Ποιες είναι οι αλλαγές στους φόρους για 1 εκατομμύριο επαγγελματίες ;

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 265

906Τις σοβαρές συνέπειες από τις αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης θα υποστούν το 2014 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και έμποροι. Αισθητά μεγαλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια θα είναι τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν στην Εφορία για τα εισοδήματα που απέκτησαν φέτος. Το βαρύτερο πλήγμα θα δεχθούν όσοι υπαχθούν στα τεκμήρια ή δηλώσουν μέχρι 55.000 ευρώ. Η κατάσταση βελτιώνεται από τα 60.000 ευρώ και πάνω.
Τα πάνω κάτω έρχονται το 2014 στο φορολογικό τοπίο για 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιτηδευματίες.

Οι φορολογούμενοι αυτοί, εξαιτίας των φορολογικών ανατροπών, θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρώσουν υπέρογκους φόρους για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος.

Η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και η επιβολή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, που προβλέπει το νέο φορολογικό σύστημα, εκτινάσσει στα ύψη τη φορολογική επιβάρυνση εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελματιών.

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις τα ποσά των φόρων που θα προκύπτουν θα αντιστοιχούν σε ποσοστά μεγαλύτερα του 50% των δηλούμενων εισοδημάτων καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης θα προσδιορίζουν το ύψος του τελικού φορολογητέου εισοδήματος σε επίπεδο πολλαπλάσιο του πραγματικού.

Στους χαμένους του νέου φορολογικού συστήματος είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια εισοδήματα έως 55.000 ευρώ και όσοι πιαστούν στη τσιμπίδα των τεκμηρίων διαβίωσης. Αντίθετα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι επιτηδευματίες με εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ θα δουν τη φορολογική τους επιβάρυνση να μειώνεται το επόμενο έτος.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το νέο φορολογικό σύστημα προβλέπει για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιτηδευματίες:

  • Κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ και των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων εισοδήματος που κλιμακώνονται ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων παιδιών.
  • Επιβολή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ στο σύνολο του ετήσιου εισοδήματος που προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα εφόσον το εισόδημα αυτό δεν υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ. Εάν το εισόδημα υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ τότε το τμήμα του εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ θα φορολογείται με 26% και το τμήμα του εισοδήματος πάνω από το επίπεδο των 50.000 ευρώ θα φορολογείται με 33%.
  • Διατήρηση των τσουχτερών τεκμηρίων διαβίωσης, τα οποία προσδιορίζουν τεκμαρτά εισοδήματα μεγαλύτερα των 5.700 ευρώ για όλους ανεξαιρέτως τους αυτοαπασχολούμενους που διαθέτουν μια κατοικία ή διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία και έχουν και ένα ΙΧ αυτοκίνητο. Για κάθε φορολογούμενο το ελάχιστο τεκμήριο ανέρχεται σε 2.500 -3.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται με επιπλέον 1.200-3.000 ευρώ για κάθε διαμέρισμα από 30 τ.μ έως 80 τ.μ στο οποίο διαμένει και με επιπλέον 2.000-4.000 για κάθε ΙΧ μέχρι 1.200 κ.εκ. που κατέχει. Για διαμερίσματα μεγαλύτερα των 80 τ.μ, για μονοκατοικίες καθώς επίσης και για ΙΧ άνω των 1.200 κ.εκ. τα τεκμήρια είναι ακόμη μεγαλύτερα.
  • Κατάργηση των φοροαπαλλαγών που μέχρι σήμερα οδηγούσαν σε μείωση του φόρου
  • Κατάργηση του μέτρου συλλογής αποδείξεων για την κάλυψη του 25% του εισοδήματός τους
  • Παραμένει το τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. για κάθε υποκατάστημα το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε 600 ευρώ.
  • Διατηρείται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4% στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ
  • Στο ποσό του φόρου υπολογίζεται προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος με συντελεστή 55%.

Πληροφορίες:  “Έθνος”

Μενού