ΣΦΕΕ: Διαγωνισμός για επιβράβευση της καινοτομίας στην υγεία

Κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 345

lsfeeΣτόχος του διαγωνισμού του ΣΦΕΕ, για την επιβράβευση της καινοτομίας στον τομέα της υγείας, είναι να αναδειχθούν καινοτόμες πρότάσεις στο χώρο της υγείας, ενώ δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι, φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα, ομάδες κλπ, όπως μεταδίδει το iatronet.gr.

Ο διαγωνισμός έχει σύνθημα ‘Επιβραβεύουμε την καινοτομία, προάγουμε την υγεία’ και μπορεί να αφορά:

  • προγνωστικά και διαγνωστικά εργαλεία,
  • κυτταρικές θεραπείες,
  • αναγεννητική ιατρική,
  • αξιολόγηση και αξιοποίηση νέων θεραπευτικών ουσιών,
  • τεχνολογίες,
  • μεθοδολογίες και δείκτες,
  • συστήματα χορήγησης φαρμάκου,
  • βιοτεχνολογία,
  • βιοηλεκτρονικά συστήματα,
  • υπολογιστική απεικόνιση,
  • τηλειατρική,
  • χαρακτηρισμό μοριακών μηχανισμών παθογέννεσης και ανάδειξη νέων θεραπευτικών στόχων κλπ.

Κατά την εκδήλωση παρουσίασης του διαγωνισμού, που τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Υγείας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ. Σκορδάς υπογράμμισε τη σημασία της καινοτομίας στον τομέα της υγείας, τόνισε όμως ότι στη χώρα μας δεν έλειψαν ποτέ οι ιδέες, έλειψε όμως η ενεργός στήριξη σε αυτές, καθώς η χρηματοδότηση της έρευνας και της τεχνολογίας στη χώρα δεν υπερβαίνει το 0,5% του ΑΕΠ, παρά τις παραινέσεις της Ε.Ε.

Αντίθετα, γίνεται αγώνας δρόμου για την απορρόφηση πόρων σε ένα ‘αναπτυξιακό μοντέλο που στηρίχθηκε στο μπετόν και την άσφαλτο και μας έφερε σε αυτή την κατάσταση’. Πρόσθεσε όμως ότι μόνο ‘η επένδυση στα μυαλά μπορεί να φέρει ανάπτυξη’, για να σημειώσει ότι ο κλάδος στηρίζεται στην καινοτομία και την τεχνολογία που θα επιτρέψουν την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη. Προανήγγειλε δε, αντιμετώπιση των προβλημάτων οφειλών και φορολογικής επιβάρυνσης του επιχειρείν στη χώρα.

Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, ο υφυπουργός Αντ. Μπέζας χαρακτήρισε το διαγωνισμό πρωτοβουλία που προάγει τις νέες τεχνολογίες, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση είναι η ανασυγκρότηση του δημοσιονομικού τομέα, όμως απαιτείται και ανάπτυξη, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και προώθηση της καινοτομίας στην κατεύθυνση αυτή.

Σημείωσε πως έχει ολοκληρωθεί η στρατηγική του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 με στόχο τη στήριξη επενδύσεων στην υγεία, ιδίως της έξυπνης εξειδίκευσης, που θα προάγουν την καινοτομία και θα αξιοποιούν το ανθρώπινο δυναμικό.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κων. Φρουζής, επεσήμανε πως η χώρα χρειάζεται ανάκαμψη και γρήγορα, καθώς είναι έντονο το πρόβλημα της μετανάστευσης και τόνισε πως οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δαπανούν το 18-20% του τζίρου τους στην έρευνα, όταν αντίστοιχα ο τομέας των Η/Υ δαπανά 10% και των τροφίμων και ποτών μόλις το 1,5%. Σημείωσε πως οι επενδύσεις στοχεύουν στο όφελος των ασθενών, και υπογράμμισε πως σύμφωνα με το World Economic Forum, η χώρα μας βρίσκεται 78η επί 148 χωρών, από πλευράς καινοτομίας, ενώ από πλευράς υψηλά καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού, κατέχουμε την 5η θέση, έναντι της 6ης για τις ΗΠΑ και της 18ης θέσης για την Ελβετία, που θεωρείται η πιο ανταγωνιστική χώρα του κόσμου.

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, ανέφερε πως ο διαγωνισμός προωθεί την ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια της χώρας, σημείωσε όμως πως χρειάζονται οι κατάλληλες συνθήκες για τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο πρόεδρος της λέσχης Επιχειρηματικότητας και αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ Κων. Ευριπίδης, υπογράμμισε ότι η επιχειρηματικότητα είναι ο τομέας που ήθελε να δει να αναπτύσσεται στην Ελλάδα, και τόνισε πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Πρόσθεσε πως είναι ‘εθνική ανάγκη οι νέες επιχειρήσεις και πρόκληση η βιοτεχνολογία, η νανοτεχνολογία και η ρομποτική. Και στη χώρα μας, δεν λείπουν οι ιδέες, αλλά οι τρόποι να τις κάνουμε πράξεις. Η επιχειρηματικότητα εμπεριέχει ρίσκο και αβεβαιότητα και αναζητά διαρκώς ευκαιρίες, που υπάρχουν, για να επιστρέψουμε σε συνθήκες ανάπτυξης’.

Ο πρόεδρος της Pharmathen Βασ. Κάτσος, σημείωσε πως ‘η προσπάθεια του αύριο πρέπει να ξεκινήσει σήμερα’, με αναζήτηση της καινοτομίας, τονίζοντας πως ‘δεν θέλουμε νέους στα καφενεία, την ανεργία και τη διασπορά’. Σύμφωνα με μελέτη της PriceWaterhouseCoopers, οι καινοτόμες επιχειρήσεις έχουν διπλάσια ανάπτυξη από τις λιγότερο καινοτόμες και τόνισε πως καινοτομία δεν είναι μόνο προϊόν, αλλά έχει περάσει στον κορμό της επιχειρηματικής στρατηγικής κουλτούρας.

Ο πρόεδρος του Pharma Innovation Forum και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Erik Nordcamp, μίλησε για ανάγκη παράλληλου εθνικού προγράμματος για αύξηση της απασχόλησης, των επενδύσεων και της ανάπτυξης, τονίζοντας πως η καινοτομία είναι ο πυρήνας, όμως χρειάζονται κίνητρα, καθώς υπάρχει σημαντικός βαθμός κινδύνων.

Κάθε καινοτόμα ιδέα μπορεί να συμβάλλει στην απασχόληση και την οικονομία, τονώνοντας ταυτόχρονα την κουλτούρα της καινοτομίας.

Ο εκπρόσωπος των Industry Distruptors – Game Changers Μιχ. Στάγκος, αναφέρθηκε στο διαγωνισμό, κατά τον οποίο θα βραβευτούν τα πιο ώριμα και καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια με τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

Τα βραβεία περιλαμβάνουν χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ και πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα στρατηγικής, ανάπτυξης επιχειρήσεων, πρόσβασης σε κέντρα εκπαίδευσης και έρευνας, και ανάτπυξης, δικτύωσης για μεταφορά τεχνογνωσίας και δεξιοτήτων.

Η προσθεσμία υποβολής των συμμετοχών είναι ως την 1η Νοεμβρίου. Αναλυτικά, οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής του διαγωνισμού βρίσκονται στο http://innovationproject.gr/site

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης Θεσσαλονίκη
Προηγούμενο άρθρο
Είκοσι υποτροφίες ύψους 15.280 ευρώ για πρωτοετείς φοιτητές από ΟΤΕ και Cosmote.
Μενού