ΣΕΘ: Η Ελλάδα παραμένει πρώτη στις ιχθυοκαλλιέργειες

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 217

αρχείο λήψης (4)Η Ελλάδα συνεχίζει και κατέχει την πρώτη θέση στην παγκόσμια παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού εδώ και δύο δεκαετίες και παραμένει και το 2013 πρώτη με σημαντική διαφορά. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ), χαρακτηρίζοντας ανυπόστατο πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times που εμφάνιζε την ελληνική παραγωγή να υποχωρεί κατά 7% δηλαδή στους 94.000 τόνους, και την παραγωγή της Τουρκίας να αυξάνει κατά 12% και να ανέρχεται στους 108.000 τόνους. Μάλιστα, παραθέτει στοιχεία της έγκυρης Νορβηγικής εταιρείας Kontali Analyse το 2013, σύμφωνα με τα οποία η συνολική παραγωγή της Ελλάδας ανέρχεται στους 123.000 τόνους , ενώ η παραγωγή της Τουρκίας στους 94.000 τόνους.

Ο ΣΕΘ πάντως υπογραμμίζει ότι η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση έχει καταστήσει τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας ιδιαίτερα ευάλωτο απειλώντας την βιωσιμότητα του μετά από 30 χρόνια πρωτιάς. Μια πρωτιά που όπως λέει κατακτήθηκε χωρίς τις εγγυήσεις του κράτους όπως έγινε με άλλους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, απειλείται να χαθεί επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα των Financial Times.

Για αυτό, καλεί την Πολιτεία και το τραπεζικό σύστημα «να ενεργοποιηθούν άμεσα και να υιοθετήσουν τα αναγκαία μέτρα που θα δώσουν λύσεις στα ουσιαστικά προβλήματα του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας έτσι ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις θαλασσοκαλλιέργειας να συνεχίσουν σταθερά να προσφέρουν φρέσκα ελληνικά ψάρια υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας στους καταναλωτές 30 και πλέον χωρών».

Ο ΣΕΘ σημειώνει τέλος ότι η τσιπούρα και το λαβράκι είναι το ελληνικό προϊόν διατροφής με τη μεγαλύτερη εξωστρέφεια, καθώς η αξία των εξαγωγών το 2012 ξεπέρασε τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Κάθε εβδομάδα εξάγονται περίπου 2000 τόνους φρέσκια ελληνική τσιπούρα και λαβράκι οδικώς και αεροπορικώς σε περισσότερες από 30 χώρες ανά τον κόσμο.

Ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών, προσθέτει, αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης λόγω της εξωστρέφειας που τον χαρακτηρίζει όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στην πρόσφατη έρευνα της McKinsey.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
2 θέσεις στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Προηγούμενο άρθρο
Νέο Δυναμικό ΕΛΚΕΔΙΜ στην Πρέβεζα!
Μενού