Πως θα προσληφθούν οι μόνιμοι εφοριακοί

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 272

eforiakoiΜε διαδικασία “εξπρές” και διαγωνισμό που θα διενεργηθεί αποκλειστικά από το ΑΣΕΠ θα πραγματοποιηθεί η πρόσληψη 300 εφοριακών στο υπουργείο Οικονομικών μέσα στους επόμενους ipeis μήνες και άλλων 1.000 μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014.

Πρόκειται για θέσεις “φιλέτο” στο Δημόσιο, παρά το γεγονός ότι οι υψηλές αποδοχές των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών δεν υπάρχουν πλέον, λόγω του Μνημονίου.
Είναι γνωστό, ότι οι αποδοχές των εφοριακών και στελεχών του Υπουργείου μπορούσαν πριν από την κρίση να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 4.000 ευρώ τον μήνα, ενώ πλέον ο πρώτος μισθός των εφοριακών προσγειώθηκε στα 700 ευρώ, όμως αποτελεί μια μόνιμη εργασία που έχει και προοπτικές για το μέλλον, ιδιαίτερα όταν και αν αλλάξουν τα δημοσιονομικά μεγέθη για την Ελλάδα.
Ήδη το ΑΣΕΠ και το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία, προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες του διαγωνισμού.
Οι 300 εφοριακοί Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης που θα διοριστούν μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς και οι 1.000 που θα καλύψουν τις θέσεις μέσα στο 2014 θα είναι υπάλληλοι υψηλών προσόντων και θα ασχοληθούν με την είσπραξη των φορολογικών εσόδων.
Ειδικότερα με τον έλεγχο και υπολογισμό ΦΠΑ, έλεγχο του “πόθεν έσχες”, ενώ αντικείμενο τους θα αποτελέσει το φορολογικό ξετίναγμα μεγάλων επιχειρήσεων και φορολογουμένων που χαρακτηρίζονται “έχοντες και κατέχοντες”.
Τι πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι
  • Συνολικά οι θέσεις είναι 1.300. Η ειδικότητα όμως είναι μία και μοναδική: Εφοριακοί Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ Εφοριακών). Μέσα στο επόμενο τρίμηνο, δηλαδή μέχρι τέλος του 2013 θα καλυφθούν οι πρώτες 300 θέσεις.
  • Οι προσλήψεις του νέου προσωπικού θα γίνουν από το ΑΣΕΠ με σειρά προτεραιότητας, δηλαδή με το σύστημα των μορίων. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι υποψήφιοι κατατάσσονται σε σειρά επιλογής, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, για τα οποία υπάρχει αντίστοιχη μοριοδότηση που οδηγεί σε συγκεκριμένο άθροισμα βαθμολογίας.
  • Τα κριτήρια αυτά, καθώς και η αντίστοιχη βαθμολογία αναλυτικά είναι: ο βασικός τίτλος σπουδών, δηλαδή το πτυχίο με συντελεστή 105, δεύτερος τίτλος σπουδών σε συναφές αντικείμενο: βαθμοί 150, διδακτορικό σε συναφές αντικείμενο: βαθμοί 400, διδακτορικό σε άλλο γνωστικό αντικείμενο: βαθμοί 200, μεταπτυχιακό σε συναφές αντικείμενο: βαθμοί 200, μεταπτυχιακό σε άλλο γνωστικό αντικείμενο: βαθμοί 100, πριμοδότηση εμπειρίας έως πέντε χρόνια: βαθμοί 7 μόρια ανά μήνα, δηλαδή 60 επί 7 (ανώτατο 420 μόρια). άριστη γνώση ξένης γλώσσας: βαθμοί 70, πολύ καλή γνώση ξένης γλώσσας: βαθμοί 50, μέτρια γνώση ξένης γλώσσας: βαθμοί 30.
  • Στο διαγωνισμό δεν υπάρχει κριτήριο εντοπιότητας, ωστόσο οι θέσεις καθώς αφορούν το υπουργείο Οικονομικών εντάσσονται στην Αττική. Βεβαίως στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν υποψήφιοι από όλα τα μέρη τηε Ελλάδας ισότιμα.
  • Οι αιτήσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά στο ΑΣΕΠ μέσα σε προθεσμία 15 ή 20 ημερών, που θα ανακοινωθεί συγκεκριμένα. Η κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών μπορεί να γίνει και ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή. Ο δικτυακός ιστότοπος του ΑΣΕΠ είναι: www.asep.gr
  • Τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και από το ΑΣΕΠ εξετάζεται η πιθανότητα, ιδιαίτερα για τους 300 εφοριακούς που θα προσληφθούν άμεσα και πάντως μέσα στο 2013, να χρησιμοποιηθεί ως “δεξαμενή” ο πίνακας επιτυχόντων της προηγούμενης προκήρυξης για την πρόσληψη 186 εφοριακών τον περασμένο Απρίλιο, για λόγους ταχύτητας και οικονομίας. Στην περίπτωση αυτή, προβάδισμα θα έχουν οι επιλαχόντες του προηγούμενου διαγωνισμού, καθώς εικάζεται ότι οι υποψήφιοι επειδή είναι υψηλών προσόντων θα είναι περίπου οι ίδιοι. Όμως υπάρχει προβληματισμός, διότι έτσι αποκλείονται νέοι υποψήφιοι που θέλουν να υποβάλουν υποψηφιότητα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα υπάρξει νέα προκήρυξη για το διαγωνισμό των 1.000 θέσεων του 2014.
  • Όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν να χειρίζονται καλά ηλεκτρονικό υπολογιστή στα αντικείμενα: επεξεργασία κειμένων, υπολογιστικών φύλλων, υπηρεσιών Διαδικτύου.
  • Όπως συμβαίνει πάντα, μετά τα πρώτα αποτελέσματα από το ΑΣΕΠ θα δοθεί δεκαήμερη προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων κατά των προσωρινών πινάκων διοριστέων. Μετά την εκδίκαση τυχόν ενστάσεων θα προκύψουν και τα τελικά αποτελέσματα με τους υπαλλήλους που προσλαμβάνονται.
Το μυστικό
Όσοι συμμετάσχουν θα είναι όλοι υψηλών προσόντων, καθώς κατ’ αρχήν πρόκειται για πτυχιούχους νομικών και οικονομικών σχολών. Δύο όμως είναι τα προσόντα που θα κρίνουν το διορισμό.
Κατ’ αρχάς, η κατοχή διδακτορικού σε συναφές αντικείμενο, που πριμοδοτεί τον υποψήφιο με 400 μόρια και κατά δεύτερον, η εξειδικευμένη εμπειρία στο αντικείμενο της ειδικότητας που, εφόσον υπάρχει, μπορεί να δώσει στον υποψήφιο έως και 420 μόρια. Ο υποψήφιος που συγκεντρώνει αυτά τα δύο κριτήρια θα έχει και την καλύτερη τύχη στο διαγωνισμό.
Οι ξένες γλώσσες εκτός από αγγλικά μπορεί να είναι γαλλικά ή γερμανικά δίνουν σε ανώτατο βαθμό συνολικά 210 μόρια και είναι δυνατόν να βοηθήσουν τον υποψήφιο να βγει μπροστά στη βαθμολογία, θεωρούνται απαραίτητο προσόν, όμως δεν θα κάνουν τη διαφορά, διότι τα μόρια είναι χαμηλά.

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Είκοσι υποτροφίες ύψους 15.280 ευρώ για πρωτοετείς φοιτητές από ΟΤΕ και Cosmote.
Προηγούμενο άρθρο
Παράταση στις αιτήσεις της Σχολής Δικαστών
Μενού