Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας Μηχανογραφικά κατέθεσαν 105.000 μαθητές που διεκδικούν μία από τις 70.305 θέσεις (46.736 ΑΕΙ και 23.570 ΤΕΙ). Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την ανακοίνωση των βάσεων των σχολών, η αγωνία των υποψηφίων και των γονέων τους είναι αυξημένη αφού από τις βάσεις κρίνεται σε σημαντικό βαθμό το μάλλον των παιδιών. Κάθε προσπάθεια εκτίμησης των βάσεων είναι επικίνδυνη διότι η πορεία τους είναι ένα πρόβλημα με πολλές παραμέτρους.
Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που θα παίξουν ισχυρό ρόλο στην τελική διαμόρφωση των βάσεων;
Θέσεις ανά σχολή
Επιδόσεις των μαθητών
Προτιμήσεις των υποψηφίων
Μία ακόμα παράμετρος που προστέθηκε φέτος είναι η κατάργηση των βάσεων εισαγωγής και η αλλαγή στις μετεγγραφές των πολυτέκνων, των τριτέκνων και αυτών που υπάγονται στα κοινωνικά κριτήρια.
Θέσεις ανά Σχολή
Είναι ο μόνος αντικειμενικός και μετρήσιμος παράγοντας που έχουμε αυτή τη στιγμή. Όταν είναι περισσότερες οι θέσεις για μία σχολή τότε ο παράγοντας αυτός συμπιέζει τη βάση της σχολής προς τα κάτω. Οι φετινοί υποψήφιοι διεκδικούν στα πιο πολλά τμήματα περισσότερες θέσεις σε σχέση με πέρυσι.
Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις υπάρχει θεαματική μεταβολή. Χαρακτηριστικό είναι το δεδομένο των υποψηφίων που διαγωνίστηκαν στο μάθημα του ΑΟΘ οι οποίοι είναι 16.108 ενώ οι θέσεις που διεκδικούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι 13.140!
Επιδόσεις των μαθητών
Ο παράγοντας αυτός είναι ο σημαντικότερος στη διαμόρφωση των βάσεων αφού η αποτύπωση του στις βάσεις είναι πολλαπλάσια σε σχέση με τους άλλους παράγοντες.
Οι επιδόσεις θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αν είχαμε τους βαθμούς πρόσβασης των μαθητών. Ένας μαθητής για παράδειγμα μπορεί να έχει χαμηλή επίδοση στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης και να βρίσκεται στη κατηγορία 10 – 11,9 στα στατιστικά αποτελέσματα, ενώ να έχει γράψει πολύ καλά στα άλλα μαθήματα γεγονός που δεν μειώνει σημαντικά τον βαθμό πρόσβασής του.
Δείτε τις επιδόσεις των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο
Επιστημονικό Πεδίο Μεταβολή του ΜΟ των μαθημάτων βαρύτητας
1ο 4 – 6% αύξηση
2ο 10 – 20% αύξηση
3ο 5 – 8% αύξηση
4ο 10 – 20% αύξηση
5ο 6 – 10% αύξηση
Προτιμήσεις υποψηφίων
Οι προτιμήσεις των υποψηφίων είναι ένας αστάθμητος παράγοντας που δεν επιδέχεται αναλυτική προσέγγιση. Είναι σίγουρο όμως ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα συγκεντρώνουν τα τελευταία χρόνια μεγαλύτερο ποσοστό από τις προτιμήσεις των υποψηφίων αφού η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας μας δεν επιτρέπει στους μαθητές να δηλώνουν σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής τους.
Μετεγγραφές (Πολύτεκνοι, Τρίτεκνοι, Κοινωνικά κριτήρια)
Φέτος έχουμε κατάργηση των ειδικών βάσεων εισαγωγής των πολυτέκνων και των τριτέκνων. Έτσι 11.503 θέσεις σε όλα τα τμήματα της χώρας ενσωματώθηκαν στη γενική σειρά. Αυτή η αλλαγή ζημιώνει σημαντικά τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους. Αυτό φαίνεται έντονα στις σχολές που δεν έχουν αντίστοιχα τμήματα. Έτσι για παράδειγμα το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ είχε το 2013 βάση 15.212 στη γενική σειρά, ενώ η βάση των πολυτέκνων ήταν 13.609, δηλαδή αν ήσουν πολύτεκνος περνούσες με 1.603 μόρια λιγότερα και στο τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας οι πολύτεκνοι περνούσαν με 819 μόρια λιγότερα.
Τις σχολές αυτές φέτος μπορούν να τις προσεγγίσουν μόνο με τη βάση της γενικής σειράς.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, που δημοσίευσε το 24wro.gr, γίνεται πλέον κατανοητό πόσο δύσκολο είναι να γίνει αναλυτική εκτίμηση βάσεων ανά τμήμα. Η γενικότερη πορεία τους είναι ανοδική και η άνοδος αναμένεται να είναι εντονότερη στα τμήματα μεσαίας βαθμολογίας ενώ μικρότερης έκτασης άνοδος αναμένεται στα υψηλόβαθμα τμήματα. Εξαίρεση αποτελεί η πλειονότητα των σχολών του 5ου Επιστημονικού Πεδίου λόγω της σημαντικής μείωσης του αριθμού των εισακτέων. Επίσης στις εξαιρέσεις εντάσσονται και τα τμήματα Αγγλικής, Αρχιτεκτόνων και τα τμήματα Μουσικών Σπουδών λόγω των χαμηλότερων επιδόσεων στα ειδικά μαθήματα σε σχέση με πέρυσι.
Πηγή: thestival.gr