Υπουργείο Οικονομικών : “Συναγερμός για την διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 280

forologikes-300x124«Συναγερμός» έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς βρίσκεται σε οριακό σημείο η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.

Υπογραμμίζουν πως δεν θα δοθεί νέα παράταση, καθώς «ποντάρουν» στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος, ώστε να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα σε υψηλά επίπεδα.

Τα τελευταία στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν ότι στο πεντάμηνο το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 1,2 δισ. ευρώ, από πρωτογενές έλλειμμα 1,6 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Το υπουργείο, βλέποντας να έχει μειωθεί ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων μετά την παράταση που δόθηκε, απηύθυνε χθες νέα έκκληση στους φορολογούμενους και τους λογιστές-φοροτεχνικούς να σπεύσουν μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα 14 Ιουλίου που εκπνέει η προθεσμία να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις.

Μάλιστα διαμηνύει ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση και όσοι υποβάλουν τη δήλωσή τους εκπρόθεσμα θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 4,8 εκ. δηλώσεις και, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, εκκρεμούν να υποβληθούν ακόμη περίπου 1 εκατομμύριο, ενώ 450.000 δηλώσεις έχουν αποθηκευτεί προσωρινά στο σύστημα.

Χθες πάντως από τις 7 το πρωί μέχρι και τις 12 το μεσημέρι, το Taxisnet ήταν εκτός λειτουργίας λόγω συντήρησης και αναβάθμισης του συστήματος, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η υποβολή δηλώσεων. Ωστόσο, παρά τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στον ρυθμό υποβολής των δηλώσεων, το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι ο στόχος της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για το σύνολο των φορολογουμένων μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα είναι επιτεύξιμος.

Στο μεταξύ, χθες τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία η εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Αρμόδιοι παράγοντες τονίζουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ενώ υπενθυμίζουν ότι η πρώτη δόση του φόρου που προκύπτει με την εκκαθάριση της δήλωσης ή ολόκληρο το ποσό με έκπτωση 1,5% θα πρέπει να καταβληθεί έως 31 Ιουλίου. Η δεύτερη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Εξάλλου, στα 4,59 δισ. ευρώ ανήλθαν στο τέλος Μαΐου οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, εμφανίζοντας μικρή μείωση κατά 110 εκ. ευρώ από το τέλος Απριλίου.

Οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προσεγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 1,95 δισ. ευρώ χρωστά ο ΕΟΠΠΥ. Μείωση κατέγραψαν οι οφειλές των νοσοκομείων που ανήλθαν τον Μάιο σε 810 εκ. ευρώ, από 831 εκ. ευρώ τον Απρίλιο.

Οι οφειλές των υπουργείων μειώθηκαν τον Μάιο σε 253 εκ. ευρώ, από 264 εκ. ευρώ τον Απρίλιο.

Οι οφειλές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανήλθαν στα 461 εκ. ευρώ.

Πηγή: ethnos.gr

Κώστας Τσαχάκης

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Δείτε τις περιοχές που θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά 52 Κυριακές
Προηγούμενο άρθρο
3ος Διαγωνισμός Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας με έπαθλο 15.000€ – Δηλώστε συμμετοχή
Μενού