Ενημερωθείτε για τις αλλαγές που γίνονται στις Επικουρικές Συντάξεις

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 250

epikoyrikesΑλλαγές τόσο στις εισφορές όσο και στον υπολογισµό των συντάξεων για 2,6 εκατ. εργαζοµένους και συνταξιούχους µπαίνουν σε εφαρµογή από φέτος στις επικουρικές συντάξεις. Οι αλλαγές που δροµολογούνται είναι:

1. Από 1/12/2013 όλοι πληρώνουν ενιαία εισφορά 3%.

2. Οσοι αποχωρήσουν µετά τον Ιούνιο θα έχουν διαφορετικό υπολογισµό σύνταξης.

3. Τα ποσά των ήδη καταβαλλόµενων συντάξεων θα αναπροσαρµόζονται από 1/1/2015 ώστε να µην υπάρχουν ελλείµµατα στο Ενιαίο Ταµείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Στις εισφορές τα ποσοστά των κρατήσεων είναι πλέον ενιαία στο 3% για όλους τους εργαζοµένους και επηρεάζουν κυρίως τους παλαιούς µέχρι το 1992 ασφαλισµένους, οι οποίοι µέχρι τον Νοέµβριο του 2013 πλήρωναν για επικουρική ασφάλιση υψηλότερες εισφορές στο 4% έως 6% επί των συντάξιµων αποδοχών τους.

Πλέον, από 1ης/12/2013 και µετά θα πληρώνουν 3%, αλλά στις συνολικές τους αποδοχές. Από την εξέλιξη αυτή, όπως έχει ήδη αποκαλύψει ο Ελεύθερος Τύπος, κάποιοι θα έχουν µείωση των κρατήσεων, που συνεπάγεται µια έµµεση αύξηση µισθού, της τάξης των 10 µε 90 ευρώ (για τις υψηλές αποδοχές), ενώ κάποιοι άλλοι θα έχουν αύξηση των µηνιαίων κρατήσεων και αντίστοιχα έµµεση µείωση µισθού, παρά τη µείωση των εισφορών τους, στο 3%!

Από τη µείωση κρατήσεων επωφελούνται µισθωτοί του ιδιωτικού τοµέα που ασφαλίζονται στο πρώην επικουρικό ταµείο των εµποροϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΕΚ) γιατί οι εισφορές τους ήταν 4% και πάνε στο 3% για τους παλαιούς µέχρι το 1992 ασφαλισµένους, ενώ οι µετά το 1993 ασφαλισµένοι που είχαν ενιαία κράτηση 7% στο ΤΕΑΥΕΚ (3% για επικουρική και 4% για εφάπαξ) θα πληρώνουν πλέον χωριστά τις δύο εισφορές.

Μείωση κρατήσεων θα έχουν επίσης οι παλαιοί µέχρι το 1992 ασφαλισµένοι σε ορισµένες ∆ΕΚΟ, όπως η ∆ΕΗ, καθώς οι εισφορές τους ήταν 4,5% για επικουρική ασφάλιση και από 1ης/12/2013 πέφτουν στο 3%.

Ανατροπές έρχονται για περίπου 300.000 δηµοσίους υπαλλήλους, µε πρώτη ασφάλιση µέχρι 1992, καθώς όσοι πλήρωναν εισφορές 5% ή και 6% (γιατροί και άλλες ειδικότητες) θα πληρώνουν µεν 3%, αλλά στο σύνολο των αποδοχών τους και όχι στις αποδοχές βάσει των οποίων υπολογίζεται η σύνταξη. Με το τρικ αυτό κάποιοι θα έχουν µείωση κρατήσεων, ενώ πολλοί θα έχουν µεγαλύτερες κρατήσεις και µάλιστα οι συνολικές τους αποδοχές επί των οποίων θα γίνεται η κράτηση του 3% δεν θα έχουν καµία «βαρύτητα» και δεν θα επηρεάζουν καθόλου την τελική σύνταξη.

Οι αλλαγές που έρχονται στις επικουρικές συντάξεις για 2,6 εκατοµµύρια εργαζοµένους και συνταξιούχους δεν φέρνουν µόνο ανατροπές, αλλά κρύβουν και ευκαιρίες. Για παράδειγµα, µία από τις προτάσεις του νέου Κανονισµού που πέρασαν απαρατήρητες είναι ότι όσοι έχουν παράλληλη ασφάλιση σε δύο επικουρικά ταµεία µπορούν να έχουν προσαύξηση σύνταξης 1% για κάθε επιπλέον έτος που θα προσµετρηθεί στην «καταµέτρηση των ενσήµων τους».

Από την άλλη, στον εν λόγω Κανονισµό που αναµένεται να εγκριθεί από το υπουργείο Εργασίας µε τροποποιήσεις σε επίµαχα σηµεία του υπάρχει διάταξη που προβλέπει ότι όσοι αποχωρήσουν φέτος µε σύνταξη θα πάρουν ως ποσοστό αναπλήρωσης στην επικουρική µέχρι το 20% των συντάξιµων αποδοχών τους (µε 35ετία), ακόµη και αν είναι παλαιοί, δηλαδή µέχρι το 1992 ασφαλισµένοι και από τα καταστατικά τους είχαν µεγαλύτερο ποσοστό επικουρικής σύνταξης που έφτανε και το 60%. Αν ισχύσει αυτή η διάταξη τότε όσοι αποχωρούν εντός του 2014 θα λάβουν σηµαντικά µειωµένες τις επικουρικές τους συντάξεις.

Και πάλι, όµως, κάποιοι προλαβαίνουν τη µείωση, καθώς ο νέος Κανονισµός θα ισχύσει από τον Ιούνιο και µε την έκδοση σχετικού Προεδρικού ∆ιατάγµατος.

Οσοι λοιπόν προλάβουν και κάνουν αίτηση µέχρι τον Ιούνιο θα κριθούν µε βάση τις παλιές διατάξεις και έτσι θα γλιτώσουν από τις νέες µειώσεις.

Πηγή: E-typos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Νέο ΕΣΠΑ: Προγραμματική συμφωνία κυβέρνησης κοινωνικών εταίρων
Προηγούμενο άρθρο
Πρόσκληση σε επιχειρήσεις για υλοποίηση τεχνοδιαγνώσεων και εκπόνηση σχεδίων καινοτομίας
Μενού