Συνταγματικό το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 177

αρχείο λήψης (3)Συνταγματικός κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ο νόμος που θέσπισε το νέο βαθμολόγιο – μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Το ανώτατο δικαστήριο σε «πιλοτική δίκη» απέρριψε αιτήσεις ακύρωσης δημοσίων υπαλλήλων που είχαν προσβάλει ως αντισυνταγματική τη νέα νομοθεσία, γιατί οδήγησε στην ένταξή τους σε χαμηλότερο βαθμό από εκείνον τον οποίο κατείχαν.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι η αναδιοργάνωση της ιεραρχίας για το σύνολο δημοσίων υπαλλήλων έγινε με βάση αντικειμενικά κριτήρια που θέτει ο νόμος χωρίς ουσιαστική αξιολόγησή τους, και συνεπώς η κατάταξη υπαλλήλων σε χαμηλότερο βαθμό από εκείνον που προηγουμένως κατείχαν, δεν αποτελεί υποβιβασμό τους.

Η «πιλοτική δίκη» αφορούσε αιτήσεις ακύρωσης που είχαν υποβάλει υπάλληλοι δικαστηρίου και του υπουργείου Εσωτερικών διαμαρτυρόμενοι ότι εντάχθηκαν αυτόματα σε χαμηλότερο βαθμό, με συνέπεια να περιορίζονται οι αποδοχές τους και το δικαίωμα υπηρεσιακής τους εξέλιξης.

Το ΣτΕ έκρινε ότι το νέο βαθμολόγιο είναι σύμφωνο με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας γιατί στηρίζεται σε αξιοκρατικά κριτήρια.

Επίσης έκρινε συνταγματικές και δικαιολογημένες τις διαφοροποιήσεις που προβλέπονται για τους υπηρετούντες υπαλλήλους με διδακτορικό δίπλωμα, σε σύγκριση με τους νεοεισερχόμενους.

Κι αυτό γιατί τυχόν βαθμολογική κατάταξη των υπηρετούντων με βάση τις ρυθμίσεις για τους νεοεισερχόμενους θα ματαίωνε ουσιαστικά τις μεταβολές του ν. 4024/11, αφού θα οδηγούσε σε συσσώρευση μεγάλου αριθμού υπαλλήλων στους ανώτερους βαθμούς.

Πηγή: ethnos.gr – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Μειώσεις στις πάγιες χρεώσεις αλλά αυξήσεις για την κατανάλωση ρεύματος
Προηγούμενο άρθρο
Μικρές αυξήσεις σε όλους τους μισθούς από τον Ιούλιο – Δείτε ποιες εισφορές μειώνονται
Μενού