Freestudies learn English

Λιγότεροι Φόροι στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα Ι.Χ. -Δείτε τι αλλάζει σχετικά με τα τεκμήρια

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 247

αυτολινηταΧάος στις εφορίες και τις Διευθύνσεις Μεταφορών έχει προκαλέσει ο πρόσφατος νόμος σύμφωνα με τον οποίο τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού θα φορολογούνται με βάση την ημερομηνία που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στη χώρα από την οποία προέρχονται και όχι με βάση την ημερομηνία εισαγωγής τους στην Ελλάδα.

Λιγότεροι φόροι στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα Ι.Χ. - Τι αλλάζει με τα τεκμήρια

Αν και ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε τον Απρίλιο οι Διευθύνσεις Μεταφορών και οι εφορίες δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοχοι παλαιών εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων να επιβαρύνονται με υψηλά ποσά φόρου πολυτελούς διαβίωσης, ο οποίος υπολογίζεται με βάση το τεκμήριο διαβίωσης για το οποίο λαμβάνεται υπόψη η παλαιότητα του οχήματος.

Παλαιότητα 

Το υπουργείο Υποδομών προσπάθησε να βάλει τέλος στη διαφορετική φορολογική μεταχείριση με εγκύκλιό του υφυπουργού Μ. Παπαδόπουλου. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών υποχρεούνται πλέον να αναγράφουν επί του εντύπου της αδείας κυκλοφορίας για τα εισαγωγής μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, εκτός από το έτος πρώτης κυκλοφορίας στην Ελλάδα, και το έτος πρώτης κυκλοφορίας στις κοινοτικές χώρες και σε χώρες της ΕΟΧ. Σημειώνεται ότι το έτος κυκλοφορίας του Ι.Χ. λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του τεκμηρίου διαβίωσης και κατ΄ επέκταση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης. Μέχρι σήμερα, η παλαιότητα για τον υπολογισμό του τεκμηρίου διαβίωσης για επιβατικά αυτοκίνητα και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα αυτοκίνητα με κυβισμό από 1.929 κυβικά και άνω, υπολογιζόταν βάσει του αναγραφόμενου επί της άδειας κυκλοφορίας έτους πρώτης κυκλοφορίας στην Ελλάδα, ανεξάρτητα εάν το αυτοκίνητο αυτό είχε κυκλοφορήσει σε προγενέστερο χρόνο σε κοινοτικές χώρες ή χώρες ΕΟΧ.

Ο υπολογισμός του τεκμηρίου διαβίωσης με βάση το έτος εισαγωγής του Ι.Χ. στην Ελλάδα και όχι το έτος πρώτης κυκλοφορίας στη χώρα προέλευσης είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να επιβαρύνονται με υψηλότερο φόρο πολυτελούς διαβίωσης αλλά και με μεγαλύτερο τεκμήριο διαβίωσης.

Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτου 2.500 κ.ε. το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στη Γερμανία το 2008 και εισήχθη στη χώρα μας το 2011 θα έπρεπε να πληρώσει φόρο πολυτελούς διαβίωσης 665 ευρώ με βάση το έτος εισαγωγής του Ι.Χ. στην Ελλάδα, ενώ με την εφαρμογή των νέων διατάξεων θα πληρώσει φόρο 466 ευρώ (199 ευρώ λιγότερο), αφού η παλαιότητα του αυτοκινήτου είναι άνω των πέντε ετών, καθώς θα λαμβάνεται υπόψη το έτος πρώτης κυκλοφορίας στη χώρα από την οποία εισήχθη.

Σημειώνεται ότι ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης επιβάλλεται στα Ι.Χ. με κινητήρες από 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω. Για τα αυτοκίνητα από 1.929 έως 2.500 κυβικά εκατοστά ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 5% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης.

Για τα Ι.Χ. επιβατικά από 2.500 κυβικά εκατοστά και άνω ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης. Από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των δέκα ετών καθώς και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων, τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας.

Λύση
Μετά την παρέμβαση του κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου προς το υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με την αναγκαιότητα υπολογισμού των τεκμηρίων των επιβατικών αυτοκινήτων βάσει του έτους πρώτης κυκλοφορίας επιβατικού αυτοκινήτου στην Ελλάδα ή σε κοινοτική χώρα ή χώρα ΕΟΧ, λαμβάνεται πλέον αυτό ως έτος υπολογισμού των τεκμηρίων ή τεκμηρίων πολυτελούς διαβίωσης.

Σύμφωνα με το υπουργείο, επειδή ορισμένες Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών αρνούνται την αναγραφή επί του εντύπου της αδείας κυκλοφορίας και του έτους της πρώτης κυκλοφορίας των επιβατικών αυτοκινήτων, επισημάνθηκε στις υπηρεσίες αυτές η υποχρέωση αναγραφής σε ειδικό πεδίο επί του εντύπου της άδειας κυκλοφορίας και του έτους πρώτης κυκλοφορίας του αυτοκινήτου στις κοινοτικές χώρες και σε χώρες της ΕΟΧ (εάν αυτό είχε εισαχθεί ως μεταχειρισμένο), καθώς και ο τρόπος εξεύρεσης του έτους αυτού (φάκελος αυτοκινήτου, ξένη άδεια κυκλοφορίας, βεβαίωση από επίσημη αντιπροσωπεία κ.λπ).

Ωστόσο, ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν η συγκεκριμένη διάταξη έχει αναδρομική ισχύ ή αν εφαρμόζεται από την ψήφιση του νόμου και εφεξής. Σε περίπτωση αναδρομικής ισχύος θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε διόρθωση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που έχουν ήδη εκδοθεί για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, στα οποία ενσωματώνεται ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, τον οποίο καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι το 2013 είχαν στην κατοχή τους αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού.

Στην ίδια εγκύκλιο του υπουργείου Μεταφορών γίνεται ειδική μνεία ακόμη και για τα προερχόμενα επιβατικά αυτοκίνητα από τον ΟΔΔΥ.

Εντόπισαν παράνομα Ι.Χ.
Tρία αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού που κυκλοφορούσαν παράνομα στη χώρα με πινακίδες άλλων κρατών εντόπισε το ΣΔOE στην περιοχή της Γλυφάδας. Eιδικότερα το ΣΔOE έλεγξε δώδεκα οχήματα και διαπιστώθηκε ότι τρία εξ αυτών, μεγάλου κυβισμού, δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για την κυκλοφορία στην ελληνική επικράτεια.

Ακινητοποίηση
Tα οχήματα δεσμεύτηκαν και ακινητοποιήθηκαν σε φυλασσόμενο χώρο μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, που προβλέπεται από την τελωνειακή νομοθεσία και την αποστολή σχετικών πληροφοριακών δελτίων στις αρμόδιες ΔOY για τον καταλογισμό τυχόν φόρων και τελών.

Πηγή: imerisia.gr

Της Μαρίας Μόσχου και της Μαρίας Βουργάνα

Μενού