5 εντυπωσιακά χαρίσματα που επιφέρουν επαγγελματική αποκατάσταση

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 273

ξοβββββΕντυπωσιακά… «χαρίσματα» παρουσιάζουν οι Έλληνες νέοι που αναμετρώνται καθημερινά με την ανεργία, σύμφωνα με μελέτη του παγκόσμιου μη κερδοσκοπικού οργανισμού για στήριξη της επιχειρηματικότητας Endeavor Greece.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που παρουσιάστηκε στο 3ο Διεθνές Συνέδριο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), η ελληνική νεολαία ηλικίας έως 35 ετών και, κυρίως κάτω των 25 ετών, παρουσιάζει χαρακτηριστικά τα οποία ενισχύουν την επίτευξη επαγγελματικής αποκατάστασης και επιτυχίας. Τα πλεονεκτήματα είναι:

Δύσκολα θα ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας, αλλά οι νέοι έχουν πλέον όλα τα προσόντα για να αξιοποιούν κάθε ευκαιρία που δημιουργείται

Παρατηρείται υψηλή επαγγελματική κινητικότητα, καθώς τουλάχιστον ένας στους δύο νέους (55%) δηλώνει διατεθειμένος να μετεγκατασταθεί τόσο εντός της χώρας όσο και στο εξωτερικό, για να επιδιώξει την επιθυμητή θέση εργασίας.

Καταρρίπτεται ο «μύθος» του ασφαλούς δημόσιου τομέα καθώς το 60% των ερωτηθέντων νέων στοχεύει σε τομείς του ιδιωτικού τομέα.

Παίρνει το ρίσκο του «επιχειρείν». Το 50% ενδιαφέρεται να εξερευνήσει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει (70%) το αρνητικό κλίμα στην Ελλάδα – έλλειψη διαφάνειας και χρηματοδότησης, γραφειοκρατία.

4 Οι νεαροί Ελληνες έχουν εντοπίσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας τους, όπως τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή και την τεχνολογία, ενώ πάνω από το 85% θεωρούν εαυτούς διεθνείς πολίτες μέσω της χρήσης του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το βασικότερο πλεονέκτημά τους, ωστόσο, είναι ότι παραμένουν αισιόδοξοι για το μέλλον και επομένως επαγγελματικά «ανήσυχοι», καθώς το 55% πιστεύει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ το 70% διατηρεί την ίδια πεποίθηση σε βάθος πενταετίας.

Τα αρνητικά

Παρ’ όλα αυτά η μελέτη παρουσιάζει και τα -ιδιαιτέρως- μελανά σημεία της ελληνικής πραγματικότητας, όπως η απώλεια 1 εκατ. θέσεων εργασίας την τελευταία πενταετία, ο αφανισμός ολόκληρων κλάδων, όπως το realestate, αλλά και το θετικό γεγονός της διατήρησης του ανθρώπινου δυναμικού στον αγροτικό τομέα, τη μεταποίηση τροφίμων και την τεχνολογία.

Επίσης, η εγκατάλειψη της χώρας από τουλάχιστον 200.000 Έλληνες κάτω των 35 ετών (brain drain), ο κίνδυνος να χρειαστούν 25 χρόνια για τη δημιουργία των θέσεων εργασίας που απαιτούνται για την ανάκαμψή της, η ανάγκη αλλαγής τομέα εργασίας για πάνω από 640.000 άτομα και ο ελάχιστος αριθμός των επιχειρήσεων -3.000 συνολικά- που μπορούν να επενδύουν στο προσωπικό τους, να εξελιχθούν και να δημιουργήσουν ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Εδώ είναι το μέλλον…

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται να εντοπιστεί και να υποστηριχτεί η μειοψηφία των 3.000 υφιστάμενων επιχειρήσεων υψηλής ανάπτυξης και των μεμονωμένων σήμερα εκπαιδευτικών προσπαθειών, να επιταχυνθεί η δημιουργία και η εξέλιξη 10.000 νέων επιχειρήσεων υψηλής ανάπτυξης και να συνδεθούν οι νέοι με επιλεγμένους επιχειρηματίες, εργοδότες και ακαδημαϊκούς, εντός και εκτός χώρας, μέσω εργαλείων εκπαίδευσης και απασχόλησης.

Πηγή: ethnos.gr

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΥΡΙΤΣΗ

Μενού