Να γίνω Generalist ή Specialist;

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 322

employeesΤελευταία, ακούγεται πολλάκις από αναζητούντες εργασία να προβληματίζονται και να ανατρέχουν σε Συμβούλους Εύρεσης Εργασίας για να “ξεκαθαρίσουν” τους ρόλους τους.

Υποστηρίζουν ότι το πνεύμα της εποχής και οι απαιτήσεις των εργοδοτών επιτάσσουν αυτούς όπου ένας θα τελεί αρμοδιότητες τριών ατόμων (κυρίως λόγω μειώσεων προσωπικού) κι άλλοτε θεωρούν πως είναι πιο σοφό ν’ αποκτήσουν εξειδίκευση στο αντικείμενό τους.

Πριν ξεκινήσουμε την ανάλυση των δύο παραπάνω προβληματισμών, ας ξεκαθαρίσουμετί σημαίνουν οι ορολογίες, Generalist και Specialist:

Generalist, είναι ο επαγγελματίας που θα αναπτύξει θεωρητική και πρακτική γνώση σε συγκεκριμένα θέματα ενός κλάδου, που σχετίζονται μεταξύ τους ή υφίστανται “κάτω από την ίδια ομπρέλα”. Το στέλεχος αυτό αποκτά αξία για τον οργανισμό που απασχολείται, για το εύρος της γνώσης του.

Αντιθέτως, Specialist, είναι ο επαγγελματίας που θα εμβαθύνει στον κλάδο του και θα εξειδικευτεί σε συγκεκριμένη εφαρμογή αυτού.

Η δική του αξία αφορά στο βάθος της γνώσης που διαθέτει.

Μάλιστα, αρκετοί κλάδοι στην εποχή μας διαθέτουν και τις δύο παραπάνω κατηγορίες, χωρίς αυτό να ενσωματώνεται απαραίτητα στον επίσημο τίτλο ή στο ρόλο και τις αρμοδιότητες ενός εργαζομένου.

Απ’ ότι φαίνεται όμως από τις έννοιές τους, κι οι δύο είναι εξίσου σημαντικές για έναν οργανισμό. Απλά, μεγαλύτεροι οργανισμοί τείνουν να απασχολούν περισσότερους specialists, ενώ μικρότερες επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από generalists που καταφέρνουν να “ακροβατούν σε περισσότερα σχοινιά” από αυτά που τους πρωτοανατίθενται.

Αυτό ακριβώς είναι που χρειάζεται να σας απασχολεί· αν επιθυμείτε να απευθυνθείτε σε μικρότερες ή μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Αυτό, κατά συνέπεια, θα σας υποδείξει και πόσες επαγγελματικές ευκαιρίες μπορεί να σας εμφανιστούν ή όχι.

Όλοι οι ρόλοι, παρ΄όλα αυτά, δεν είναι για όλους, κι εδώ θέλουμε να σας επιστήσουμε την προσοχή*.

Αν σας ελκύει η έρευνα, η εμβάθυνση και η ανάλυση λεπτομερειών ενός θέματος, τότε ο ρόλος του specialist σας ταιριάζει περισσότερο.

Αν όμως προτιμάτε να κατανοείτε τον κλάδο σας σε ευρύ φάσμα και αδυνατείτε να ασχοληθείτε υπομονετικά με λεπτομέρειες, τότε ο ρόλος σας είναι του generalist.

Το οξύμωρο βέβαια είναι, πως μελλοντικά θα βρεθείτε να κατέχετε και τους δύο, μιας και κλίνουν ο ένας προς τον άλλον αναπόφευκτα, με τα χρόνια και την εμπειρία.

Τι προστάζει όμως η εποχή που διανύουμε;

Τι συμβαίνει όταν οι generalists δείχνουν να επιβιώνουν περισσότερο λόγω των ειδικών συνθηκών της κρίσης;

Μήπως επιβάλλεται ν’ ακολουθήσετε αυτό το “μοντέλο”, είτε ταιριάζει στο χαρακτήρα σας, είτε όχι, προκειμένου να “επιβιώσετε στο βωμό του ανταγωνισμού”;

Σε ορισμένους κλάδους, αποδεικνύεται από στατιστικές, έρευνες και πρακτικά σε επιχειρήσεις, πως οι generalists συμβάλλουν καλύτερα και αναπτύσσουν τις δράσεις ενός οργανισμού. Πολύ απλά, γιατί δεν τηρούν απόλυτη, μονόπλευρη και ελλιπή οπτική και δράση.

Όμως, σε άλλες περιπτώσεις, και δη στη σημερινή Ελλάδα και τις συνθήκες της, επικροτούνται οι specialists σε κλάδους μεγάλης ζήτησης με νεοφυείς ειδικότητες ελάχιστης ακόμα προσφοράς – μοναδικές.

Αν λοιπόν το επιθυμείτε, κατόπιν έρευνας και προσωπικής κρίσης, αναζητήστε νέες τάσεις και μοντέλα που θα σας δώσουν την ευκαιρία να επιμορφωθείτε και γίνετε ανάρπαστοι ως specialists.

[*Κάθε άτομο που αναζητά εργασία κατέχει διαφορετικά προσωπικά χαρακτηριστικά και επαγγελματικές δεξιότητες, το οποίο σημαίνει ότι οι προτάσεις και προβληματισμοί που αναλύονται στο άρθρο δεν αφορούν όλες τις περιπτώσεις]

Πηγή: MSN

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Ενημερωθείτε για τις αλλαγές που έρχονται στην ανώτατη εκπαίδευση- Συγχωνεύονται σχολές και τμήματα ΑΕΙ
Προηγούμενο άρθρο
Θέσεις Εργασίας στα καταστήματα παιχνιδιών Jumbo
Μενού