Αλλάζουν όλα από Δημοτικό έως Λύκειο

Κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Views: 235
14302977491391416920Αποκλεισμός από τη διδασκαλία στο Λύκειο βασικών μαθημάτων όπως Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Φυσική προτείνεται στο πόρισμα του προέδρου της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία Αντώνη Λιάκου, ενώ αντίθετα η Αγγλική Γλώσσα κρίνεται υποχρεωτικό να διδάσκεται μέχρι και την τελευταία τάξη. Παράλληλα το πόρισμα κρύβει κι άλλες «βόμβες», όπως Πανελλαδικές με συντελεστή «ωριμότητας» ακόμα κι από την επόμενη χρονιά και αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη με επίκεντρο αποκλειστικά τα ΤΕΙ.

Το πόρισμα καταπιάνεται με όλα τα «καυτά» θέματα της Παιδείας ενώ παράλληλα μέσω των απόψεων του προέδρου πρώτη φορά πέφτει επίσημα στο τραπέζι των συζητήσεων και το θέμα της κατάργησης των παρελάσεων και της πρωινής προσευχής. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε αρνηθεί να τοποθετηθεί για το ζήτημα των παρελάσεων, αν και ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ τις είχε κατακεραυνώσει. Οσο για το θέμα της πρωινής προσευχής, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης είχε δηλώσει πριν από λίγους μήνες -απευθυνόμενος εμμέσως στη νεολαία του κυβερνώντος κόμματος η οποία είχε ζητήσει την κατάργησή της- ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για τέτοιου είδους ενέργειες.

Σε μια εκτενή περιγραφή περίπου 130 σελίδων, ο κ. Λιάκος θα παρουσιάσει σήμερα στην ολομέλεια της επιτροπής του Εθνικού Διαλόγου τα πορίσματα, όπως τα ξεχώρισε ο ίδιος από την πορεία των συναντήσεων και των διαλέξεων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα. Μένει να δούμε ποιες προτάσεις θα περάσουν την έγκριση και ποιες θα μείνουν πίσω.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ

1 Πανελλαδικές με συντελεστή ωριμότητας;

Στην αρχή της… ανταποδοτικότητας και όχι του βαθμού θα βασίζεται το νέο σύστημα πρόσβασης, που περιλαμβάνει συντελεστή αντιστρόφως ανάλογο του αριθμού των επιλογών ενός υποψηφίου στο μηχανογραφικό του δελτίο. Μάλιστα, προτείνεται αυτό το σύστημα να ισχύσει από τις επόμενες εξετάσεις. Ο συγκεκριμένος συντελεστής έχει στόχο να περιορίσει τον τελικό βαθμό του υποψηφίου, ο οποίος μέχρι σήμερα αποτελεί και το μοναδικό εισιτήριο για την εισαγωγή σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Με πιο απλά λόγια, όσο λιγότερες σχολές έχει δηλώσει ένας υποψήφιος τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να περάσει σε μία από αυτές. Σύμφωνα με τον κ. Λιάκο, με αυτή την πρόταση ουσιαστικά επιβραβεύεται «η ευθύνη και η ωριμότητα» ενός υποψηφίου.

Πηγή:eleftherostypos.gr

Μενού