Έκδοση αστυνομικής ταυτότητας σε λίγα λεπτά και χωρίς προσκόμιση πιστοποιητικών

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 191

imagesH πρώτη κύρια G2G ηλεκτρονική υπηρεσία στο Ελληνικό Δημόσιο μέσα από τη διασύνδεση των Πληροφοριακών Συστημάτων του Εθνικού Δημοτολογίου και της Αστυνομίας είναι πλέον γεγονός.Mετά τη διήμερη πειραματική λειτουργία στο Αστυνομικό Τμήμα Αμπελοκήπων και με την επίσημη δημοσίευση στο ΦΕΚ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης διασύνδεσης περνάει σταδιακά σε πλήρη λειτουργία.

Μία ομάδα υπαλλήλων απο τις υπηρεσίες Πληροφορικής του ΥΠΕΣ και της Αστυνομίας μελέτησαν την διαδικασία έκδοσης Ταυτότητας και Διαβατηρίου. Η διαπίστωση τραγική καθώς σήμερα ο πολίτης για να εκδόσει ταυτότητα χρειάζεται τουλάχιστον 3- 5 μέρες. Αυτό οφείλεται στην διαδικασία της αυτεπάγγελτης μόνο αναζήτησης του Πιστοποιητικού Γέννησης, ακόμη και αν αν ο πολίτης το καταθέτει μόνος του όπως το έλαβε από το Δήμο ή τα ΚΕΠ. Η διαδικασία αυτή επεβλήθη λόγω της πληθώρας πλαστών πιστοποιητικών που έχουν κατατεθεί για ταυτότητες. Έτσι, όσοι κατόρθωσαν στο παρελθόν και εξέδωσαν ταυτότητα με πλαστό ή “δανεικό ” πιστοποιητικό σήμερα έχουν και ΑΦΜ “γνήσιο”!

Με την βοήθεια τεχνικών των υπηρεσιών υλοποιήθηκε, χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια και με μηδέν κόστος, η διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων με την ανάπτυξη σχετικών web εφαρμογών.

Έτσι ο πολίτης σε λίγες ημέρες θα προσέρχεται στην αρμόδια Αστυνομική Υπηρεσία, όπου θα δηλώνει προφορικά τα στοιχεία του, τα οποία και θα καταχωρούνται σε πρότυπο αίτησης στη σχετική εφαρμογή. Η αίτηση, η οποία και θα επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, θα τυπώνεται και θα περιλαμβάνει τρία (3) τυχαία ερωτήματα επί των δημοτολογικών στοιχείων που βρίσκονται καταχωρημένα στο ΟΠΣΕΔ, στα οποία θα οφείλει να απαντήσει ο πολίτη και κατόπιν να υπογράψει αυτή. Ο αστυνομικός υπάλληλος θα καταχωρεί στην εφαρμογή Έκδοσης Αστυνομικού Δελτίου Ταυτότητας ή Διαβατηρίων κατά περίπτωση, τις δοθείσες απαντήσεις και η συνέχιση της διαδικασίας θα επιτρέπεται μόνο εφόσον τα ερωτήματα απαντηθούν σωστά.

Ο πολίτης πλέον θα προσέρχεται μόνο με δυο φωτογραφίες του στο Αστυνομικό Τμήμα και θα λαμβάνει άμεσα τη Ταυτότητα του, χωρίς να προσκομίζει πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις και αιτήσεις. Ο δε έλεγχος ταυτοπροσωπίας του πολίτη που αναφέρθηκε παραπάνω είναι πρωτότυπος και πρωτόγνωρος για την ελληνική διοίκηση και ίσως και στη Διοίκηση σε διεθνές επίπεδο (GP).

Το όφελος για το Δημόσιο από την κατάργηση της έκδοσης και επαναψηφιοποίησης των πληροφοριών 1.200.000 και πλέον πιστοποιητικών ετησίως για την έκδοση Ταυτοτήτων και Διαβατηρίων θα είναι πάνω από 200.000 ανθρωποώρες εργασίας Δημοτικών και Αστυνομικών Υπαλλήλων καθώς και εξοικονόμηση οικονομικών πόρων και ενέργειας από τις εκτυπώσεις και τις πολλαπλές μετακινήσεις των πολιτών.

Συμπληρωματικές δράσεις

Θα εξεταστεί η δυνατότητα από 1/1/2015 να αντικατασταθεί η διαδικασία προσκόμισης και των φωτογραφιών με την άμεση επί τόπου λήψη τους. Το κόστος θα αντιμετωπιστεί με ένταξη σχετικής Δράσης στο νέο ΕΣΠΑ, ως ΣΔΙΤ. Παράλληλα θα δρομολογηθεί θεσμικά και τεχνικά η δυνατότητα διάθεσης της Ψηφιακής Φωτογραφίας στο Εθνικό Δημοτολόγιο ώστε τα υπόλοιπα διασυνδεόμενα Μητρώα να μην αναζητούν φωτογραφίες από τον πολίτη (με την προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης του). Για τη δράση θα συσταθεί από το Υπουργείο Δ.Τ.κ Π.τΠ ειδική Ομάδα Έργου (ΟΔΕ) με εκπροσώπους του ΥΔΜΗΔ, ΥΠΕΣ, Υπ. Μεταφορών.

Σχετικά με το διαβατήριο λόγω και της προϋπόθεσης έκδοσης σχετικών παραβόλων έχει δρομολογηθεί σε συνεργασία με τη ΓΓΠΣ η δυνατότητα άμεσης εξυπηρέτησης των πολιτών για όλες τις ώρες λειτουργίας των υπηρεσιών έκδοσης Διαβατηρίων μέσω ΚΕΠ, ΑΤΜ κλπ.

Mε την εφαρμογή του έργου CRMS θα ενταχθεί από τις πρώτες δράσεις η διαδικασία άμεσης «έκδοσης Ταυτοτήτων και Διαβατηρίων» στο έργο, ως ειδικό πρόγραμμα ραντεβού των πολιτών με τρικαναλική επικοινωνία (Τηλέφωνο, Διαδίκτυο, ΚΕΠ) με τα αστυνομικά τμήματα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγονται οι καθυστερήσεις και η όποια ταλαιπωρία των πολιτών.

Επίσης ο κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται άμεσα μέσω της “Καρτέλας του Πολίτη” (νέα εφαρμογή στο CRMS με κωδικούς Taxisnet ) σχετικά με την χρήση των πληροφοριών για την έκδοση Ταυτότητας ή Διαβατηρίου, όπως θα έχει και τη δυνατότητα να “βλέπει ” τη κάθε Δημόσια Υπηρεσία που χρησιμοποίησε προσωπικές του πληροφορίες.

Η επόμενη G2G θα έχει να κάνει με τη διασύνδεση του Εθνικού Δημοτολογίου με το Φορολογικό Μητρώο, ωστε η απόδοση ΑΦΜ να είναι υπόθεση μερικών λεπτών αλλά κυρίως αξιόπιστη.

Πηγή: diorismos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Εκπτώσεις στα εισιτήρια των τρένων για τις εκλογές
Προηγούμενο άρθρο
Σήμερα η καταβολή του ΕΚΑΣ στους δικαιούχους με αναπηρία
Μενού