Freestudies learn English

Τι αλλάζει στις εμπορικές μισθώσεις

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 288
αρχείο λήψης (3)Νέο τοπίο στις μισθώσεις καταστημάτων και γραφείων διαμορφώνει η νομοθετική ρύθμιση για τις εμπορικές μισθώσεις. Πλέον, καταργείται η 12ετία, ενώ μειώνονται και οι αποζημειώσεις που πρέπει να καταβληθούν σε περίπτωση πρόωρης διακοπής. Οι αλλαγές αυτές στις εμπορικές μισθώσεις έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά γενικότερων αλλαγών στα ενοίκια, που τέθηκαν σε εφαρμογή από τις αρχές του 2014. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι τα μισθωτήρια συμβόλαια κατατίθενται πλέον αποκλειστικά ηλεκτρονικά, ενώ απαιτείται και η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού.

Αναλυτικά, οι βασικές αλλαγές στις εμπορικές μισθώσεις έχουν ως εξής:

1. Για τις νέες εμπορικές μισθώσεις καταργείται η 12ετία ως ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης με το ελάχιστον χρονικό όριο πλέον να καθορίζεται στα 3 έτη. Ωστόσο, επιτρέπεται κάθε συμφωνία ιδιοκτητών -μισθωτών για μεγαλύτερη διάρκεια της μίσθωσης αλλά και λύση της μίσθωσης χωρίς αποζημίωση πριν από τη λήξη της τριετίας με κοινή συμφωνία.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), τα νέα συμβόλαια μισθώσεων θα μπορούν να δεσμεύουν για διαφορετικό χρονικό διάστημα τον ιδιοκτήτη και για διαφορετικό χρόνο τον ενοικιαστή, αρκεί να υπερβαίνουν τα 3 έτη. Θα μπορεί, παραδείγματος χάριν, να δεσμεύεται ο ενοικιαστής ότι θα παραμένει στο χώρο για 3 έτη και ο ιδιοκτήτης ότι θα διαθέτει τον χώρο για 7 έτη. «Είναι αυτονόητο ότι κάθε μισθωτής που θέλει να κάνει μια σοβαρή επένδυση, ενώ θα διεκδικεί για τον εαυτό του μεγάλη μισθωτική διάρκεια, ο ίδιος θα ζητά να δεσμεύεται για μικρότερο χρόνο, με minimum πάντοτε την τριετία, ώστε να μπορεί να αποδεσμευτεί σε περίπτωση δυσμενούς εξέλιξης της επιχείρησής του», αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ.

2. Οι νέες μισθώσεις θα μπορεί να λυθούν με νεότερη συμφωνία που αποδεικνύεται με έγγραφο βέβαιης χρονολογίας. Η καταγγελία τους από τον ιδιοκτήτη ή το μισθωτή, μετά τη λήξη του συμβατικού τους χρόνου, ή της νόμιμης τριετίας αν ο συμβατικός χρόνος είναι μικρότερος, γίνεται εγγράφως και η μίσθωση λύνεται 3 μήνες από την κοινοποίησή της.

3. Τόσο για τις νέες όσο και για τις παλιές μισθώσεις καταργείται η λεγόμενη αποζημίωση “άυλης εμπορικής αξίας”. Καταργείται, δηλαδή, η υποχρέωση που είχε ο ιδιοκτήτης να καταβάλει στον ενοικιαστή αποζημίωση ύψους 24 ενοικίων με τη λήξη της μίσθωσης, που αφορούσε στην αξία που είχε η επιχείρηση ως σύνολο δικαιωµάτων, άυλων αγαθών, και άλλων πραγµατικών καταστάσεων (πελατεία, φήµη κλπ.) και από την οποία θα μπορούσε να ωφεληθεί άλλος μισθωτής.

4. Ο ιδιοκτήτης σε περίπτωση που λύσει τη μίσθωση για ιδιόχρηση θα καταβάλλει στον ενοικιαστή ως αποζημίωση 8 μισθώματα (από 16 παλιότερα), ενώ αν λύσει τη μίσθωση για ανοικοδόμηση το ποσό της αποζημίωσης ορίζεται στα 6 μισθώματα (από 12 παλιότερα). Να σημειωθεί ότι με απόφαση δικαστηρίου οι αποζημιώσεις μπορούν να αυξηθούν σε 15 ενοίκια στην περίπτωση ιδιόχρησης και σε 9 ενοίκια στην περίπτωση ανοικοδόμησης.

Πηγή: newsbomb.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Θέσεις εργασίας της GOODYEAR στο Ντουμπάι
Προηγούμενο άρθρο
15 θέσεις εργασίας από την BOEING
Μενού