Γιατί «φρέναραν» οι αιτήσεις για τη λήψη της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης – Πώς σχεδιάζεται να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων για το κοινωνικό μέρισμα

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 223

koinoniko meriasmaΠεριθώρια για διορθωτικές κινήσεις ώστε να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα περισσότεροι, μετά τις ευρωεκλογές, αρχίζει να δημιουργεί το «απόθεμα» που φαίνεται να σχηματίζεται στον «κουμπαρά» των 525 εκατ. ευρώ.

Τις τελευταίες ημέρες ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων μειώθηκε σημαντικά, από τις 50.000 ημερησίως σε περίπου 20.000. Μέχρι στιγμής, έχουν κατατεθεί ηλεκτρονικά περισσότερες από 800.000 αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα, εκ των οποίων αποδεκτές έχουν γίνει μόλις 265.000 και οι δικαιούχοι (ξεπέρασαν ήδη τις 600.000) θα μοιραστούν συνολικά 172 εκατ. ευρώ. Παράλληλα έχουν απορριφθεί 334.000 αιτήσεις, ενώ εκκρεμούν και δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί από τους ενδιαφερόμενους άλλες 210.000 αιτήσεις.

Παραμένουν όμως έτσι αδιάθετα άλλα 350 εκατ. ευρώ από το συνολικό ποσό των 525 εκατ. ευρώ το οποίο έχει προϋπολογιστεί να διατεθεί ως κοινωνικό μέρισμα. Καθώς μάλιστα μία στις 3 αιτήσεις που υποβάλλονται απορρίπτεται, στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν και συνεκτιμούν τους λόγους για τους οποίους χάνουν το επίδομα οι δικαιούχοι, ώστε να διαπιστωθεί τι περιθώρια θα υπάρξουν για άρση αδικιών σε μια επόμενη φάση διανομής των υπολοίπων χρημάτων, στο β΄εξάμηνο του 2014.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εξετάσει το ζήτημα την επόμενη εβδομάδα, με στόχο τη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος. Ειδικότερα, εξετάζεται η χορήγηση επιδόματος και σε όσους διαθέτουν ετήσιο εισόδημα 6.001-6.500 ευρώ, ακολουθώντας το μοντέλο που εφαρμόστηκε για το εφάπαξ επίδομα στους ένστολους με εισοδήματα 1.501-1.541 ευρώ. Δηλαδή, για κάθε 1 ευρώ που αυξάνεται το εισόδημα πέρα από τα 1.500 ευρώ, θα μειώνεται το μέρισμα των 500 ευρώ κατά 12 ευρώ. Έτσι για παράδειγμα κάποιος με εισοδήματα 6.200 ευρώ θα λάβει επίδομα 300 ευρώ.

Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων, θα αναζητηθούν οι νέοι άνεργοι που θα προστεθούν στους δικαιούχους με βάση τα στοιχεία των φετινών φορολογικών δηλώσεών τους.

Οσοι δικαιούχοι πάντως υπέβαλαν αίτηση μέχρι και χθες, θα δουν να πιστώνεται το επίδομα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους έως τις 10 Μαΐου. Οσοι υποβάλουν αίτηση από σήμερα και επιβεβαιωθεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις, θα ενταχθούν στη δεύτερη δόση πληρωμών και θα εισπράξουν το μέρισμα έως τις 10 Ιουνίου.

Πηγή: protothema.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Διαβάστε το κριτήρια για το νέο σύστημα επιλογής στο Δημόσιο
Προηγούμενο άρθρο
ΙΣΑ εναντίον Γεωργιάδη για το πλαφόν στη συνταγογράφηση
Μενού