Freestudies learn English

Αποζημιώσεις: Εγκρίθηκε το ποσό των 16,8 εκατ. ευρώ για κτηνοτρόφους – Οι δικαιούχοι

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 58

Ποιοι παραγωγοί δεν θα λάβουν αποζημιώσεις – Τα ποσά ανά περιφέρεια

Το ποσό των 16.843.162,50 ευρώ θα κατευθυνθεί ως αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί από τις επιζωοτίες, οι οποίες έχουν χτυπήσει την ελληνική κτηνοτροφία.

Το παραπάνω ποσό, το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αφορά κτηνοτρόφους που διατηρούν εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων, βοοειδών και χοίρων και υπέστησαν απώλεια εισοδήματος από την ευλογιά προβάτων και την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών κατά το 2025 και το πρώτο εξάμηνο του 2026 και από τα κρούσματα αφθώδους πυρετού που καταγράφηκαν στη Λέσβο το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Στις αποζημιώσεις εντάσσονται 2.806 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε 535.204 ζώα

Πώς θα κατανεμηθεί το ποσό για τις αποζημιώσεις

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση, στην πληρωμή εντάσσονται 2.806 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε 535.204 ζώα.

Το μεγαλύτερο ποσό κατευθύνεται στη Θεσσαλία, όπου 706 εκμεταλλεύσεις θα λάβουν συνολικά 5,63 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 5,02 εκατ. ευρώ (803 εκμεταλλεύσεις και 162.713 ζώα) και η Κεντρική Μακεδονία με 2,87 εκατ. ευρώ (493 εκμεταλλεύσεις και 88.021 ζώα).

Στο Βόρειο Αιγαίο κατανέμεται το ποσό των 1.341.767,5 ευρώ και αφορά 194 εκμεταλλεύσεις και 40.915 ζώα.

Σύνολα ανά Περιφέρεια:

Ποιοι δεν θα αποζημιωθούν

Από την αποζημίωση εξαιρούνται παραγωγοί που προχώρησαν σε παράνομο εμβολιασμό ή δεν τήρησαν τα προβλεπόμενα μέτρα βιοασφάλειας, σύμφωνα με βεβαίωση που προσκομίσθηκε ανά περιφέρεια.

Τα ποσά ανά δικαιούχο περιλαμβάνονται σε αναλυτική κατάσταση με τα πλήρη στοιχεία (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ΑΦΜ ), αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή IBAN και το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός, των δικαιούχων η οποία θα διαβιβασθεί από την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (Γ.Δ.Ο.Υ.) του ΥΠΑΑΤ για το σύνολο των Περιφερειών στην εταιρία «Διατραπεζικά συστήματα Α.Ε.» (ΔΙΑΣ Α.Ε.) προς πληρωμή των δικαιούχων μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σε περίπτωση εκ των υστέρων διαπίστωσης μη ορθής υποβολής στοιχείων ή μη πλήρωσης των όρων και προϋποθέσεων, το ποσό της χορηγηθείσας ενίσχυσης ανακτάται από τη στιγμή της καταβολής του εντόκως με βάση το επιτόκιο ανάκτησης της ΕΕ.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση ΕΔΩ

ot.gr

Μενού