Yπουργείο Παιδείας: «Ψαλίδι» στη χρηματοδότηση για συμμετοχή των Ελλήνων μαθητών στις εκπαιδευτικές Ολυμπιάδες

Κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Views: 286

ypoyrgeio«Ψαλίδι» στη χρηματοδότηση για συμμετοχή των Ελλήνων μαθητών στις εκπαιδευτικές Ολυμπιάδες βάζει το υπουργείο Παιδείας προκαλώντας αναστάτωση σε μαθητές και επιστημονικούς φορείς. Ειδικότερα, το υπουργείο σταματά τη χρηματοδότηση των επιστημονικών ενώσεων για να συμμετάσχουν οι Έλληνες μαθητές σε Διεθνείς ή Βαλκανικές Ολυμπιαδές. Πρόκειται για διαγωνισμούς η συμμετοχή στους οποίους αφορά στα εισιτήρια των αποστολών και σύμφωνα με στελέχη της ΕΜΕ το συνολικό ποσό δεν ξεπερνά τις 50.000 ευρώ ετησίως.

Σε προχθεσινό έγγραφό του προς τις ενώσεις Μαθηματικών (ΕΜΕ), Χημικών, Φυσικών, Επιστημόνων Η/Υ και Πληροφορικής, Βιοεπιστημόνων, Αστρονομίας και Διαστήματος και τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομπορικής και Επιστήμης, ο γ.γ. του υπουργείου ανακοίνωνε ότι «το υπουργείο αδυνατεί να καλύψει δαπάνες μετάβασης ή συμμετοχής σε Διεθνείς ή Βαλκανικές Ολυμπιαδων λόγω περικοπών συνεπεία της δημοσιονομικής συγκυρίας» προτρέποντάς τους μάλιστα να αναζητήσουν χορηγίες.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Μαθηματικής Εταιρείας, η οποία είχε προγραμματίσει να λάβει μέρος στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, που φέτος διεξάγεται στην Ταϊλάνδη, στο διάστημα 4-16 Ιουλίου με κόστος αποστολής περίπου 9.000 ευρώ. Όπως αναφέρει η Μαθηματική Εταιρεία: «Στη διοργάνωση συμμετέχουν 111 χώρες, εκ των οποίων αρκετές είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από την Ελλάδα. Είναι απαράδεκτο να μην συμμετέχει η χώρα με την τεράστια συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό και την επιστήμη των Μαθηματικών, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».

Το «Ποτάμι:» Το Υπουργείο αδυνατεί. Ζητούνται χορηγοί για τη συμμετοχή σε μαθητικές Ολυμπιάδες

Αμεση ήταν η αντίδραση του «Ποταμιού» στην απόφαση του υπουργείου. Διαβάστε την ανακοίνωση του κόμματος: «Με ανακοίνωση του το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι αδυνατεί να καλύψει φέτος τα έξοδα συμμετοχής στις Διεθνείς μαθητικές επιστημονικές Ολυμπιάδες στις οποίες ελάμβαναν μέρος ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια οι έλληνες μαθητές με σημαντικές επιτυχίες. Θεωρούμε ότι η συμμετοχή σε τέτοιες διοργανώσεις είναι πολύ σημαντική για την καλλιέργεια αριστείας και εξωστρέφειας στην ελληνική εκπαίδευση.

Το Υπουργείο την τελευταία στιγμή δηλώνει αδυναμία να ανταποκριθεί μετατοπίζοντας το βάρος στους συμμετέχοντες για να βρουν χορηγούς, μια δουλειά που θα έπρεπε να κάνει το ίδιο, αφού δεν έχει μεριμνήσει για τους αντίστοιχους κρατικούς πόρους.

Έστω και την ύστατη ώρα ευελπιστούμε ότι θα βρεθούν χορηγοί για την εν λόγω προσπάθεια των ελλήνων μαθητών, προκειμένου να μην αποξενωθεί η Ελλάδα από τον τομέα της μαθητικής επιστημονικής αριστείας».

Πηγή: e-dimosio.gr

Μενού