Οι τουρίστες ψηφίζουν Ελλάδα

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 280

αρχείο λήψης (2)«Το 2014 θα είναι η χρονιά της ολικής επαναφοράς της χώρας από πλευράς τουριστικής ζήτησης στην γερμανική αγορά». Με αυτή τη δήλωση (η οποία έγινε με αφορμή την έκθεση της ΙΤΒ στο Βερολίνο), ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης έδωσε το στίγμα της φετινής πορείας του τουρισμού. Μάλιστα, η αύξηση του τζίρου των κρατήσεων σε ταξιδιωτικά γραφεία τη Γερμανίας για ελληνικούς προορισμούς το ερχόμενο καλοκαίρι αγγίζει το 52%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα της GfK (Εταιρεία Έρευνας Αγοράς).

Τα μηνύματα όμως για αύξηση των πακέτων που κλείνονται για τους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς έρχονται από παντού. Για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια η Ελλάδα κατάφερε να αυξήσει το τουριστικό της μερίδιο στην αγγλική αγορά, την ώρα που οι «ανταγωνίστριες» Ισπανία και Τουρκία κινούνται στα ίδια με πέρσι επίπεδα. Ήδη από τον προηγούμενο Νοέμβριο , έχουν κλειστεί από τους ταξιδιωτικούς οργανισμούς της Αγγλίας 20 χιλ. περισσότερες αεροπορικές θέσεις προς την Ελλάδα, μια αύξηση της τάξης του 10%, ενώ παράλληλα διαφαίνεται ανοδικό ενδιαφέρον από όλες σχεδόν τις αεροπορικές εταιρείες στο κομμάτι των δρομολογίων.

Όπως όλα δείχνουν, έχουν προγραμματισθεί, για δεύτερη συνεχή χρονιά, επιπλέον 1,5 εκατ. νέες αεροπορικές θέσεις προς την Ελλάδα. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ευελπιστεί πως είναι εφικτή η επίτευξη του στόχου των 18,5 εκατ. αφίξεων και των 13 δισ. ευρώ σε άμεσα έσοδα, συμπεριλαμβανομένων και των εισπράξεων από την κρουαζιέρα.

Την ίδια ώρα, αύξηση της τάξης του 10%-11%, κατά μέσο όρο από όλες τις Σκανδιναβικές αγορές αναμένεται να εμφανίσει η τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα φέτος, σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες σχετικές εκτιμήσεις των παραγόντων της τουριστικής αγοράς της Σκανδιναβίας. Σημειώνεται ότι κύριος προορισμός για τους Σουηδούς κι τους άλλους Σκανδιναβούς είναι η Κρήτη και κυρίως τα Χανιά, όπου υπάρχουν απευθείας συνδέσεις αεροπορικές. Σε απόλυτο αριθμό οι τουρίστες από τις Σκανδιναβικές χώρες θα αγγίξουν τους 800 χιλ.

Ειδικό ενδιαφέρον αναπτύσσεται για την Αθήνα και την περιοχή της Αττικής γενικότερα, τάση που ενισχύεται και από την προγραμματιζόμενη έναρξη νέων απευθείας πτήσεων προς την Αθήνα, από Στοκχόλμη και Κοπεγχάγη (Aegean Airlines) αλλά και την αύξηση της συχνότητας των υφιστάμενων πτήσεων άλλων αεροπορικών εταιρειών, όπως η SAS.

Η Ελλάδα κερδίζει και την Αυστρία. Όπως επισημαίνουν οι κυριότεροι tour operator της αυστριακής αγοράς, σημειώνεται σημαντική αύξηση των κρατήσεων για ελληνικούς προορισμούς το καλοκαίρι του 2014. Εκπρόσωποι των μεγάλων τουριστικών ομίλων κάνουν λόγο για διψήφιο ποσοστό αύξησης των κρατήσεων σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν tour operator που καταγράφουν αύξηση του early booking για ελληνικούς προορισμούς της τάξεως του 30%.

Προβληματισμός για Ρωσία- Ουκρανία

Με αγωνία παρακολουθούν όμως τις εξελίξεις στη Ρωσία και την Ουκρανία οι επιχειρηματίες του τουρισμού, φοβούμενοι πάγωμα της ζήτησης αλλά και ακύρωση των μέχρι τώρα προγραμματισμένων ταξιδιωτικών κρατήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ο ρυθμός των τουριστικών κρατήσεων από τη Ρωσία δείχνει να είναι μειωμένος εξαιτίας της συνεχιζόμενης καταβύθισης της ισοτιμίας του ρουβλίου- που αυξάνει σημαντικά το κόστος ταξιδιών σε χώρες της ζώνης ευρώ αμφίρροπης πολιτικής κατάστασης στη χώρα και της ενδεχόμενης επιβολής κυρώσεων. Αν η ζήτηση εξακολουθήσει να είναι μειωμένη, τότε στην ουσία ανατρέπονται όλες οι εκτιμήσεις για 1,4 εκατ. αφίξεις από τη ρωσική αγορά.

Ούτε όμως τα νέα από την Ουκρανία είναι ευχάριστα. Αν και μέχρι πρότινος εκπρόσωποι των ξενοδόχων διαβεβαίωναν πως δεν υπάρχουν ακυρώσεις κρατήσεων από την ουκρανική αγορά, οι εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας αλλάζουν τα δεδομένα. Τις επόμενες ημέρες πάντως ξεκινά η διεθνής έκθεση στο Κίεβο, εκεί όπου θα φανεί αν η Ελλάδα θα καταφέρει να κρατήσει τους 200 χιλ. Ουκρανούς τουρίστες που την επέλεξαν πέρσι.

Πηγή:www.capital.gr, thestival.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Μάθετε τα πάντα για τη χορήγηση του επιδόματος τέκνων και του πολυτεκνικού
Προηγούμενο άρθρο
Έρχονται φοροελαφρύνσεις για τα ΙΧ
Μενού