Τίτλοι τέλους για τα εργοστάσια Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης της Ορεστιάδας και Σερρών, μόνο το Πλατύ θα λειτουργεί

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 273

evz_aftodioikisi.gr_Τίτλοι τέλους μπαίνουν, όπως όλα δείχνουν, στη λειτουργία των εργοστασίων Σερρών και Ορεστιάδας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Η εταιρεία συμβούλων έκρινε πως δεν είναι δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας των τριών ζαχαρουργείων και πρότεινε την αναστολή λειτουργίας των εργοστασίων Ορεστιάδας και Σερρών

Η διοίκηση της ΕΒΖ ΑΕ φέρεται πως έχει κάνει αποδεκτή τη σχετική εισήγηση της εταιρείας συμβούλων «Kantor», στην οποία είχε ανατεθεί η μελέτη αναδιάρθρωσης της εταιρείας, και αναμένεται να λάβει τη σχετική απόφαση στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες. Η εξέλιξη ήταν για πολλούς αναμενόμενη, σε μια επιχείρηση με τεράστιες ζημιές, με συρρικνωμένο παραγωγικό δυναμικό και υψηλότατα κόστη παραγωγής, έπειτα μάλιστα από τρεις διαδοχικές αποτυχημένες απόπειρες πώλησής της.

Οι δανειακές υποχρεώσεις της ΕΒΖ στην Τράπεζα Πειραιώς φτάνουν τα 137 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ζημιές της διευρύνονται συνεχώς, ξεπερνώντας τα 27 εκατομμύρια ευρώ στο οκτάμηνο της τρέχουσας χρήσης. Τα καλλιεργούμενα στρέμματα με τεύτλα στην Ελλάδα δεν καλύπτουν ούτε το μισό της ήδη συρρικνωμένης εθνικής ποσόστωσης, με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής να έχει εκτιναχθεί στα 900 ευρώ τον τόνο, όταν η διεθνής τιμή πώλησης της ζάχαρης δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ.

Η εταιρεία συμβούλων

Με βάση τα παραπάνω, η εταιρεία συμβούλων έκρινε πως δεν είναι δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας των τριών ζαχαρουργείων και πρότεινε την αναστολή λειτουργίας των εργοστασίων Ορεστιάδας και Σερρών, και τη διατήρηση μόνο αυτού στο Πλατύ Ημαθίας. Η εξέλιξη προκαλεί έντονες αντιδράσεις στις δύο πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε χθες στην Ορεστιάδα, παρουσία δύο κυβερνητικών στελεχών που εκλέγονται στον Νομό Εβρου -των υφυπουργών Παιδείας Α. Δερμεντζόπουλου και Εσωτερικών Γ. Ντόλιου- και του βουλευτή των ΑΝΕΛ Μ. Ουζουνίδη, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί ενιαίο μέτωπο φορέων από τις δύο πόλεις και να γίνουν συναντήσεις στην Αθήνα, στο ανώτερο δυνατό επίπεδο. «Θα ζητήσουμε να συναντηθούμε και με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, για να του πούμε πως το θέμα της ζάχαρης αφορά την επιβίωση ολόκληρων περιοχών της χώρας», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας, Πέτρος Χαστανίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία είναι το αποτέλεσμα μιας συστηματικής προσπάθειας απαξίωσης της τευτλοκαλλιέργειας στην Ελλάδα.

Οταν καλλιεργούνταν τεύτλα σε όλη την Ελλάδα και λειτουργούσαν όλα τα ζαχαρουργεία απασχολώντας χιλιάδες άτομα, η ΕΒΖ είχε κέρδη και ανταγωνιστικότητα».

Πηγή: ethnos.gr

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Μειώσεις κόστους σε κλήσεις στο εξωτερικό
Προηγούμενο άρθρο
Δείτε τους πίνακες για σύνταξη στα 57 ασφαλισμένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Μενού