Freestudies learn English

Εως 7.000 δολ. προσφέρει η Σίλικον Βάλεϊ σε μαθητές-ταλέντα για καλοκαιρινή εργασία

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 282

Το καλοκαίρι στη Σίλικον Βάλεϊ για τους έφηβους χρήστες και λάτρεις της τεχνολογίας δεν είναι συνώνυμο με τις διακοπές, αλλά με μία περίοδο μαθητείας στους ισχυρότερους ομίλους υψηλής τεχνολογίας. Τα κοινωνικά δίκτυα/εταιρείες Facebook και Linkedin προσφεύγουν σε ολοένα και μικρότερης ηλικίας άτομα, όπως αποφοίτους Λυκείου, για να εντοπίσουν νέα ταλέντα. Εξ ου και τους προσφέρουν τη δυνατότητα με πολύ ευνοϊκούς όρους και εντυπωσιακά υψηλή αμοιβή να απασχοληθούν το καλοκαίρι σε αυτές.

Ο 17χρονος Μάικλ Σέιμαν προσελήφθη από τη Facebook τον Ιούνιο και στο πλαίσιο αυτό τού προσφέρθηκε ένα αεροπορικό ταξίδι, με τη συνοδεία της μητέρας του, για να συναντήσει τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ, τον ιδρυτή της εταιρείας. Οπως ο ίδιος εξομολογείται, «Θεέ μου, όταν έλαβα το μέιλ, που έλεγε ότι ο κ. Ζάκερμπεργκ θέλει να με συναντήσει, έπρεπε να βεβαιωθώ πως δεν είχα πέσει θύμα ηλεκτρονικής φάρσας».

Η εξεύρεση προικισμένων και ταλαντούχων ανθρώπων για το πεδίο της υψηλής τεχνολογίας και της καινοτομίας καθίσταται τόσο δυσχερής, ώστε οι εταιρείες δοκιμάζουν τα πάντα και προσφέρουν ποικίλα κίνητρα. Eνας από τους λόγους είναι ότι πολλοί νέοι άνθρωποι προτιμούν να ασχοληθούν με τη δική τους νεοφυή εταιρεία, παρά να προσληφθούν από έναν κολοσσό. Η Facebook μόλις ξεκίνησε θερινό πρόγραμμα για προσέλκυση νέων, πριν καν εισέλθουν πρωτοετείς στο πανεπιστήμιο.

Η Linkedin ξεκίνησε αντίστοιχο πρόγραμμα καλοκαιρινής μαθητείας πριν από δύο χρόνια. Ο Πίτερ Θίελ, ένας από τους πρώτους ιδιώτες επενδυτές στη Facebook, ο οποίος εμπιστεύτηκε τον επίσης νεαρό ιδρυτή της, προσφέρει 100.000 δολάρια σε νέους κάτω των 20 ετών για να εγκαταλείψουν το σχολείο και να ακολουθήσουν το πάθος τους στην υψηλή τεχνολογία. Αλλοι, πάλι, εμπνέονται από τον 17χρονο Νικ Νταλοΐζιο, που έγινε δισεκατομμυριούχος, όταν η Υahoo εξαγόρασε πέρυσι τη νεοφυή εταιρεία του Summly.

Η αναζήτηση ταλέντων νεαρότερης ηλικίας σχετίζεται με το ότι δεν χρειάζονται πλέον οι άνθρωποι να λάβουν πτυχίο μηχανικού ηλεκτρονικών υπολογιστών για να επινοήσουν μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, λόγου χάριν. Με τα διαδικτυακά μαθήματα δημιουργίας κωδίκων και τις διαδικτυακές κοινότητες συνεργασίας στο λογισμικό, οι μαθητές του γυμνασίου εξασκούνται από νωρίς στο πώς να φτιάξουν μία γλώσσα προγραμματισμού. Το επόμενο βήμα είναι η συμμετοχή τους σε διάφορες εκδηλώσεις στις ΗΠΑ, όπως οι διαγωνισμοί και οι μαραθώνιοι για τον εντοπισμό ιών σε λογισμικό. Αυτοί συγκεντρώνουν όσους ασχολούνται με το αντικείμενο.

Ο 15χρονος Τζέιμς Αντερσον εξασφάλισε φέτος τη θερινή του μαθητεία στην Planet Argon, μια νεοφυή εταιρεία στο Πόρτλαντ του Ορεγκον. Η αρχή έγινε σε ηλικία 13 ετών, όταν παρακολούθησε συνέδριο για τη γλώσσα προγραμματισμού Ruby on the Rails, όπου και συνάντησε τους ιδρυτές της Planet Argon. Αν και δεν αναφέρθηκε ο ίδιος στις απολαβές του, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Glassdoor, ενδέχεται σε μηνιαία βάση να υπερβαίνουν τις 6.000 δολάρια. Παράλληλα, στους εφήβους μαθητευόμενους παρέχεται δωρεάν στέγη και μεταφορικά.

Είναι αυτό που ορισμένοι αναλυτές ονομάζουν «παρανοϊκές αμοιβές». Το μέσο μηνιαίο εισόδημα που συγκεντρώνει ένα αμερικανικό νοικοκυριό δεν υπερβαίνει τα 4.280 δολάρια. Οσον αφορά τον Μάικλ Σέιμαν, τέλος, αυτός εντοπίστηκε από τη Facebook όταν ξεκίνησε στα 13 του να χρησιμοποιεί τα δικά της εργαλεία ανάπτυξης λογισμικού για να δημιουργήσει ένα παιχνίδι για κινητά τηλέφωνα. Κίνητρό του ήταν να βοηθήσει τη μητέρα του, επαγγελματία οδηγό, και τον πατέρα του, μηχανικό ήχου, όταν το σπίτι τους κατασχέθηκε. «Ηταν εκείνος που πλήρωνε τους λογαριασμούς», λέει σήμερα η μητέρα του.

Πηγή: e-dimosio.gr via ΚΑθημερινή

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Επιπλέον φόρος για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις – Τι αναφέρεται σε εγκύκλιο του υπ. Οικονομικών
Προηγούμενο άρθρο
Ημέρα Καριέρας από την Emirates στην Αθήνα στις 19 Ιουλίου
Μενού