Υπεγράφη από τους υπουργούς Περιβάλλοντος των χωρών της Μεσογείου, η «Διακήρυξη της Αθήνας», με στόχο την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων σε σχέση με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.Οι 43 υπουργοί οι οποίοι συμμετείχαν, για πρώτη φορά ύστερα από οκτώ χρόνια, στη σύνοδο της Μεσογειακής Ένωσης, εξέφρασαν μέσω του κειμένου της διακήρυξης την ισχυρή πολιτική τους βούληση προκειμένου να προωθήσουν και να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε σχέση με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. «Ανανεώσαμε την πολιτική μας δέσμευση για την απορρύπανση της Μεσογείου και κάναμε σημαντικά βήματα προκειμένου να εντείνουμε τη συνεργασία μας σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη κατανάλωση», δήλωσε ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Γιάνεζ Ποτότσνικ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «τώρα ξεκινά η αληθινή δουλειά».
«Απαιτείται να μεταφραστούν οι πολιτικές δεσμεύσεις της Διακήρυξης που υιοθετήσαμε σε πράξη, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο», τόνισε ο επίτροπος, κάνοντας παράλληλα γνωστό, ότι ήδη «αποφασίστηκε η δημιουργία δύο Ομάδων Δράσης, ως εργαλεία για την εντατικοποίηση των εργασιών για την υλοποίηση των αποφάσεων». «Είναι περισσότερο από προφανές ότι για να αντιμετωπιστούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα, η σύνθεση δυνάμεων είναι ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στη Μεσόγειο», υπογράμμισε ο κ. Ποτότσνικ.
Από τις Βρυξέλλες, η επίτροπος για το Κλίμα, Κόνι Χέντεγκαρντ, τόνισε την ικανοποίησή της για τη διακήρυξη, αναφέροντας ότι και «στις δύο πλευρές της Μεσογείου αποφασίσαμε να εντατικοποιήσουμε τις κοινές μας προσπάθειες στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής». Επισήμανε επίσης ότι «η περιοχή είναι πλούσια σε δυνατότητες για χαμηλού άνθρακα ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένου και του σημαντικού δυναμικού της τόσο για ανανεώσιμη ενέργεια».
Τη δέσμευσή του για την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και εφαρμογή των αποφάσεων της Ένωσης για τη Μεσόγειο εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης, Φαταλάχ Σιγιλμάσι, αναφέροντας ταυτόχρονα την εντατική συνεργασία εξειδικευμένων ομάδων για την υλοποίηση των στόχων της Πρωτοβουλίας «Horizon 2020» για την απορρύπανση της Μεσογείου.
Μανιάτης: Στόχος μας η αμφίδρομη συνεργασία με τις χώρες της Μεσογείου
Νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε ότι «πρωταρχικός στόχος της Ελλάδας είναι η επίτευξη αποτελεσματικής και αμφίδρομης συνεργασίας με όλες τις μεσογειακές χώρες σε ένα πλαίσιο που ευνοεί την ανάπτυξη συνεργειών, με σκοπό την αποτελεσματική προώθηση και των τριών πυλώνων της βιώσιμης ανάπτυξης».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ιορδανίας, Αλ Σακσίρ, επισήμανε τις σημαντικές ευκαιρίες για δράση που ανοίγονται μέσω της συμφωνίας των 43 μεσογειακών χωρών, κάνοντας επίσης γνωστό ότι η Ένωση για τη Μεσόγειο πρόκειται να συνεδριάζει το λιγότερο κάθε δύο χρόνια προκειμένου να κάνει απολογισμό των δράσεων και να επικαιροποιεί τους στόχους της.
Τέλος, την ικανοποίησή της εξέφρασε από την ελληνική πλευρά και η γενική γραμματέας Περιβάλλοντος, Νάντια Γιαννακοπούλου, τονίζοντας τη σημαντική συμβολή της ελληνικής Προεδρίας στην πραγματοποίηση ενός πολύ ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου, ο οποίος οδήγησε και στην ομόφωνη υιοθέτηση της Διακήρυξης της Αθήνας για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων της Μεσογείου.
Πηγή: ethnos.gr