Το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ επέλεξε το 95% των υποψηφίων

Κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Views: 238

foitites_3Το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τα τέσσερα ή πέντε μαθήματα, επέλεξε φέτος το 95% των υποψηφίων Γενικών Λυκείων, ενώ μόλις το 5% θα διαγωνιστεί με το παλαιό σύστημα των έξι ή επτά μαθημάτων. Αντίστοιχη θα είναι η κατανομή των θέσεων στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτιώσεων στο σύστημα μετεγγραφών από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, ενώ «θολό» είναι το τοπίο σε ό,τι αφορά την εξαγγελία για 20.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών σε ορίζοντα τριετίας, αφού τελεί υπό την αίρεση των Θεσμών.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με αφορμή τις δράσεις που σχεδιάζονται στον τομέα της εκπαίδευσης για τη στήριξη των προσφύγων.

Όπως είπε ο υπουργός, Νίκος Φίλης, σε αυτή την προσπάθεια συνδράμουν, ήδη, εθελοντικά εκπαιδευτικοί, ενώ στις 21 Μαρτίου -παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού- θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις για το προσφυγικό ζήτημα στα σχολεία της χώρας.

Ο κ. Φίλης τόνισε ότι «το προσφυγικό ζήτημα συνιστά ένα πανεθνικό στόχο», ενώ αναφέρθηκε στο «κύμα» αλληλεγγύης που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία, λέγοντας ότι τα στοιχεία τα οποία έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν ότι 5 εκατομμύρια Ελλήνων έχουν προσφέρει έστω ένα κουτί γάλα στους πρόσφυγες τους τελευταίους μήνες.

Πανελλαδικές 
Αναφερόμενος στις φετινές «διπλές» πανελλαδικές εξετάσεις, ο υπουργός σημείωσε ότι από την επεξεργασία των αιτήσεων συμμετοχής των υποψηφίων Γενικών Λυκείων προκύπτει ότι μόλις το 5% θα διαγωνιστεί με το παλαιό σύστημα, ενώ η συντριπτική πλειονότητα επέλεξε το νέο σύστημα των τεσσάρων ή πέντε μαθημάτων.

Με αφορμή δε, τις άδειες τάξεις αυτή την περίοδο λόγω της προετοιμασίας των υποψηφίων, ο κ. Φίλης μίλησε για «κρεατομηχανή των εξετάσεων» που υποβαθμίζει το Λύκειο, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα αυτό είναι κεντρικό στο πλαίσιο του διαλόγου για την Παιδεία. Προανήγγειλε δε, αλλαγές στο σύστημα μετεγγραφών, λέγοντας: «Η εμπειρία που έχουμε από τις φετινές μετεγγραφές δείχνει ότι χρειάζονται βελτιώσεις… Δεν θα αιφνιδιάσουμε. Καλύτερο μπορεί να υπάρξει, χειρότερο δεν θα υπάρξει. Να είμαι σαφής… Αλλά, επαναλαμβάνω, τα παιδιά θα πρέπει να δώσουν απερίσπαστα τις εξετάσεις τους».

Πηγή: e-dimosio.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Πώς αμείβεται η εργασία την Καθαρά Δευτέρα στον ιδιωτικό τομέα
Προηγούμενο άρθρο
Το πρώτο δωρεάν online σχολείο – 10.000 βίντεο διδασκαλίας
Μενού