Με διαδικασία – εξπρές και διαγωνισμό που θα διενεργηθεί από το ΑΣΕΠ θα πραγματοποιηθεί η πρόσληψη 300 εφοριακών στο υπουργείο Οικονομικών μέσα στους επόμενους τρεις μήνες και άλλων 1.000 μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014.
Οι νέοι υπάλληλοι, υψηλών προσόντων, αναμένεται να στελεχώσουν τη νέα ανεξάρτητη ελεγκτική υπηρεσία που αριθμεί πάνω από 2.000 έμπειρους ελεγκτές και χιλιάδες υπαλλήλους με αρμοδιότητα τις διαδικασίες είσπραξης των φορολογικών εσόδων, τη διενέργεια ελέγχου πόθεν έσχες, τον υπολογισμό ΦΠΑ στους φορολογουμένους που δεν υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις, τον έλεγχο των μεγάλων επιχειρήσεων και των εύπορων φορολογουμένων.
Οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ με σειρά προτεραιότητας, δηλαδή με το σύστημα των μορίων, ενώ οι αιτήσεις των υποψηφίων θα υποβληθούν ηλεκτρονικά στην Ανεξάρτητη Αρχή, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 20 ημερών.
Οι 300 θέσεις θα αφορούν πτυχιούχους είτε Νομικής Σχολής, είτε Οικονομικών Τμημάτων των ΑΕΙ της χώρας, με ή χωρίς εμπειρία. Επίσης, όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν γνώση χιερισμού Η/Υ, πολύ καλή γνώση της αγγλικής ή της γαλλικής ή της γερμανικής γλώσσας και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών τουλάχιστον ετήσιας διάρκειας στο Φορολογικό Δίκαιο, ή στην Πολιτική Δικονομία ή στο Αστικό Δικονομικό Δίκαιο, ή στην Ελεγκτική, ή στη Λογιστική, ή στη Χρηματοοικονομική, ή διετή εμπειρία στα προαναφερθέντα.
«Παράθυρο» για σύνταξη πριν τα 67 σε 500.000 εργαζομένους
Η 25ετής ασφάλιση αποτελεί διέξοδο για 500.000 εργαζομένους, προκειμένου να γλιτώσουν τον εγκλωβισμό μέχρι το 67ο έτος και να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα, σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες, καθώς από φέτος 11 αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα «εγκλωβίζουν» από 2 έως 8 χρόνια εντός του ασφαλιστικού συστήματος. «Τυχεροί» είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς με τη συμπλήρωση της 25ετίας θεμελιώνουν δικαίωμα και μπορούν να αποχωρήσουν όποτε πιάσουν το όριο ηλικίας. Στα λεγόμενα ειδικά Ταμεία (ΔΕΚΟ και τράπεζες) απαιτείται η συμπλήρωση τόσο της 25ετίας, όσο και του ορίου συνταξιοδότησης για να θεμελιωθεί δικαίωμα (με εξαίρεση τις μητέρες ανηλίκων).
Προσλήψεις σε τέσσερα υπουργεία
Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η πρόσληψη 30.000 ανέργων αποφοίτων Λυκείου και πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ σε υπηρεσίες του Δημοσίου – κυρίως όμως σε θέσεις των υπουργείων Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Εργασίας και Υγείας.
Όσοι επιλεγούν θα εργαστούν σε:
- ασφαλιστικά ταμεία
- ΚΕΠ
- σωφρονιστικά καταστήματα
- ΕΟΠΥΥ
Οι ειδικότητες που πετυχαίνουν να πάρουν το μεγαλύτερο αριθμό των θέσεων είναι κατά βάση:
- Διοικητικού, Οικονομικού
- Κοινωνιολογίας
- Κοινωνικών Λειτουργών
- Πληροφοριακής και δικτύων
- Επαγγελμάτων Υγείας
- Χημικών – Μηχανικών – Ηλεκτρολόγων
- Αρχιτεκτόνων – Πολιτικών Μηχανικών
Οι περισσότερες θέσεις αφορούν την Αττική (8.296) και οι λιγότερες την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (748 θέσεις), ενώ σημαντικά πριμοδοτούνται σε θέσεις η Κεντρική Μακεδονία (3.675) και η Στερεά (2.539) και Δυτική Ελλάδα (2.460).
Βεβαίως, οι άνεργοι πρέπει να γνωρίζουν ότι οι συμβάσεις θα είναι πεντάμηνες, χωρίς ελπίδα να ανανεωθούν ή να παραταθούν και τα χρήματα που θα παίρνουν είναι:
490 ευρώ (καθαρά) κάθε μήνα για ανέργους που είναι πάνω από 25 ετών, με καλυμμένες τις ασφαλιστικές τους εισφορές, δηλαδή 758 ευρώ μικτά.
427 ευρώ (καθαρά) κάθε μήνα για ανέργους που είναι κάτω των 25 ετών, με καλυμμένες τις ασφαλιστικές εισφορές, δηλαδή 652 ευρώ μικτά.
Πώς θα γίνει η πρόσληψη
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, σε φόρμα που θα αναρτηθεί, ενώ δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι κατηγορίες εγγεγραμμένων ανέργων, οι οποίοι στη συνέχεια θα αξιολογηθούν με βάση τα κοινωνικά κριτήρια του ΑΣΕΠ.
Οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν κατά την προτίμησή τους μέχρι τρεις φορείς, όπου επιθυμούν να εργαστούν.
10.000 προσλήψεις σε δήμους και περιφέρειες
Πρόκειται για θέσεις με συμβάσεις πεντάμηνης διάρκειας, που ούτε ανανεώνονται ούτε παρατείνονται και αφορά ανέργους ανεξάρτητα από την ηλικία τους, που ανήκουν στην κατηγορία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης είναι δηλαδή απόφοιτοι Γυμνασίου ή Δημοτικού για όσους αποφοίτησαν μέχρι το 1980.
Οι ειδικότητες που ζητούνται είναι:
κλητήρες, αποθηκάριοι, επιμελητές, φύλακες, προσωπικό καθαριότητας, αρχειοθέτες, προσωπικό μαγειρείου, εργάτες διαφόρων ειδικεύσεων και βοηθητικό προσωπικό.
Δυνατότητα να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό έχουν όλοι ανεξαιρέτως οι άνεργοι, χωρίς να υπάρχει όριο ηλικίας, αρκεί βέβαια να έχουν κλείσει τα 18 τους χρόνια.
Τα κριτήρια της πρόσληψης είναι περισσότερα κοινωνικά και έχουν αν κάνουν με το χρόνο που ο εργαζόμενος έχει παραμείνει άνεργος, αλλά και με τα εισοδηματικά του κριτήρια και την οικονομική του κατάσταση.
Έτσι, τον πρώτο λόγο έχουν:
- Οι μακροχρόνια άνεργοι, που θεωρείται πως είναι όσοι έχουν κλείσει τρία χρόνια (36 μήνες) χωρίς εργασία.
- Στην περίπτωση που ο άνεργος είναι παντρεμένος, συνυπολογίζεται και το χρονικό διάστημα που ο/η σύζυγός του έχει παραμείνει άνεργος/η.
- Ισχύουν επίσης οικονομικά κριτήρια τόσο σε επίπεδο προσωπικό (ετήσιο εισόδημα ανέργου) όσο και σε επίπεδο οικογενειακό, δηλαδή οικογενειακό ετήσιο εισόδημα.
- Ο άνεργος πρέπει στα δικαιολογητικά να αναφέρει και την ηλικία του, όχι γιατί ισχύουν περιορισμοί, αλλά γιατί υπάρχει διαφορά στην αμοιβή. Δηλαδή οι άνεργοι μέχρι 25 ετών θα λάβουν μισθό 427 ευρώ το μήνα και καλυμμένες ασφαλιστικές παροχές με ασφάλιση στο ΙΚΑ (225 ευρώ) και οι άνεργοι που είναι πάνω από 25 χρόνων λαμβάνουν μισθό 490 ευρώ το μήνα και ασφαλιστική κάλυψη ίση με 258 ευρώ στο ΙΚΑ.
- Οι άνεργοι πρέπει επίσης να φέρουν χαρτί με τον αριθμό των ανήλικων παιδιών που προστατεύουν. Αυτονόητο είναι ότι στην πρόσληψη προηγούνται οι πολύτεκνοι (ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών) και οι τρίτεκνοι, έναντι όσων έχουν δύο, ένα ή κανένα παιδί.
Οι άνεργοι θα προσφέρουν την εργασία τους σε δήμους και περιφέρειες που έχουν ανάγκη ενίσχυσης σε εποχικό προσωπικό.
Η προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων θα κρατήσει 15 ημέρες από την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης.