Freestudies learn English

7 Βήματα για να ανοίξουν οι νέοι επιχείρηση !

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 352

neoi epixeiriseisΕκπαίδευση των νέων για τις τις προϋποθέσεις και τις αναγκαιότητες της επιχειρηματικότητας, φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα για έναρξη επιχειρήσεων και εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου πλαισίου ζητούν οι έμποροι, προκειμένου να τονωθεί η νεανική επιχειρηματικότητα.

Το «νέο αίμα» στο ελληνικό επιχειρείν είναι αυτό που θα φέρει την ανάκαμψη και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας τονίζει η ΕΣΕΕ, σημειώνοντας ότι απαιτείται «ευρύτερη κοινωνική συμμαχία και κινητοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας».

Σε αυτήν τη διαδικασία είναι ανάγκη να έλθει νέο «αίμα» στην αγορά, μια νέα γενιά επιχειρηματιών, η οποία θα συνεισφέρει στην έξοδο της χώρας από την ύφεση και θα εμπλουτίσει τον εγχώριο ανταγωνισμό με πρωτότυπες ιδέες. Αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για την ελληνική οικονομική ιστορία αλλά και για την Ευρωζώνη το θλιβερό ποσοστό των ανέργων στο 28% καθώς και το γεγονός ότι 6 στους 10 νέους είναι σήμερα άνεργοι.

Για το λόγο αυτό, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ζητά να επανεξεταστούν ως προτεραιότητες από το Εθνικό Συμβούλιο Απασχόλησης επτά σημεία άμεσης και ουσιαστικής ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας:

  • Κεντρική κατεύθυνση για τους νέους, είτε από το εκπαιδευτικό σύστημα, είτε από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να εμπλακούν σε μία εξελιγμένη επιχειρηματική κίνηση, με όσο το δυνατόν μειωμένο ρίσκο. Θα πρέπει, να ενισχυθεί η επιχειρηματική εκπαίδευση είτε με την εισαγωγή ενός μαθήματος Επιχειρηματικότητας, είτε με την κατάρτιση αντίστοιχων προγραμμάτων Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
  • Κατάρτιση ειδικού νομικού πλαισίου για τους σύγχρονους χρηματοδοτικούς θεσμούς (factoring, leasing, franchising, e-commerce, e-shop κλπ.), όπου δεν υπάρχει πάντα, οπότε οι συμβάσεις καταλήγουν τις πιο πολλές φορές σε καταχρηστικά κείμενα. Είναι, λοιπόν, αναγκαίος ένας εκσυγχρονισμός του συνόλου του πλαισίου για τους νέους χρηματοδοτικούς θεσμούς, που θα συνοδεύεται από την απαραίτητη ενημέρωση των υποψήφιων νέων επιχειρηματιών
  • Προνομιακό καθεστώς, φορολογικό και ασφαλιστικό, ελκυστικό για τους νέους επιχειρηματίες. Δεν μπορούμε να έχουμε τις ίδιες φορολογικές και άλλες προσδοκίες από έναν έμπειρο επιχειρηματία και από ένα νέο παιδί που ξεκινά τώρα τη δραστηριότητά του. Επιπλέον, θα πρέπει να προωθηθούν τα ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία για τους νέους επιχειρηματίες.
  • Εξειδικευμένα προγράμματα ενσωμάτωσης των νέων επιχειρηματιών στο περιβάλλον της αγοράς με ζητούμενο την επιχειρηματικότητα ευκαιρίας και όχι την επιχειρηματικότητα ανάγκης, για νέες προσπάθειες “start ups”.
  • Εντοπισμός τομέων της αγοράς με ελλείψεις και αυξημένη ζήτηση (Γεωβάση- Οικονομική Γεωγραφία), ώστε να διευκολύνονται οι νέοι επιχειρηματίες με έρευνα αγοράς για το μικρότερο δυνατό ρίσκο στις “restart” επιλογές τους. Αυτό θα έπρεπε να είναι βασική μέριμνα σε οποιοδήποτε αναπτυξιακό σχέδιο προτείνεται και προωθείται.
  • Αλλαγές στη μεταβίβαση επιχειρήσεων και τη κληρονομική διαδοχή τους, για “follow ups”, όπου το κόστος παραμένει μεγάλο. Δεδομένου ότι η κρίση μπορεί να στρέψει πολλούς νέους στο να αναλάβουν την επιχείρηση των γονέων που συνταξιοδοτούνται, είναι σαφές ότι η διευκόλυνση και ευελιξία στη μεταβίβαση που δεν προέρχεται από επαχθή αιτία, θα πρέπει να είναι μία αυτονόητη ρύθμιση.
  • Να αντιμετωπιστεί το δαιδαλώδες φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον, που κάνει τα λάθη και τις οικονομικές επιβαρύνσεις αναπόφευκτα. Ο νέος επιχειρηματίας δεν έχει την εμπειρία, ούτε την τεχνογνωσία να διαχειριστεί τον όγκο της πολυπλοκότητας και της πολυνομίας που κυριαρχεί στο ελληνικό θεσμικό σύστημα.
Γι’ αυτό το λόγο, είτε υποπίπτει σε λάθη – τα οποία επιφέρουν πρόστιμα – είτε καταφεύγει σε νομικές διαδικασίες – οι οποίες τον επιβαρύνουν περαιτέρω.
Ψηφιακή οικονομία σε επαφή με την πραγματική οικονομία
«Πρέπει, να δούμε το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας μας με ιδιαίτερη προσοχή στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και κυρίως να αποφύγουμε το λάθος από τη “virtual economy” να πάμε στη “digital economy” χάνοντας την επαφή μας με τη “real economy”», τονίζει η ΕΣΕΕ.

«Για πολλά χρόνια είχαμε μάθει πολλούς από τους νέους μας να προσανατολίζονται επαγγελματικά προς το δημόσιο και να ταυτίζουν την επιχειρηματική δράση με το εύκολο κέρδος. Οι επόμενες ικανότατες γενιές πρέπει να αποκτήσουν τη φιλοδοξία να ξεκινήσουν μία νέα επιχείρηση, να διοχετεύσουν τη δημιουργικότητά τους σε δραστηριότητες του ιδιωτικού τομέα, να προωθήσουν καινοτόμες ιδέες, να λάβουν το ρίσκο αλλά και να διαχειριστούν με το σωστό τρόπο την επιτυχία τους.

Ο μόνος δρόμος για την έξοδο από την ύφεση είναι η επιδότηση της απασχόλησης, αντί της ανεργίας και η επιχειρηματικότητα ευκαιρίας αντί της επιχειρηματικότητας ανάγκης. Η σύζευξη της κατάρτισης και μαθητείας με την εργασιακή εμπειρία και απασχόληση θα δημιουργήσει “job recovery” και θα ανασχέσει την “εξαγωγή” της νέας γενιάς των περιζήτητων επιστημόνων μας».

Πηγή: ethnos.gr
Μενού