Μπλόκο σε μετεγγραφές φοιτητών αποφάσισε το ΤΕΙ Αθήνας

Κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Views: 251

Να μην εγγράψει στα Τμήματά του όσους μετεγγραφόμενους φοιτητές εστάλησαν στο ίδρυμα, κατόπιν ενστάσεων που υπέβαλαν στο υπουργείο Παιδείας, αποφάσισε το ΤΕΙ της Αθήνας, το οποίο μάλιστα θα προσφύγει τις ερχόμενες ημέρες στα δικαστήρια.

 Ήδη 5 τμήματα του ΤΕΙ Αθήνας [Μηχανικών Πληροφορικής, Νοσηλευτικής, Μαιευτικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων (κατεύθυνση Διοίκησης Επιχειρήσεων] και Τεχνολογίας Τροφίμων, με ξεχωριστές συνελεύσεις τους, αποφάσισαν ότι δεν είναι εφικτό να πραγματοποιήσουν υπεράριθμες εγγραφές φοιτητών, δηλαδή πέρα από το 15% επί του συνολικού αριθμού εισακτέων ανά τμήμα όπως ορίζει ο νόμος.

Τα συγκεκριμένα τμήματα έθεσαν το ζήτημα στην έκτακτη συνεδρίαση της Συνέλευσης του ΤΕΙ Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, όπου ύστερα από διεξοδική συζήτηση αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, να γίνει από το Ιδρυμα και τα Τμήματά του η σχετική δικαστική προσφυγή κατά του πίνακα των μετεγγραφόμενων κατόπιν ένστασης.

Οπως ανέφερε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του ΤΕΙ Μιχάλης Μπρατάκος, αρχικά ο αριθμός των μετεγγραφόμενων φοιτητών που ήρθαν για να εγγραφούν στο ίδρυμα ήταν 295. Ωστόσο, κατόπιν ενστάσεων που υπέβαλαν ορισμένοι φοιτητές προς το υπουργείο Παιδείας (σ.σ.: οι αρχικές αιτήσεις τους για μετεγγραφές είχαν απορριφθεί), αποφασίστηκε ότι, πέραν των 295, θα έχουν τη δυνατότητα μετεγγραφής στο ΤΕΙ Αθήνας επιπλέον 273.

«Προφανώς και αντιλαμβανόμαστε τα κοινωνικά ζητήματα που υπάρχουν γι΄ αυτούς τους ανθρώπους. Ωστόσο, υπάρχουν μια σειρά θεμάτων που μας οδηγούν προς την κατεύθυνση να μην τους εγγράψουμε. Οι υποδομές δεν επαρκούν, το προσωπικό λιγοστεύει χρόνο με τον χρόνο, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς τους φοιτητές έρχονται με πολύ χαμηλές βαθμολογίες, δηλαδή 5 με 6 χιλιάδες μόρια, όταν η βάση στα περισσότερα τμήματά μας είναι κοντά στα 14.000 μόρια», αναφέρει, για να προσθέσει: «Τις ερχόμενες ημέρες θα καταθέσουμε μέσω της νομικής υπηρεσίας του ιδρύματος στο διοικητικό δικαστήριο, αίτηση ακύρωσης του πίνακα των μετεγγραφόμενων φοιτητών κατόπιν ένστασης».

Οπως αναφέρει η διοίκηση του ιδρύματος, στόχος της απόφασης αυτής είναι:

• Η αποσόβηση του κινδύνου διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας και απομείωσης του επιπέδου ποιότητας του παρεχόμενου εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου των Τμημάτων.

• Η διασφάλιση της υφιστάμενης διαδικασίας αξιοκρατικής εισαγωγής φοιτητών στα ΑΕΙ με βάση τις εκπαιδευτικές επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Αδυναμία
«Επισημαίνεται ότι η μείωση των ανθρώπινων πόρων και οι διαθέσιμες εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός δεν επαρκούν για ποιοτική εκπαίδευση υπέρμετρα μεγάλου αριθμού φοιτητών, ενώ το ίδρυμα οικονομικά στραγγαλίζεται από τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ωρών Επιστημονικών και Εργαστηριακών Συνεργατών, προκειμένου να καλύψει θεωρητικά και εργαστηριακά τμήματα με δυσανάλογο περιορισμό των οικονομικών πόρων εκ μέρους του υπουργείου», υποστηρίζει το ΤΕΙ Αθήνας.

Ωστόσο η διοίκηση του ιδρύματος, παρά τα σοβαρά προβλήματα που έχουν επίπτωση στην εκπαιδευτική διαδικασία (δημιουργία «λιμναζόντων» φοιτητών κ.λπ.), αντιλαμβάνεται την κοινωνική πραγματικότητα και ζητά άμεσα από τον υπουργό Παιδείας συνάντηση για τη διευθέτηση του θέματος. •

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχουν αναφερθεί αντίστοιχα προβλήματα από κεντρικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα τα οποία και δέχονται κάθε χρόνο παραδοσιακά τον μεγαλύτερο αριθμό μετεγγραφών.

Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν από το υπουργείο Παιδείας και οι κατ΄ εξαίρεση μετεγγραφές, δηλαδή για ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο Παιδείας, ο αριθμός που εγκρίθηκε δεν είναι μεγάλος, και σε καμία περίπτωση δεν θα διαταράξει τη λειτουργία των ιδρυμάτων.

Προτάσεις από τους πρυτάνεις για τις μεταπτυχιακές σπουδές

Τις προτάσεις τους για το σχέδιο νόμου που καταρτίζει το υπουργείο Παιδείας για τις μεταπτυχιακές σπουδές διατύπωσαν οι πρυτάνεις των ελληνικών ΑΕΙ κατά τη διάρκεια της Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη.

Κατ’ αρχάς τόνισαν ότι συμφωνούν με τις απόψεις του υπουργείου Παιδείας να έχουν τα Ιδρύματα την αποκλειστική ευθύνη για την ίδρυση, λειτουργία και διαχείριση των μεταπτυχιακών και να υπάρχει ο ρυθμιστικός ρόλος από την πλευρά της Πολιτείας.

Ωστόσο διαφοροποιούνται σε ορισμένα ζητήματα σε σχέση με την πρόταση του υπουργείου, ζητώντας μεταξύ άλλων:

• η ανάθεση της διδασκαλίας στα ΠΜΣ να γίνεται με προτεραιότητα σε μέλη ΔΕΠ των πανεπιστημίων και αποκλειστικά από τα αρμόδια ακαδημαϊκά όργανα,

• ο προσδιορισμός των διδάκτρων, όπου αυτά υπάρχουν, θα πρέπει να υπόκειται στην αρχή της ανταποδοτικότητας κατόπιν λεπτομερούς κοστολόγησης των δαπανών που είναι αναγκαίες,

• δεν πρέπει να υπάρχει αδυναμία πρόσβασης στις μεταπτυχιακές σπουδές για οικονομικούς λόγους. Προς αυτόν τον σκοπό θα πρέπει να εξασφαλιστούν από το υπουργείο πόροι για υποτροφίες, ενώ τα πανεπιστήμια θα παρέχουν δωρεάν πρόσβαση στο 20% των εισακτέων ανά ΠΜΣ, εφόσον έχουν εισόδημα μικρότερο από εκείνο του 50% του συνολικού πληθυσμού.

 

Πηγή:ethnos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
3.000 προσλήψεις δίνουν πνοή στα… ιατρεία της γειτονιάς
Προηγούμενο άρθρο
Τριπλό σοκ στις συντάξεις
Μενού