Ποιοι πρέπει να υποβάλουν Ε9

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 224

αρχείο λήψηςΣτις 30 Μαΐου λήγει η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) για φυσικά και νομικά πρόσωπα. Οι φορολογούμενοι που έχουν υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση είναι όσοι εμφανίζουν μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση τους το 2013.Πιο αναλυτικά, όσοι φορολογούμενοι έχουν τακτοποιήσει ημιυπαίθριους χώρους και δεν το έχουν δηλώσει θα πρέπει να υποβάλλουν δήλωση Ε9 με όλες τις αλλαγές.

Επιπλέον οι φορολογούμενοι θα πρέπει να σημειώσουν οποιαδήποτε αλλαγή στη χρήση του ακινήτου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση, αύξηση ή απαλλαγή από την καταβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων.

Οι ειδικές κατηγορίες που εντάσσονται πλέον τα ακίνητα είναι: ακίνητη με ολική απαγόρευση χρήσης, ακίνητο εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού με μερική απαγόρευση χρήσης, κτίσμα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού με μερική απαγόρευση χρήσης, ακίνητο για το οποίο έχει διαταχθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή με οριστική διοικητική πράξη αποζημίωση για απαλλοτρίωση ή ρυμοτομικό βάρος ή δέσμευση κάθε είδους και έχει παρέλθει ένα έτος από την έκδοσή της χωρίς να καταβληθεί η αποζημίωση, ακίνητο για το οποίο έχει ορισθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή με οριστική διοικητική πράξη αποζημίωση για απαλλοτρίωση ή ρυμοτομικό βάρος ή δέσμευση κάθε είδους και έχει παρέλθει ένα έτος από την έκδοσή της χωρίς να καταβληθεί η αποζημίωση, κενό κτίσμα.

Να σημειωθεί ότι όσοι φορολογούμενοι συμπληρώσουν τις συγκεκριμένες στήλες θα πρέπει να προσκομίσουν στην αρμόδια εφορία τα σχετικά παραστατικά εφόσον του ζητηθούν.

Σε περίπτωση προσθήκης νέου ακινήτου ή διαγραφής ακινήτου που έχει δηλωθεί σε προηγούμενες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων του υπόχρεου αναγράφονται υποχρεωτικά τα στοιχεία του συμβολαίου απόκτησης ή μεταβίβασης. Σε περίπτωση απόκτησης ακινήτων λόγω κληρονομικής διαδοχής αναγράφονται τα στοιχεία του αποβιώσαντος και η ημερομηνία θανάτου αυτού.

Σε περίπτωση δήλωσης μεταβολής που επήλθε σε ακίνητο αναγράφονται τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη μεταβολή.

Πηγή: real.gr

Μενού