Η αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές και η νέα συμφωνία για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναμένεται να μειώσουν σημαντικά το ενδεχόμενο νέου προγράμματος χρηματοδότησης από τον επίσημο τομέα.
Αυτό εκτιμά η Eurobank που επισημαίνει πως το αναμενόμενο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους, μαζί με νέες εκδόσεις κυβερνητικών ομολόγων της τάξης των 5 δισ. ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο και τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στην τελευταία αξιολόγηση, αναμένεται να διασφαλίσουν πλήρη κάλυψη των όποιων χρηματοδοτικών κενών προβλέπονται για τα επόμενα 6 – 7 χρόνια καθιστώντας μη – αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Συγκεκριμένα, υπό την προϋπόθεση επιβεβαίωσης του υφιστάμενου μακροοικονομικού σεναρίου, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της γενικής κυβέρνησης κρίνονται απόλυτα διαχειρίσιμες, τουλάχιστον έως το 2022 – 2023.
Η εν λόγω χρηματοδότηση καθίσταται δυσκολότερη σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, πρόκληση που αναμένεται να αντιμετωπιστεί με νέο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους πριν από το τέλος του 2014. Το σενάριο της Eurobank για το υποθετικό πακέτο ελάφρυνσης χρέους περιλαμβάνει:
1 Επιμήκυνση του μέσου χρόνου ωρίμασης των διμερών ευρωπαϊκών δανείων στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος χρηματοδότησης (52,9 δισ. ευρώ του GLF) από 30 σε 50 έτη.
2 Μείωση επιτοκίου των δανείων αυτών από τρίμηνο Euribor + 50 μονάδες βάσης σε σταθερό επιτόκιο 0,6%.
3 Δεκαετή περίοδο χάριτος για τις αντίστοιχες πληρωμές τόκων.
Κάτι τέτοιο εκτιμάται πως θα έφερνε σωρευτική μείωση του λόγου χρέους – ΑΕΠ κατά 3 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες έως το 2020, επτά περίπου μονάδες έως το 2030 και σημαντική μείωση και εξομάλυνση του προφίλ των δανειακών αναγκών της χώρας, μακροπρόθεσμα
Πηγή: imerisia.gr