Ασπίδα τεκμηρίων σε ανέργους, φοιτητές, μικροκαταθέτες

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 162

OAED_b2Με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων και το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ που ισχύει για όσους έχουν εισοδήματα έως 21.000 ευρώ σχεδιάζεται να φορολογηθούν φέτος άνεργοι, φοιτητές και μικροκαταθέτες χωρίς άλλα πραγματικά εισοδήματα αλλά με μικροποσά από τόκους, ενοίκια ή περιστασιακή απασχόληση. 

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει έως το τέλος της εβδομάδας τροπολογία στη Βουλή με την οποία θα θεωρούνται μισθωτοί και επομένως θα καλύπτονται από το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ φορολογούμενοι με μικρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση το 2013 ή μικροποσά από τόκους καταθέσεων που κινδυνεύουν να πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων και να κληθούν να πληρώσουν υπέρογκους φόρους επί ανύπαρκτων εισοδημάτων.

Το πρόβλημα των τεκμηρίων ανακύπτει φέτος εξαιτίας του γεγονότος ότι οι κλίμακες φορολογίας εισοδήματος έχουν διαχωριστεί και είναι άλλη για μισθωτούς – συνταξιούχους, άλλη για ελεύθερους επαγγελματίες και άλλη για εισοδήματα από κινητές αξίες και ακίνητα. Αφορολόγητο ισχύει μόνο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες και διαμορφώνεται σε 9.500 ευρώ για εισοδήματα έως 21.000 ευρώ. Από τα 21.000 ευρώ και πάνω το αφορολόγητο φθίνει σταδιακά για να μηδενιστεί στις 42.000 ευρώ εισοδήματος.

Ετσι, φορολογούμενος ο οποίος για παράδειγμα είχε πέρυσι μοναδικό εισόδημα 5 ευρώ από τόκους καταθέσεων, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 300,5 ευρώ. Και αυτό γιατί το ελάχιστο τεκμήριο δαπανών διαβίωσης των 3.000 ευρώ αθροίζεται στα 5 ευρώ των τόκων καταθέσεων και θα φορολογηθεί τελικά με βάση την κλίμακα φόρου κινητών αξιών (10% στο πρώτο κλιμάκιο), χωρίς αφορολόγητο.

Απαντώντας μέσω twitter σε φορολογούμενο ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων Χάρης Θεοχάρης προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας που θα διευθετήσει το ζήτημα.

Η τροπολογία που προωθείται θα προβλέπει πως «όταν το πραγματικό εισόδημα των φορολογουμένων κατά το οικονομικό έτος 2014 δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ή το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον αυτοί δεν ασκούν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, τα εισοδήματά τους θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων».

Μέχρι να ψηφιστεί η τροπολογία ο κ. Θεοχάρης συμβουλεύει τους φορολογούμενους που κινδυνεύουν να πιαστούν άδικα στην τσιμπίδα των τεκμηρίων να μην οριστικοποιούν τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Ούτως ή άλλως, η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 30 Ιουνίου.

Πηγή: tanea.gr

Μενού