Με απεργίες κατά την διάρκεια των Πανελλαδικών απειλούν οι καθηγητές

Κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Views: 204

sxoleio-eksetaseisΟλοκληρώθηκε χθες το διδακτικό έτος στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας. Οι υποψήφιοι, οι εκπαιδευτικοί και ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας μπαίνουν στην τελική ευθεία για την έναρξη των εξετάσεων την Δευτέρα, ωστόσο όπως φαίνεται οι Πανελλαδικές δεν θα ξεκινήσουν με τους καλύτερους οιωνούς.

Την ίδια στιγμή όμως, οι καθηγητές που διαμαρτύρονται για τεράστια κενά στα σχολεία, ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις μέσα στην περίοδο των Πανελλαδικών.

Το φετινό διδακτικό έτος είναι από τα μικρότερα σε διάρκεια, με δεδομένο ότι τα μαθήματα σταμάτησαν στις 22 Απριλίου για τις διακοπές του Πάσχα και μετά την πασχαλινή ανάπαυλα έγιναν μόνο τη Δευτέρα και χθες. Ωστόσο, λίγο πριν την έναρξη των Πανελλαδικών, οι καθηγητές θέτουν στο τραπέζι των συζητήσεων τις κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με την «Καθημερινή» που έχει το ρεπορτάζ, η οριστική απόφαση θα ληφθεί στις 21 Μαΐου από τη γενική συνέλευση των προέδρων των τοπικών ενώσεων καθηγητών (ΕΛΜΕ).

«Ο κόσμος της εκπαίδευσης οφείλει να αγωνιστεί για να σταματήσει την πολιτική περικοπών και της λιτότητας στον χώρο της εκπαίδευσης» ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ τονίζοντας ότι η φετινή σχολική χρονιά θα ολοκληρωθεί με 3.000 κενά εκπαιδευτικών σε δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ η κατάσταση θα χειροτερέψει από Σεπτέμβριο.

Αυτό θα συμβεί όπως εξηγεί το ρεπορτάζ καθώς ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, παρά τις εξαγγελίες για 20.000 διορισμούς σε βάθος τριετίας, μετά την τελευταία συνάντηση του με τους εκπροσώπους των θεσμών δεν είχε κάτι που να μπορέσει να εμφανίσει ως επιτυχία. Βέβαια, τονίζει το δημοσίευμα, τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας.

«Το υπουργείο συστηματικά προσπαθεί να καλύψει τς ανάγκες με εξοικονόμηση ωρών εκπαιδευτικών (κατάργηση υπεύθυνων εργαστηρίων), με διάθεση εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες και τα ΔΙΕΚ, με αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα, με συγχωνεύσεις τμημάτων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη πρόσληψη, δηλαδή απόλυση των αναπληρωτών, εκπαιδευτικούς “λάστιχο” να συμπληρώνουν ωράριο σε 4 διαφορετικά σχολεία και βαθμίδες, και πιθανά πλεονάσματα σε ειδικότητες», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ.

Πιέζουν για διορισμούς

Πιέσεις όμως ασκούν και οι εκπαιδευτικοί που περιμένουν να διοριστούν, με το Συντονιστικό Αναπληρωτών – Αδιόριστων Εκπαιδευτικών να ζητούν απεργία κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Όπως εξηγούν «η προκήρυξη μιας στάσης εργασίας ή μια μονοήμερη απεργία χωρίς χαρακτηριστικό κλιμάκωσης δεν είναι αρκετή.

Σύμφωνα με το Συντονιστικό, εξαιτίας της μείωσης και της κατάργησης διδακτικών ωρών στο ολοήμερο δημοτικό σχολείο, την επόμενη σχολική χρονιά εκτιμάται ότι θα γίνουν από 5.500 έως 7.000 λιγότερες προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, ενώ από 800 έως 1.000 λιγότερες θα είναι οι προσλήψεις αναπληρωτών στα νηπιαγωγεία.

Τέλος σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, φέτος στις στρατιωτικές σχολές θα δοθούν 819 θέσεις, όπως και πέρυσι.

Πηγή:e-dimosio.gr

Μενού