Άσκηση, πρακτική, μαθητεία – ποιο σας ταιριάζει;

Κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 226

biznetworkingΑν είστε κάτω των 35 ετών και αναζητάτε εργασία, τότε το Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES και η νέα πύλη Drop’pin@EURES μάλλον είναι αυτό που χρειάζεστε.

Χρησιμοποιώντας τα μπορείτε να βρείτε μια θέση εργασίας, άσκησης ή μαθητείας σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, καθώς και στη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Έχετε ξεκαθαρίσει όμως τη διαφορά μεταξύ ενός προγράμματος άσκησης και ενός προγράμματος μαθητείας; Και ποια η διαφορά τους με την πρακτική; Διαβάστε παρακάτω για να σας λυθούν οι απορίες!

Ενόψει της αυξανόμενης ανεργίας των νέων, τα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας έχουν γίνει πιο δημοφιλή: 15% το 2008 – έως τον Μάρτιο του 2013 το ποσοστό αυτό είχε ανέλθει σε 23,5%, περισσότερους δηλαδή από 5,6 εκατομμύρια νέους Ευρωπαίους. Πρόκειται για ιστορικά υψηλό ποσοστό, το οποίο παραμένει αυξημένο.

Μαθητεία, άσκηση, πρακτική – και οι τρεις επιλογές σας προσφέρουν χρήσιμη εμπειρία που μπορεί να σας βοηθήσει να διανύσετε την απόσταση μεταξύ των σπουδών και της εργασίας ή να προσθέσετε δεξιότητες στο υπάρχον βιογραφικό σας. Ακολουθούν οι βασικές διαφορές τους.

Τα προγράμματα μαθητείας είναι νομικά δεσμευτικά και περιλαμβάνουν τη σύναψη σύμβασης. Η διάρκεια ενός προγράμματος μαθητείας είναι ορισμένη, το ίδιο και το τι θα μάθετε στη διάρκειά του. Αποτελούν μέρος ενός προγράμματος εκπαίδευσης ή κατάρτισης και συνδυάζουν πρακτική κατάρτιση σχετική με την εργασία στον χώρο αυτής και θεωρητική εκπαίδευση στην τάξη. Η Ευρωπαϊκή συμμαχία για θέσεις μαθητείας εργάζεται με στόχο την ενίσχυση του αριθμού και της ποιότητας των προγραμμάτων μαθητείας σε όλη την ΕΕ.

Τα προγράμματα άσκησης μπορούν να χαρακτηρισθούν ως «εργασιακή πρακτική». Δίνουν στον ασκούμενο τη δυνατότητα να αποκτήσει εργασιακή εμπειρία και διαρκούν συνήθως από μερικές εβδομάδες έως έξι μήνες. Συχνά είναι δύσκολο να διαχωριστεί αυτός που κάνει άσκηση από αυτόν που διανύει την περίοδο δοκιμασίας μετά την πρόσληψή του. Είναι ένα ζήτημα που διευκρινίζεται στους όρους της σύμβασης εργασίας. Σε αντίθεση με τα προγράμματα μαθητείας, τα προγράμματα άσκησης δεν συνδέονται με την ύπαρξη αναγνωρισμένων προσόντων.

Τα προγράμματα πρακτικής διαρκούν συνήθως λιγότερο και συχνά πραγματοποιούνται από άτομα που θέλουν εμπειρία πριν ξεκινήσουν να αναζητούν θέσεις εργασίας. Συνήθως, η πρακτική αφορά θέσεις σε ορισμένο επαγγελματικό κλάδο – ένας φοιτητής νομικής μπορεί να πραγματοποιήσει την πρακτική του σε δικηγορικό γραφείο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ένας φοιτητής φυσικής μπορεί να πραγματοποιήσει την πρακτική του σε κάποιο εργαστήριο κ.λπ. Όπως και στην περίπτωση των προγραμμάτων άσκησης, τα προγράμματα πρακτικής δεν συνδέονται με την ύπαρξη αναγνωρισμένων προσόντων.

Πηγή: ec.europa.eu

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
3.500 μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία μέχρι το τέλος του έτους
Προηγούμενο άρθρο
ΕΥΑΘ: 60 θέσεις για πρακτική άσκηση
Μενού