Θερινά Σχολεία – Διαβάστε τα κριτήρια

Κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Views: 385

therina sxoleiaΤα θερινά σχολεία 2012-2014 είναι ένα διακριτό και αυτοτελές έργο του ευρύτερου κοινοτικού προγράμματος με τίτλο «Ακαδημία Πλάτωνος – Ανάπτυξη της γνώσης και των καινοτόμων ιδεών», το οποίο υλοποιείται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) σε σύμπραξη με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια λειτουργίας του προγράμματος 190 μαθητές από την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία έχουν επισκεφθεί την χώρα μας. «Στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει στους συμμετέχοντες στην εκπαιδευτική διαδικασία τη δυνατότητα να έρθουν σε ζωντανή επαφή με ιστορικά πρόσωπα, γεγονότα και τόπους της Ελλάδας που επηρέασαν την παγκόσμια ιστορία, την επιστήμη και τον πολιτισμό» εξηγεί η κυρία Τσιότσου.

Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό αλλά και τον σύγχρονο μέσα από τα μαθήματα της Ιστορίας, της Λογοτεχνίας, του θεάτρου, της φιλοσοφίας με επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους.

Συνιστά δηλαδή μια πολυθεματική εκπαιδευτική παρέμβαση, η οποία αξιοποιεί τις πλέον σύγχρονες και κατάλληλες μεθοδολογίες διά βίου μάθησης, απευθύνεται σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες 14 έως 17 ετών και εμπνέεται, όπως δηλώνει και ο τίτλος του, από την Ακαδημία του Πλάτωνα. Η Ακαδημία Πλάτωνος, καθώς αναδείχθηκε σε κορυφαίο πνευματικό κέντρο την εποχή της αρχαίας Αθήνας, καθόρισε τη φιλοσοφική, αλλά και επιστημονική σκέψη και συνέβαλε στη διαμόρφωση του σύγχρονου πολιτισμού.

Εμπειρίες μαθητών

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα βρίσκονται στην Ελλάδα μαθητές από λύκεια στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας, τη Γρανάδα της Ισπανίας και του Πεκίνου οι οποίοι θα παραμείνουν και αυτή την εβδομάδα, ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την συμμετοχή σχολείων από τον Έβρο και την Νέα Υόρκη.

«Όταν έμαθα ότι θα πήγαινα στην Ελλάδα ήμουν πάρα πολύ χαρούμενη γιατί έλαβα την απάντηση σε γράμμα. Πήγα στην τάξη, είδα το γράμμα, το άνοιξα και είδα την πρώτη λέξη. Συγχαρητήρια. Φώναξα, με χαρά όμως, στην μέση της τάξης» περιγράφει η Κλειώ Γεωργιάδη από την Αδελαΐδα,όταν ενημερώθηκε για την συμμετοχή της στα θερινά σχολεία.

«Ήμουν πάρα πολύ χαρούμενη γιατί είναι η πρώτη φορά που επιλέγουν ένα σχολείο από την Αυστραλία και ειδικά από την νότια Αυστραλία και από όλα τα παιδιά μπορούσα να πάω εγώ. Αισθάνθηκα πάρα πολύ τυχερή και χαρούμενη και όταν ήρθα εδώ ήταν σαν να ήμουν σε όνειρο» αναφέρει γεμάτη ενθουσιασμό.

Η Κριστίνα Λόρενς Τορνάλβο από την Ισπανία διασκεδάζει την συμμετοχή της στο θερινό σχολείο, τις αρέσουν πολύ οι βόλτες, η σύγχρονη Αθήνα, μαθαίνει κινεζικά, βελτιώνει τα αγγλικά της και πιστεύει ότι υπάρχει βαθιά σχέση μεταξύ των δύο πολιτισμών.

Ο Αντώνης Παντελής, Έλληνας μετανάστης 4ης γενιάς στην Αυστραλία, δηλώνει ότι είναι πολύ σημαντικό παιδιά από διαφορετικές κουλτούρες να συνδέονται και να επικοινωνούν καθημερινά σε ένα πρόγραμμα πλούσιο, που περιλαμβάνει εκδρομές, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους. «Η καθημερινότητα εδώ με την Αυστραλία είναι όμοια αλλά ταυτόχρονα και αρκετά διαφορετική. Εδώ στην Ελλάδα ο κόσμος είναι περισσότερος, όπως και τα αυτοκίνητα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Όμως οι οδηγοί δεν συμπεριφέρονται σύμφωνα με τον κώδικα οδικής συμπεριφοράς» σχολιάζει ο Αντώνης.

Ως εξαιρετική εμπειρία, πλούσια σε ερεθίσματα, σε γνωριμίες με άλλους πολιτισμούς χαρακτήρισε ο Χάνφει Τσανκ από το Πεκίνο την επίσκεψη του στην χώρα μας.

Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων και η κυρία Δήμητρα Ροζακλή, επίσης από την Αδελαΐδα το πρόγραμμα ενδυναμώνει τις σχέσεις μεταξύ των μαθητών, ενώ παράλληλα βλέπουν και βιώνουν την σύγχρονη Ελλάδα, αλλά και εκείνη του μέλλοντος.

Ως λαχείο χαρακτήρισε η Μαρία Σαλούδ Μπάλντριχ Λόπεζ από την Ισπανία την πρόσκληση του ιδρύματος. «Είναι ευκαιρία για όλα τα παιδιά να γνωρίσουν τον ελληνικό πολιτισμό. Δεν είμαστε εδώ ως τουρίστες αλλά σαν μαθητές. Μπορούμε να ζήσουμε μαζί με τους Έλληνες τα ήθη και τα έθιμα τους» τόνισε.

Ενώ ο κ. Τσάνγκ Γουάνγκ, καθηγητής από το Πεκίνο, προσκάλεσε τους διοργανωτές να επισκεφθούν την Κίνα για να γνωρίσουν και τον κινεζικό πολιτισμό.

Επιλογή σχολείων

Η επιλογή των σχολείων που συμμετείχαν αποδείχθηκε τελικά για τους διοργανωτές δύσκολη υπόθεση. Όσον αφορά τα ελληνικά σχολεία, το πρώτο κριτήριο επιλογής είναι να προέρχονται από την περιφέρεια, μακριά από την Αθήνα, στη συνέχεια να έχουν επιδείξει δράσεις στο πλαίσιο συνεργασιών με άλλα σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού ή πρωτοβουλίες με συμμετοχή των παιδιών και των εκπαιδευτικών του σχολείου σε σημαντικές εξωσχολικές δραστηριότητες.

Για τα σχολεία του εξωτερικού, το πρώτο κριτήριο είναι η γεωγραφική διασπορά, η επιλογή στρέφεται προς τα σχολεία που ακολουθούν ένα πρόγραμμα Κλασικών Σπουδών στο οποίο διδάσκονται αρχαία ελληνικά, αλλά και οι δραστηριότητες των σχολείων που προσπαθούν να εντρυφήσουν σε θέματα ελληνικού πολιτισμού και στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας.

Όμως δεν συμμετέχουν όλοι οι μαθητές του σχολείου. Όπως περιγράφει η κυρία Ροζακλής, οι μαθητές καλούνται να ετοιμάσουν μια έκθεση στην οποία θα αναφέρουν τι γνωρίζουν για την Ελλάδα, γιατί θέλουν να επισκεφθούν την χώρα μας και τι σημαίνει για αυτούς η Ελλάδα.

Το πρόγραμμα των θερινών σχολείων μπορεί να ολοκληρώνεται εφέτος όμως «επειδή η επιτυχία του είναι πολύ μεγάλη, σκεφτόμαστε διαφορετικούς τρόπους συνέχισης αυτής της προσπάθειας. Ήδη δηλαδή σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα. Πάντως θέλουμε σίγουρα να ενισχύσουμε και με αυτό τον τρόπο τον ελληνικό πολιτισμό παγκοσμίως, η επαφή του με τα παιδιά με την νεολαία με τους εφήβους για να τους φέρουμε στην Ελλάδα και να τους κάνουμε πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού είναι κάτι που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ» κατέληξε η κυρία Τσιότσιου.

Πηγή: e-dimosio.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Θέσεις Εργασίας στην βιομηχανία ΑΧΑΪΚΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΑΕΒΕ
Προηγούμενο άρθρο
Σπουδάζω με Υποτροφία! Υποτροφίες από το Διεθνές Πανεπιστήμιο και την Equal Society
Μενού