Freestudies learn English

Σήμερα η προθεσμία για εισόδημα, ΕΝΦΙΑ , ΦΠΑ – Όλοι οι τρόποι πληρωμών

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 18

Οι προθεσμίες για την ολοκλήρωση μια σειράς φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών εκπνέουν  σήμερα, Παρασκευή .

Ειδικότερα:

  • Όσοι έλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό για τα εισοδήματα του 2025 πρέπει να καταβάλουν είτε την πρώτη από τις οκτώ μηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος είτε ολόκληρο το ποσό εφάπαξ. Η τελευταία δόση έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο του 2027.

Στην εφάπαξ εξόφληση προβλέπεται έκπτωση, το ύψος της οποίας εξαρτάται από τον χρόνο υποβολής της φορολογικής δήλωσης. Η έκπτωση ανέρχεται σε 4% για δηλώσεις που υποβλήθηκαν έως τις 15 Μαΐου, σε 3% για όσες κατατέθηκαν από τις 16 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου και σε 2% για δηλώσεις από τις 16 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πλήρης εξόφληση έως τις 31 Ιουλίου.

  • Την ίδια ημέρα λήγει και η προθεσμία καταβολής της πέμπτης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος ακινήτων εξοφλείται σε 12 μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία να καταβάλλεται τον Φεβρουάριο του 2027. Ιδιοκτήτες που έχουν εντοπίσει λάθη στα στοιχεία των ακινήτων τους ή στις προβλεπόμενες μειώσεις μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση Ε9, ώστε να γίνει νέα εκκαθάριση.
  • Αυξημένες είναι οι υποχρεώσεις και για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς έως το τέλος Ιουλίου πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις ΦΠΑ και να καταβληθούν τα αντίστοιχα ποσά. Η υποχρέωση αφορά τόσο τις μηνιαίες δηλώσεις όσων τηρούν διπλογραφικά βιβλία όσο και τις τριμηνιαίες δηλώσεις για τα απλογραφικά.

Οι πληρωμές μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω myAADE, της εφαρμογής myAADEapp ή μέσω web banking, με χρήση της Ταυτότητας Οφειλής. Όσοι αδυνατούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους μπορούν να εξετάσουν την πληρωμή με πιστωτική κάρτα ή την ένταξη στην πάγια ρύθμιση έως 24 δόσεων.

Η εκπρόθεσμη καταβολή επιβαρύνεται με προσαυξήσεις και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην έκδοση φορολογικής ενημερότητας.

aftodioikisi.gr

Μενού