Freestudies learn English

Πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Κοινωνικό Φροντιστήριο»

Κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Views: 367

mathima-se-frontistirioΜέσα στο τελευταίο τετράμηνο της τρέχουσας σχολικής χρονιάς ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Κοινωνικό Φροντιστήριο», όπως ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου.

 Όπως ανέφερε, πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα, μια ιδέα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής και βασική στόχευση είναι να στηριχθεί η οικογένεια που δοκιμάζεται.
Όπως εξήγησε ο κ. Κεδίκογλου, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά σε επιλεγμένες πόλεις, από φέτος, με στόχο να διευρυνθεί η εφαρμογή του στη συνέχεια. Ο στόχος είναι διπλός καθώς από τη μία θα απασχοληθούν νέοι άνεργοι εκπαιδευτικοί κάτω των 30 ετών αλλά και μακροχρόνια άνεργοι εκπαιδευτικοί και από την άλλη θα παράσχει διδακτική στήριξη σε μαθητές οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που βρίσκονται σε χαμηλούς κοινωνικούς δείκτες.
Τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα θα εξειδικευθούν το επόμενο διάστημα και η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνει από το ΕΣΠΑ. Το Κοινωνικό Φροντιστήριο θα παρέχεται στο Λύκειο με μικρά φροντιστηριακά τμήματα κάτω των 10 ατόμων ώστε πραγματικά να λειτουργήσει με την έννοια του φροντιστηρίου.
Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο κ. Κεδίκογλου κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη για την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, την ανάγκη αυτή να υπάρξει και να στηριχθεί με την πρόσληψη καθηγητών ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.
Ο υφυπουργός ανέφερε ότι η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη θα ενταχθεί στις επιλέξιμες δαπάνες ώστε να χρηματοδοτηθεί για την επόμενη χρονιά. Είπε ότι μέχρι το 2008 έγινε κατάχρηση αυτού του θεσμού και ανακοίνωσε ότι για φέτος οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω του ενιαίου πίνακα αναπληρωτών και με κλειστό προϋπολογισμό.
Βούληση του υπουργείου Παιδείας είναι να ενισχυθεί ο θεσμός της πρόσθετης διδακτικής στήριξης και αυτό θα αποτυπώνεται σε υπουργική απόφαση η οποία θα εκδοθεί και θα δίνει τη δυνατότητα να απασχολούνται στο πρόγραμμα αναπληρωτές πέραν του περιορισμού των 4 ωρών. Στην όλη διαδικασία θα εμπλακούν και οι περιφερειακοί διευθυντές που συντονίζουν την όλη διαδικασία.
Για την ενίσχυση του θεσμού της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης, η Πρόσθετη Διδασκαλία θα μπει στα κριτήρια αξιολόγησης και θα προηγείται μάλιστα και έναντι άλλων προγραμμάτων εκπαιδευτικών (περιβάλλον κλπ) στη συμπλήρωση του ωραρίου.
Πηγή: Έθνος
Μενού