9 Μαΐου – Ημέρα της Ευρώπης

Κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Views: 336

imagesΗ Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου) δίνει την ευκαιρία να γιορτάσουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής ‘δήλωσης Σούμαν’. Σε ομιλία του στο Παρίσι το 1950, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών. Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός υπερεθνικού ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Η Συνθήκη για την ίδρυση του οργάνου αυτού υπεγράφη έναν μόλις χρόνο μετά. Η πρόταση του Σούμαν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επ’ ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης, λίγες εβδομάδες πριν από τις Ευρωεκλογές, τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, το Λουξεμβούργο και το Στρασβούργο θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό. Τα κατά τόπους γραφεία της ΕΕ στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο θα διοργανώσουν εκδηλώσεις και δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες.

Κάθε χρόνο χιλιάδες άτομα παίρνουν μέρος σε επισκέψεις, δημόσιες συζητήσεις, συναυλίες και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις, που σκοπό έχουν να ενημερώσουν το κοινό γύρω από την ΕΕ.

Δείτε τον πίνακα των εκδηλώσεων που διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα για τον εορτασμό της εδώ.

Για να δείτε την διακήρυξη Σουμάν κάντε κλικ εδώ

 

Πηγή: espa.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Οδηγός στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου
Προηγούμενο άρθρο
23 προσλήψεις στο Δήμο Νέστου
Μενού