ότι διαμορφώνεται ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις ελληνικές επιδιώξεις. Τα βασικά επιχειρήματα που θα θέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων στις Βρυξέλλες είναι πως το κυνήγι της φοροδιαφυγής αποδίδει σοβαρά για τον ελληνικό προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα η Ελλάδα καταβάλει το 3% του ΑΕΠ της για στρατιωτικές δαπάνες – είναι υψηλότερες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ως εκ τούτου και δεδομένου του ευρωπαϊκού κλίματος για την ανάγκη ισχυρής αύξησης των στρατιωτικών εξοπλισμών, η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει τον μη υπολογισμό μέρους αυτών των δαπανών – «αν εξαιρεθεί το κόστος αποπληρωμής της Belhara θα μπορέσουμε να δώσουμε τον 13ο μισθό» έλεγε κυβερνητική πηγή.

Απαραίτητο το πράσινο φως των Βρυξελλών

Όλα αυτά βέβαια τελούν υπό την προαίρεση των συζητήσεων στις Βρυξέλλες. Πάντως εκφράζεται η αισιοδοξία των είναι δυνατόν οι διαπραγματεύσεις να είναι τελικώς επιτυχείς!

Διότι σε κάθε περίπτωση η τύχη του 13ου μισθού εξαρτάται από τις επιτυχίες στον τομέα της φοροδιαφυγής και από τον μη υπολογισμό μέρους των στρατιωτικών δαπανών στο δημοσιονομικό κόστος. Όμως και η εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας φέτος είναι ένας ακόμη γρίφος για το οικονομικό επιτελείο.

Τα ευάλωτα σημεία και οι δασμοί Τραμπ

Αν όμως η επιβολή των αμερικανικών δασμών περιορίσει της ευρωπαϊκή ανάπτυξη – που θεωρείται απολύτως βέβαιο – τότε θα συρρικνωθεί και ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Δύο θεωρούνται από το κυβερνητικό επιτελείο τα πιο ευάλωτα σημεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο τουρισμός, ο οποίος είναι δυνατόν να πληγεί έμμεσα με την μείωση του διαθέσιμου τουριστικού εισοδήματος, λόγω των οικονομικών προβλημάτων από τις χώρες προέλευσης των τουριστών και δεύτερον, άμεσα εφόσον συνεχιστεί ο σεισμικός κίνδυνος στην περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού – στην κυβέρνηση φοβούνται πως είναι δυνατόν να έχει πολλαπλαστική επιβάρυνση γενικότερα στο νησιωτικό τουρισμό. Κι αυτό θα είναι πρόβλημα.

Η πορεία των ελληνικών εξαγωγών

Το άλλο ευάλωτο σημείο είναι οι εξαγωγές. Στη διάρκεια του 2024 η εξαγωγική δραστηριότητα παρέμεινε ουσιαστικά στάσιμη. Όμως η αμερικανική αγορά έχει αναβαθμιστεί στους στόχους και στις επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Οπως πχ. οι εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς – από τα 750 εκατ. ευρώ των εξαγωγών της, τα 200 εκατ. ευρώ προέρχονται από τις ΗΠΑ, ή του ελαιόλαδου, όπου εξάγονται 17.000 τόνοι τυποποιημένου προϊόντος, αντιστοιχούν περίπου στο 35% της συνολικής του εξαγωγής.

ot.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Προηγούμενο άρθρο
Εξατομικευμένο εμβόλιο, πολλά υποσχόμενο, για ασθενείς με καρκίνο των νεφρών
Μενού