Ξεναγοί από όλες τις χώρες της ΕΕ θα μπορούν να εργάζονται στην Ελλάδα

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 220

jenagoiΜετά από τις έντονες διαμαρτυρίες για τον τρόπο χορήγησης Ταυτότητας ξεναγού σε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Συνήγορος του Πολίτη παρενέβη ζητώντας από το υπουργείο Τουρισμού να αλλάξει το ισχύον καθεστώς.

Ειδικότερα οι κάτοχοι επαγγελματικών προσόντων για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμαρτυρήθηκαν στον ΣτΠ, επειδή εξαιτίας της παρατεινόμενης καθυστέρησης στη λειτουργία των Σχολών Ξεναγών, αδυνατούν να πραγματοποιήσουν τα αντισταθμιστικά μέτρα, δηλαδή πρακτική άσκηση ή συμμετοχή σε εξετάσεις, που τους επιβάλει το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εργασθούν ως ξεναγοί στην Ελλάδα.

Ο Συνήγορος ζήτησε από το υπουργείο Τουρισμού να ενημερωθεί για τους λόγους που οι Σχολές Ξεναγών παραμένουν ανενεργές, για τον προβλεπόμενο χρόνο λειτουργίας τους, τις τυχόν ενέργειες του υπουργείου για το θέμα, καθώς και τον τρόπο αντιμετώπισης των κατόχων αποφάσεων του ΣΑΕΠ στην περίπτωση που κριθεί ότι η λειτουργία των σχολών Ξεναγών δεν είναι εφικτή, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Παράλληλα επισήμανε ότι, ανεξαρτήτως όλων αυτών, οι κάτοχοι αποφάσεων του ΣΑΕΠ στερούνται, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, για μεγάλο χρονικό διάστημα το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματός τους.

Το υπουργείο Τουρισμού απάντησε ότι οι Σχολές Ξεναγών δεν λειτουργούν από το 2010, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες που κατέβαλε ο Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ), λόγω οικονομικών προβλημάτων του φορέα, συνεπεία της δραστικής μείωσης του προϋπολογισμού και του προσωπικού του.

Επίσης, ότι ο ΟΤΕΚ καταργήθηκε με τις διατάξεις του ν. 4109/2013 και ότι οι Σχολές Ξεναγών έχουν υπαχθεί στο υπουργείο Τουρισμού, ως περιφερειακές υπηρεσίες.

Ενόψει των παραπάνω εξελίξεων, και καθώς κρίθηκε ανέφικτη η εφαρμογή των αποφάσεων του ΣΑΕΠ, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, αποφασίσθηκε να χορηγηθεί στους ενδιαφερόμενους βεβαίωση συνδρομής των νομίμων προϋποθέσεων για την άσκηση του προαναφερόμενου επαγγέλματος και δελτίο ταυτότητας ξεναγού, χωρίς την πραγματοποίηση των επιβληθέντων αντισταθμιστικών μέτρων.

Ως εκ τούτου, το υπουργείο Τουρισμού προωθεί, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, την έκδοση νέας Υπουργικής Απόφασης προς την κατεύθυνση της αποδέσμευσης της πραγματοποίησης αντισταθμιστικών μέτρων από τη λειτουργία των Σχολών Ξεναγών.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μενού