Freestudies learn English

Αλλαγή τακτικής από το ΤΑΙΠΕΔ και για την ΕΥΑΘ

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 272

taipedΑλλαγή τακτικής από το ΤΑΙΠΕΔ και για την ΕΥΑΘ, μετά την απόφαση του ΣτΕ και το δημοψήφισμα. Με… άλλο πρόσωπο εμφανίστηκαν χθες στη γενική συνέλευση της εταιρείας οι εκπρόσωποι του Ταμείου, που ανακοίνωσαν επισήμως ότι επανεξετάζεται η ιδιωτικοποίηση.

«Η απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ δημιουργεί ένα νέο δεδομένο στην αποκρατικοποίηση των εταιρειών υδάτων. Το ΤΑΙΠΕΔ, σεβόμενο τους νομικούς θεσμούς αλλά και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας θα προχωρήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα σε επανεξέταση της διαδικασίας αξιοποίησης της ΕΥΑΘ και θα ανακοινώσει τις σχετικές αποφάσεις του. Επισημαίνεται ότι ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ είναι να αξιοποιεί στοιχεία της περιουσίας του Δημοσίου με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, άρα και το συμφέρον των πολιτών, ενώ παράλληλα οφείλει να διασφαλίζει τη νομιμότητα, αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων», αναφέρει η ανακοίνωση που δόθηκε στα ΜΜΕ.

Το διαφαινόμενο «πάγωμα» της ιδιωτικοποίησης δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι ξαφνικά τη συγκυβέρνηση την έπιασε ο πόνος για το δίκαιο αίτημα του λαού της Θεσσαλονίκης, αλλά μάλλον για την τύχη των νομικών και πολιτικών χειρισμών του ζητήματος. Η δήθεν ευαισθησία για τις «αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας» μόνο όψιμη και προσχηματική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Το ΤΑΙΠΕΔ στην απόφασή του επικαλείται και το δημοψήφισμα που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, ανήμερα των εκλογών της 18ης Μαΐου. Ψήφισαν 218.002 πολίτες, εκ των οποίων το 98,04% είπε «όχι!»

Οι ενοχλημένοι

Οπως και να ’χει, ακόμη κι από αυτό τον ελιγμό του ΤΑΙΠΕΔ κάποιοι… ενοχλήθηκαν:

● Πρώτα πρώτα, η μέτοχος και υποψήφια αγοράστρια του 51%, πολυεθνική Suez. Υποστηρίζει ότι η διαδικασία αποκρατικοποίησης διαρκεί τρία χρόνια και αυτό συνεπάγεται… δαπάνες, πέρα από τη ζημιά που υφίσταται λόγω της αρνητικής γνώμης στην κοινωνία.

● Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Νίκος Παπαδάκης (πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ), που σχολίασε στη γενική συνέλευση ότι «αυτό το μπρος-πίσω στην αποκρατικοποίηση δεν έχει κάνει καλό στην εταιρεία, που δυσκολεύεται να χαράξει αναπτυξιακή στρατηγική».

Την ίδια στιγμή επισημάνθηκε ότι:

● Η ΕΥΑΘ δεν χρωστάει στις τράπεζες και μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος ύψους 132 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2014-2018.

● Από το 2015 πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για την τιμολογιακή πολιτική, σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων.

● Χρειάζονται προσλήψεις προσωπικού και υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης με τους εργαζομένους.

Οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης ικανοποιούν πάντως τους μετόχους, που θα πάρουν 0,285 λεπτά του ευρώ ανά μετοχή.

Αξιοσημείωτη ήταν η παρέμβαση του εκπρόσωπου των εργαζομένων και της κίνησης «SOSτε το νερό», Γιώργου Αρχοντόπουλου, που επισήμανε με νόημα ότι εφόσον επιστρέφονται κεφάλαια από εκείνα που αντλήθηκαν με την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, πρέπει και οι αντίστοιχες μετοχές να βγουν από το ταμπλό και η ΕΥΑΘ να ξαναγίνει κρατική επιχείρηση.

Πηγή: efsyn.gr

Μενού