Για τους φοιτητές που μελετούν ασφάλεια Διαδικτύου στο πανεπιστήμιο ΕΤΗ της Ζυρίχης, η παραβίαση δικτύων και υπολογιστών αποτελεί τμήμα της διδακτέας ύλης.
Οι φοιτητές μαθαίνουν πώς να παραβιάζουν δίκτυα Ιντερνετ, αλλά και κινητών, στα μαθήματα περί «ασύρματου ηλεκτρονικού πολέμου» και «σύγχρονων κακόβουλων προγραμμάτων», μαθήματα που είναι σχεδιασμένα ώστε οι φοιτητές να μάθουν πώς να προλαμβάνουν ιντερνετικές επιθέσεις.
Ο αριθμός των φοιτητών που εγγράφονται στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «ασφάλεια πληροφοριών» έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με το 2009.
Η ζήτηση για ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια αυξάνεται, καθώς εταιρείες όπως η Deutsche Telecom και η ABB προσλαμβάνουν περισσότερους ειδικούς στην προσπάθειά τους να αποκρούσουν απειλές για τα δίκτυα και τα προϊόντα τους.
Η κυβερνοασφάλεια έχει γίνει μια βιομηχανία με τζίρο ύψους 60 δισ. δολ. τον χρόνο, σύμφωνα με την PricewaterhouseCoopers, ενώ η ανησυχία για τις επιθέσεις μέσω Διαδικτύου αυξήθηκε εξαιτίας της αποκάλυψης ότι η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) διαθέτει πρόγραμμα μαζικής παρακολούθησης και ότι παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ.
«Η υπόθεση της NSA ήταν το καμπανάκι, αν και παράλληλα οι εταιρείες συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι εγκληματίες στο Διαδίκτυο», λέει ο κ. Γιούργκεν Κορ, επικεφαλής κυβερνοασφάλειας στην Deutsche Telecom.
Το ποσοστό των εταιρειών που αναφέρουν ζημίες 10 εκατ. δολ. ή περισσοτέρων εξαιτίας επιθέσεων μέσω του Διαδικτύου έχει αυξηθεί 51% από το 2011, σύμφωνα με δημοσκόπηση 9.600 διευθυντικών στελεχών από 115 χώρες που διενήργησε η PwC.
Περίπου το 7% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η εταιρεία του έγινε αντικείμενο κυβερνοεπίθεσης.
Αν ένας χάκερ θελήσει να ακολουθήσει καριέρα έξω από επιχειρήσεις, όλο και περισσότερες κυβερνήσεις προσπαθούν σήμερα να θωρακίσουν τα δίκτυά τους.
Πηγή: kathimerini.gr